Visa kurser.se som: Mobil

Vi gör just nu en uppföljande undersökning gällande hur COVID-19 har påverkat och fortsätter att påverka hur och om du väljer att gå en kurs. Vi är så tacksamma om du vill svara på våra frågor. Gå till undersökningen!

Kräftfiske – Att tänka på vid kräftfiske

Fånga kräftor - Guide om kräftfiske

Många ser fram emot kräftsäsongen till hösten som ett upplyft efter semester och skoluppehåll. Har du testat på kräftfiske? I denna guide får du tips om var du fångar kräftor i Sverige, hur du gör och vilken tid på året det är säsong.

Har du inte tillgång till bra kräftfiskevatten nära dig? Lugn! Här finns massor av fiskekurser så du kan testa fiskelyckan på annat än just kräftor.

Hitta en fiskekurs


Sveriges vanligaste kräftor

I Sverige har vi två arter av kräftor som båda lever i sötvatten. Flodkräftan, eller Astacus astacus, som kommer från Sverige och lever i våra vatten på naturlig väg. Signalkräftan, eller Pacifastacus leniusculus, är däremot planterad och kommer inte från Sverige ursprungligen. Det dessa kräftor har gemensamt är att de är allätare. Du hittar dem på grunt vatten där de lever i sina hål som de gärna bygger vid stenar och rötter.

Fånga kräftor - Flodkräfta och Signalkräfta

Fiskevatten och rättigheter till kräftfiske

Var hittar du då dessa kräftor? Signalkräftan lever söder om Dalälven och på ett fåtal platser norrut. Flodkräftan lever i södra Sverige, men även vid Norrlandskusten upp till gränsen mot Finland. Men, som privatperson kan du inte fiska överallt. Det är endast Vättern som är öppet för att allmänheten ska få fånga kräftor. I övriga delar av landet är det endast personen som äger fiskevattnet som får syssla med kräftfiske, om du inte har fiskerättsinnehavarens tillstånd såklart.  


Säsong och tid för att fånga kräftor

Kräftor är nattdjur och fångas därför under natten. Vanligt är att lägga i kräftburar, så kallade mjärdar, fyllda med fisk så att kräftorna kan lockas fram under natten och sedan tas upp. Du kan tömma buren en gång under dygnets första timme och en andra gång innan gryningen. Du får högst använda sex burar per person. I allmänhetens vatten i Vättern är det tillåtet med kräftfiske från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00 från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

Tips för att minska kräftornas lidande är att lägga en och en med huvudet före i kokande vatten så att de dör så snabbt som möjligt och lidandet blir minimalt. God kräftfiskelycka!

Senast uppdaterad: 15 maj 2020

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.