Visa kurser.se som: Mobil

Körsång som hobby

Namn: Jessica Larsson
Hobby: Körsång

I månadens hobby får ni möta Jessica från Falun. Där bor hon tillsammans med sin sambo och 3-åriga dotter. Hon arbetar för tillfället som kanslist åt läkare inom fackföreningsrörelsen. Genom hela hennes liv har idrott varit ett stort intresse på fritiden, ett intresse som nu fått göra plats åt körsång.  

–  Att sjunga har jag alltid gillat och jag märkte tidigt att jag hade ett bra gehör och hade lätt att lära mig texter. En kärlek till just körsång fann jag på senare år och har hållit på med det i 2 år, berättar Jessica.

Hobbyn som ersatte en annan 

När Jessica var 30 år så drabbades hon av diskbråck och var tvungen att sluta med sin hobby innebandy, som hon ägnat sin tid åt i 17 år. När hon några år senare blivit mamma och varit hemma i ungefär 2 år så kände hon att det var dags att hitta en ny hobby.

– Jag hade länge varit intresserad av att sjunga, mest för mig själv, och funderat på om inte körsång kunde vara något för mig. Jag googlade runt och hittade en kör i min hemstad som jag trodde skulle passa mig utmärkt, pop- och rockkören i Falun, säger Jessica.

I denna kör sjunger de pop- och rocklåtar och istället för noter lyssnar alla in låtarna och stämmorna via en blogg. Detta tänkte Jessica direkt skulle passa henne då hon är en fena på gehör när det gäller musik och texter.

– Jag anmälde mig, kom in och gick till min första körövning helt ensam utan att känna en enda individ. Där blev jag varmt mottagen av vår helt fantastiska körledare Anna och alla vänliga, varma människor i den stora kören, säger en entusiastisk Jessica.

Fotograf: Jocke Flinthammar

Förberedelse är nyckeln till succé

För Jessica passade upplägg och denna kör som handen i handsken. Hon är nu inne på sin fjärde termin och vill inspirera fler att komma igång.

– Vid en vanlig körövning möts jag alltid av glada ansikten och en kunnig, driven och peppande körledare. Vi sjunger alltid upp först och går sedan igenom låtarna vi ska sjunga bit för bit, stämma för stämma. Vanligtvis sjunger vi ca 2-3 låtar vid varje tillfälle som varar i 90 minuter, säger Jessica.

Det är viktigt att alla har förberett sig noggrant hemma före varje övning, då går allt så mycket bättre och vi kan slipa på detaljer i sången. Varje termin avslutas med en hejdundrande konsert med cirka tio låtar med dansrörelser och flera solouppträdanden. Jessicas körledare uppmuntrar alla i kören till att verkligen utmana sig själva.

– En otrolig eufori infinner sig alltid under våra konserter, menar Jessica.

Hitta en kör nära dig

I Jessicas kör är det inga antagningsprov utan alla är välkomna. Men du ska tycka om att sjunga och gilla utmaningar. Åldersgränsen är 16 år och uppåt. Det enda du behöver är en röst och tillgång till internet för att kunna lyssna på låtarna samt ladda ner texterna från bloggen. Kören finns i Falun och består av 280 sångare uppdelat på två körer och i Jönköping startar en ny kör nu i höst.

– Om någon är sugen på att vara med i just vår kör så ska man ställa sig i kö och det gör man på vår hemsida popochrockkoren.se. Kören finns i Falun och i Jönköping. Eftersom det är färre män än kvinnor med i kören så har män förtur. Även fast man inte kan vara med i vår kör så är körsång väldigt vanligt nuförtiden så det är bara att leta rätt på en kör i din närhet och ta reda på hur du anmäler dig, säger Jessica.

Endorfinkickar på löpande band

Det bästa med körsång enligt Jessica är att du alltid blir så glad av att sjunga tillsammans med andra. Det är också härligt att se och höra allas och sin egen utveckling i sången. En riktig endorfinkick får du av det!

– Vår körledare Anna är helt otrolig på att välja låtar och att få oss att utmana oss själva. Och sen låter det fantastiskt bra och man får chansen att lära sig sjunga många av de låtar man har gått och nynnat på själv hemma genom åren, berättar Jessica.

Träning ger färdighet

En väldigt viktig sak är att alla tränar ordentligt hemma på låtarna, då går det mycket bättre på övningarna och vi kan istället fila på detaljer. Är du dåligt förberedd blir du osäker och törs kanske inte ta i som du ska. Att lära sig texter och tempo kan vara svårt men det går bara du övar. Om du redan kan en låt sen tidigare kan det vara svårt då du ibland måste lära dig den i en ny stämma.

– Att verkligen våga ta i när man sjunger är en kul och viktig utmaning! Höga toner kan vara svåra att ta men om man är ordentligt uppsjungen och vågar ta i så klarar man mycket mer än vad man tror, avslutar Jessica.

Blir du också sugen på att börja med körsång? Se alla kurser i kör här.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt!

Senast uppdaterad: 30 aug 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet