Visa kurser.se som: Mobil

Klassiska rätter på julbordet

Få till ett klassiskt julbord

De mest klassiska rätterna på julbordet

Många traditioner kommer och går, men en bestående är julmaten. I jultider talar vi om allt från julpynt till julklappar, men något som följt med i alla tider i alla hem är vad vi ska ha för mat på julbordet. Maten ska alltid fram oavsett storlek och form. I den här guiden får du reda på de mest klassiska rätterna vi har på julbordet. Är din favorit med?

Lär dig laga julmatStörsta klassikern: Julskinka

Den bestående julskinkan

Det mest klassiska vi har på julbordet är julskinkan. Vi käkar runt 7000 ton skinka under jul och idag finns det även många ekologiska alternativ. Julskinkan ska helst vara smakrik och griljerad med lagom sälta. Enligt tradition ska julskinkan läggas i saltlake den 9:e december på Anna-dagen för att vara klar till jul. Idag köper du en skinka som sedan griljeras med hjälp av ägg, senap och lite socker att pensla på. Därefter på med ströbröd och in i ugnen.

Köttbullar platsar alltid på julbordet

Rulla runda köttbullar

Något som du också hittar på väldigt många julbord är köttbullar. Det finns många olika varianter att tillaga beroende på vad du gillar. Börja med att välja vilken typ av kött du vill göra köttbullar av, sen vilka ingredienser som passar till. I grundrecept ska det finnas ägg, mjöl, ströbröd, gul lök och mjölk eller vatten. Köttbullar är en svensk tradition som även serveras utomlands som ”swedish meatballs”.

Plocka fram sillen

Sill är en ständig vattendelare

Ännu en riktigt klassisk rätt på julbordet är sill. Sill är ofta något som du antingen gillar eller inte. Det finns många olika sorter och smaker som du kan testa dig fram mellan. Exempelvis saltsill, kryddsill eller marinerad sill. Tillaga sill genom att steka eller göra olika röror. För den som har tid kan du också göra inlagd sill som ska stå helst i 1–2 dygn. En rolig sak gällande namnet är att sillen kallas strömming när den är fångad norr om Kalmar, men är ofta också magrare.

Stek eller grilla prinskorv

Hylla prinsen med korv

Att ha korv på julbordet är en självklarhet som passar både barn och vuxna. Prinskorven framförallt, är något som ingen kan ha undgått att ha på julbordet. Det är en korv som hänger ihop i ett snöre och kallades förut för ”siskonkorv” av den anledningen. Denna korv är en liten variant på wienerkorven och den steks ofta till julbordet. Vill du spexa till det lite kan du även addera andra typer av kryddiga korvar och skära dem i mindre bitar.

Lax för både de stora och små

Glöm inte nyttiga laxen

Sill i all ära men en riktigt god lax slår aldrig fel på julbordet. Även detta är en rätt för både de små och stora. Om du vill göra det enkelt för dig så köp färdig gravad lax eller leta rätt på en butik som säljer hela fiskar, varför inte en regnbågslax att pryda julbordet med? En benfri lax är att föredra för att slippa svälja ben, annars var noga när du äter.

Enligt tradition ska Jansons frestelse finnas på julbordet

Jansons frestelse hänger med året runt

Denna rätt görs och ät ofta på påsken, men likväl hör den till julbordet. Jansons frestelse är en svensk tradition som består i grunden av potatis, lök, anjovis, grädde och ströbröd. Rätten framställs i ugnen innan den avnjuts. Hitta på varianter och tillägg som passar gästerna, om en traditionell Janson inte känns rätt.


Kladda till det med revbensspjäll

Kladdiga revbensspjäll

En kladdig favorit som julmat är revbensspjällen. Finns flera olika smaker att glasera och krydda revbenen med. Ett tips inför jul är att använda honung, ingefära, olja och lagerblad. Använd ugn eller grillen när du tillagar dem. Oavsett val av smak är det bäst att göra klart revbensspjällen dagen innan du ska duka fram julbordet. Ett hett tips är också att förkoka så dem blir extra saftiga!

Leta efter mandeln i gröten

Leta efter nöten i gröten

Ingen kan ha undgått den sista men inte minsta klassikern på julbordet – gröten. Denna gröt äts antingen på julaftonsmorgon eller till julbordet, det väljer du själv. Men den är svårt att hålla sig undan helt. Ofta är det risgrynsgröt som serveras enligt tradition med det var först på 1800-talet som det blev populärt att koka julgröten på risgryn. Genom att lägga en nöt i gröten spår du också vem som kommer att bli gift kommande år, om du lever efter folktron.Välj ut dina favoriter bland julbordsklassikerna och njut. God Jul! 🎅

Senast uppdaterad: 29 nov 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet