Visa kurser.se som: Mobil

Kickboxning - Månadens hobby

"Konstigt nog känns det skönt att få sig en smäll då och då"

Månadens Hobby - KickboxningNamn: Sanna Erlandsson
Sysselsättning:
Copywriter
Ålder:
28
Plats:
Stockholm
Hobby:
Kickboxning 

- Kickboxning är både roligt, utmanande och lite läskigt på samma gång, säger Sanna Erlandsson, en träningsglad Copywriter i Stockholm som älskar att boxas på sin fritid. Kurser.se har träffat Sanna och fått ta del av hennes erfarenheter av livet som kampsportare.

Månadens hobby är kickboxning och kurser.se har träffat Sanna Erlandsson som nyligen fått upp ögonen för sporten. Sanna har hela sitt liv haft ett stort träningsintresse och under hennes uppväxt har hon spelat fotboll, simmat, sprungit, gymmat och grupptränat. I höstas började hon träna kickboxning efter att ha provat på att träna med en arbetskamrat som utövade kampsporten. Det blev snabbt Sannas stora hobby som ger henne både glädje och styrka i vardagen.

- Det bästa med kickboxning är att man helt glömmer bort att man tränar. Man glömmer bort allt annat också för den delen eftersom man måste koncentrera sig hela tiden, annars kan man få sig en smäll, säger Sanna med ett leende.

För att träna kickboxning behövs inte så mycket utrustning till första terminen även om det kan vara bra att investera i ett par egna handskar. Ska man gå vidare till högre nivåer behövs även benskydd och tandskydd eftersom sparkarna blir mer avancerade. Sanna är nu inne på sin andra termin kickboxning och tränar två gånger i veckan. Hon känner att hon har blivit mycket starkare och redan efter en termin som nybörjare har hon tagit sig upp till nästa nivå.

Kickboxning

Smidigheten är en utmaning

Ett träningspass på den nivå Sanna befinner sig på börjar med att alla hälsar på varandra och på tränaren. Sedan följer en tuff uppvärmning så att deltagarna får upp pulsen. Uppvärmningen övergår i slagövningar med fokus på teknik. Efter ungefär halva passet är det dags för stretch för att öka rörligheten i kroppen. Kickboxning kräver hög kroppskontroll och smidighet varför stretching är en viktig del av träningen.

- Med mina fotbollsmuskler har just smidigheten varit en stor utmaning, säger Sanna. Men det är kul när man ser resultat och känner att det är lättare att röra sig snabbt.

När musklerna är mjuka fortsätter träningen med sparkövningar. Både vid slag och sparkar tränar deltagarna parvis där den ena slår och den andra sparrar. Att sparra betyder att man fångar upp slagen antingen med kroppen eller med en sorts kuddar som kallas mitsar. Träningen går vidare med kombinationer av både slag och sparkar. Dessa kombinationer blir svårare och mer komplicerade på de högre nivåerna. När alla deltagare är helt slut efter alla sparkar och slag är det dags för avslutning vilket normalt sett är en högintensiv utmaning.

Allt från nybörjare till elitnivå

Träningsgrupperna är indelade efter vilken nivå deltagarna befinner sig på. På Södermalms Shaolin Kung Fu, kickboxningslokalen där Sanna tränar, finns allt från nybörjargrupper till de som tränar och tävlar på elitnivå. På frågan om hon planerar att tävla i kickboxning i framtiden svarar Sanna:

- Som det ser ut just nu tränar jag bara kickboxning för att det är roligt men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

För den som vill prova på kickboxning rekommenderar Sanna att inte avskräckas av att det är en kampsport med sparkar och slag. Säkerheten är viktig och med bra tränare och rätt utrustning är skaderisken liten. Kampsporten passar lika bra för killar som för tjejer och är verkligen en effektiv träningsform.

- Att kickboxas är riktigt kul och konstigt nog känns det skönt att få sig en smäll då och då, säger Sanna.
 


 

Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet