Visa kurser.se som: Mobil

Så bakar du en lyckad kalastårta

Baka bästa kalastårtan

Tårtbakning - lär dig göra bästa kalastårtan

Alla står vi någon gång inför valet att baka en egen kalastårta eller köpa en färdig till födelsedagskalaset. Oavsett om de gäller till barnkalaset, bröllopet eller annan tillställning så uppskattar gästerna allt som oftast en hembakad tårta. I den här guiden får du tips inför nästa tårtbakning. Involvera gärna dina barn i både bakning och dekoration av kalastårtan också.

Bli ett proffs på tårtbakning

Hitta ett enkelt recept

Första steget för att baka en kalastårta är att hitta ett relativt enkelt och lättförståeligt recept. Det minskar risken för misslyckande. Lägg lite mer tid på att hitta ett användarvänligt recept. Du kan leta i kokböcker du har hemma, fråga vänner om tips eller göra det enkelt för dig och Googla fram olika recept. Nu finns det också många roliga appar, så som baka.se, som du kan ladda ner för att få nya idéer.

Inhandla alla ingredienser och dekoration

Se till att ha alla ingredienser hemma innan du ska börja baka. Det underlättar och ger dig flyt i varje moment. Det kan vara skönt att alltid se till att ha basvaror för bakning hemma – ägg, mjöl, socker, kakao och bakpulver så att det även finns utrymme att baka något spontant. När du handlar ska du heller inte glömma dekoration. Fundera ut i förväg och visualisera en bild av din kalastårta så blir det enklare att veta vad du ska köpa. Det finns allt från olika strössel, flaggor, figurer eller varför inte skriva något på tårtan? Glöm för gudskull inte sifferljusen till födelsedagsbarnet!

Håll koll på allergier

Inför ett kalas är det viktigt att kolla med gästerna som kommer om de har några allergier. För att eventuellt kunna baka en glutenfri tårta eller efter andra allergier. Om du tycker det känns svårt att baka den tänkta kalastårtan efter vissa allergier så kan du alltid baka andra saker att erbjuda de som är allergiska. Att man tänkt på alla gäster som kommer för att fira är en fin omtanke. För att hålla koll på dina gästers olika allergier – skriv upp så slipper något att gå snett under bakningen.

Arbeta moment för moment

När du ska starta din tårtbakning är det bra att först börja förbereda för att få ett smidigt flyt i bakningen. Börja med att plocka fram alla ingredienser som behövs till kalastårtan. Ta därefter fram alla redskap som kommer att behövas. Sedan sätter du igång och arbetar dig fram moment för moment. Blanda till exempel torra ingredienser i en egen bunke, smält smör och knäck äggen så de är färdiga. Allt för att förenkla bakningen och komma till ett bra resultat.

Dekorera efter tema

Att dekorera kalastårtan kan ofta anses som onödigt eller tidskrävande. Men att lägga lite tid på att dekorera tårtan kan lyfta den till en helt ny nivå. När själva tårtan står klar finns det många olika sätt att dekorera tårtan på. Du kan använda strössel, sås, marsipan, choklad och mycket mer. Om du vill skapa figurer kan det vara bra att ha gjort dessa innan och förvara dem i kylen tills det är dags att dekorera tårtan. Ett roligt inslag i tårtbakningen kan vara att dekorera efter ett specifikt tema. Gillar den som fyller år något speciellt? Har födelsedagsbarnet några favoritfärger? Till barnen kan alla teman som Hello Kitty, Pokémon eller annat figurer fungera som ett roligt tema.


När du hittat ett vinnande koncept kan du anamma det vid fler tillfällen och upprepa din kalastårta men med nya smaker och dekoration. Nu är det bara att sätta igång!

Hitta fler bakkurser


Senast uppdaterad: 10 okt 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet