Visa kurser.se som: Mobil
Vapenlicens

Guide för att ansöka om vapenlicens

Planerar du att ta jägarexamen och är nyfiken på att veta mer om vapenlicens? Här går vi igenom hur processen går till och vad du behöver göra för att ansöka om vapenlicens.

Jag vill ta jägarexamen!

Så ansöker du om vapenlicens

1. Se till att du har giltigt intyg för jägarexamen eller medlemskap i en skytteförening.
2. Ta reda på så mycket som möjligt om vapnet du ska köpa (modell, piplängd, kaliber). 
3. Se till att du har ett godkänt vapenskåp och något som intygar det.
4. Gå till polisens hemsida och fyll i e-blanketten för ansökan om vapenlicens. På blanketten finns adress dit blanketten ska skickas. För blanketter som kräver en underskrift skriver du ut blanketten, signerar och skannar sedan in den.
5. Kontrollera både en och två gånger att du har fyllt i din ansökan korrekt för att handläggningen ska kunna påbörjas så fort som möjligt.
6. Betala avgiften för din ansökan. Du får en avi så fort polisen tagit emot din ansökan. Handläggningen påbörjas inte förrän du betalat avgiften.
7. Blir din ansökan godkänd får du din vapenlicens på posten.

Vem kan ansöka om vapenlicens?

Du måste ha fyllt 18 år för att ansöka om vapenlicens och i polisens anvisningar står det att du ska vara ”laglydig och skötsam”. Sedan finns det lite olika regler beroende på om det är ett jaktvapen (där godkänd jägarexamen krävs) eller om du sysslar med målskjutning (där du måste ha varit medlem i en skytteklubb i minst 6 månader). På polisens hemsida finns en lista med skytteföreningar som är godkända för att din vapenlicens ska vara giltig. Du kan även ansöka om vapen som avser samling och då behöver du komplettera din ansökan med ett ytterligare formulär.

Att fylla i och skicka in blanketten

En ansökan om vapenlicens skickas in till polisen där du bor och är folkbokförd. Glöm inte att avgiften för ansökan måste vara betald för att polisen ska påbörja handläggningen, samt att blanketten måste vara korrekt ifylld. Förutom dina personuppgifter och information om vapnet måste du ange ditt ändamål med vapnet. Du måste även bifoga ett intyg (till exempel kvitto eller faktura) på att du har ett godkänt vapenskåp. Det finns olika typer av ansökningar beroende på om du ska förvara vapnet hemma hos dig själv eller hos någon annan, eller om du bara vill ha tillstånd för att låna vapen.

Hur lång tid tar det?

Ett tips är att vara ute i god tid när du skickar in din ansökan. Det har länge klagats på att polisen tar för lång tid på sig att hantera en vapenansökan. Polisen säger själva att du ska få besked på din ansökan inom max 30 dagar, men i verkligheten tar det snarare 2-4 månader beroende på vart i landet du bor. I Stockholm där väntetiden är som högst kan det ta upp emot 15 veckor.

LÄS MER OM HUR DU TAR JÄGAREXAMEN

Så tar du jägarexamen

Intensivkurskurs, jägarexamen

Fyra djur som går att jaga i Sverige

Senast uppdaterad: 13 sep 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.