Jaktguide – 4 djur som går att jaga i Sverige

Funderar du på att lära dig jaga och ta jägarexamen? I vår guide får du lära dig om olika djur som går att jaga i Sverige och vilka jakttider som gäller för respektive djur.

Lästid: ca 4 minuter

Jakt är något som är oerhört populärt i Sverige. För många är det enbart en fritidssysselsättning och en anledning att få komma ut i naturen, men för andra är det en livsstil. I Sverige finns drygt 300 000 registrerade jägare.

Det finns en mängd olika former av jakt. Till exempel drevjakt, grytjakt, löshundsjakt i olika former, smygjakt och vakjakt. Utöver dem är också olika former av fågeljakt populärt. Det är Sveriges regering som beslutar om vad samt när man får jaga. Det finns olika jakttider för olika djurarter, vilket också varierar beroende på var i landet du ska jaga. I huvudsak pågår den svenska jaktsäsongen från augusti till februari.

Läs guiden och få information om fyra djur som går att jaga i Sverige.

Ta jägarexamen

Älgjakt – jakten på skogens konung

Älgjakt är den jakt som är populärast bland svenska jägare. Älgen är som bekant skogens konung och en svensk nationalsymbol. Älgjakten sträcker sig från första måndagen i september i norra Sverige, respektive andra måndagen i oktober i södra Sverige. Jakttidens längd är olika för olika älgjaktsområden och bestäms årligen av länsstyrelsen. Älgen bidrar alltså med många jakttillfällen.

Älgjakten bedrivs huvudsakligen för att reducera älgens tillväxt. Det skjuts cirka 80 000 älgar per år i Sverige. För varje vuxen älg som skjuts ska en fällavgift betalas till länsstyrelsen. Tyvärr orsakar älgen en hel del trafikolyckor och skador på växande skog på grund av sin storlek.

Älg får endast jagas med kulvapen. Älgjägaren måste även ha licens för ett vapen som uppfyller kravet för älgjakt – ett så kallat klass 1-vapen. Av Sveriges dryga 300 000 jägare jagar 270 000 älg. Med andra ord är älgen ett av de mest populära djuren bland svenska jägare.

Quiz: Testa dina jaktkunskaper

Vildsvinsjakt – jakten på ett vildsint nattdjur

Vildsvinsjakt har ökat betydligt de senaste åren i Sverige. Det beror främst på ökningen av vildsvin i skog och mark. I Sverige jagar man vildsvin dels genom jakt med hund eller genom att sitta på pass och vänta på att vildsvinen ska visa sig. Ett annat populärt alternativ är att jaga vildsvin i kombination med jakt av andra djur, som exempelvis älg och rådjur. Det kan ibland sätta fart på vildsvinen och öka tillfällena för att de ska visa sig. Jakttider för vildsvin sträcker sig från mitten på april fram till mitten på februari. Begränsningar finns för de olika länen under denna tid.

Vildsvinen är nattdjur och dessutom aggressiva i sin natur. I dagsläget upplever många svenska bönder att de har problem med vildsvin som förstör deras åkrar och försvårar möjligheterna att odla. På grund av det har vissa bönder varit tvungna att ta hjälp av större jaktlag inriktade på vildsvinsjakt för att reducera skadorna som de orsakar.

Sedan 2009 är det tillåtet med belysning vid utfodringsplatser vilket resulterat i både tryggare och säkrare jakt. Vid vildsvinsjakt får kulvapen klass 1 och hagelgevär laddat med kula användas.

Harjakt – en utmanande jaktform

I Sverige finns det två olika arter av hare, skogshare och fälthare. Skogsharen är gråbrun under sommaren men blir vit i pälsen under vintern medan fältharen är gråbrun i pälsen året om. Fältharen har också något längre öron än skogsharen. Skogsharen anses av de flesta jägare vara den arten som både är roligast och mest utmanande att jaga. Det beror på att den är bättre på att lura och förvilla både hund och jägare, samt gå tillbaka till sina egna spår.

Jakttider för fältharen börjar i september och sträcker sig fram till mitten av februari. Jakten på skogshare börjar också i september men sträcker sig ända fram till slutet av februari. Vid harjakt används hagelgevär.

Haren jagas nästan uteslutande med hjälp av drivande hundar. Det går bra att jaga hare utan hund också men det anses vara både mindre roligt och spännande. Stövare är den vanligaste hunden vid harjakt, eftersom den är speciellt framavlad för att jaga hare och räv. Ett annat alternativ är beaglen som även används för att driva rådjur och räv. Om du är nyfiken på hur de olika hundarna fungerar vid harjakt, kan du prata med andra jägare eller kontakta en hundklubb eller kennel. På så sätt får du svar på vilken hund som lämpar sig bäst för dina behov.

Läs mer om jakthundar

Rådjursjakt – jakten på det skygga djuret

Rådjur är ett populärt djur att jaga i Sverige även fast rådjursbeståndet har minskat. En stor anledning till att det fortfarande är populärt är på grund av själva sporten. Jakttiden för rådjur börjar den första oktober och sträcker sig fram till den 31:a januari. Rådjur jagas också vanligtvis med drivande hundar och hagelgevär. Taxen är en populär ras vid jakt av rådjur. Andra populära jaktformer vid jakt av rådjur är vakjakt och smygjakt:

  • Smygjakt är en mycket utmanande form då rådjuret är väldigt skyggt. Jägaren måste smyga sig fram mot djuret, utan att bli upptäckt. Dock så används ofta kulvapen eller studsare vid denna jaktform då skjutavståndet ofta blir för långt för hagelgevär.
  • Vakjakt är en annan jaktform som kräver stort tålamod. Jägaren står upp eller sitter tyst stilla, i hopp om att rådjuret ska visa sig. Precis som vid smygjakt används kulvapen eller studsare på grund av avståndet.

Vad krävs för att få jaga?

✓ Du ska ha fyllt 18 år

✓ En godkänd jägarexamen

✓ Du betalar en årlig viltvårdsavgift i form av jaktkort

✓ För dig utan jägarexamen och som är nyfiken – följ med under uppsiktsjakt med en van jägare.    

Vill du ta ditt intresse för jakt vidare? Se alla kurser för att ta jägarexamen här

LÄS MER

Så tar du din jägarexamen

Så ansöker du om vapenlicens


Annonser