Visa kurser.se som: Mobil

Instagram för nybörjare

Instagram - en lathund för nybörjare

Instagram för nybörjare

 I den här guiden kommer vi förklara hur Instagram fungerar för dig som är nybörjare. Instagram är en gratis mobilapplikation för foto-och filmdelning som lanserades 2010. Sedan 2012 ägs Instagram av Facebook. Namnet är en kombination av instant och telegram. Instagram tillåter användaren att ta bilder, justera dem med olika filter och dela med sig av dem på olika sociala medier. Det går även att se och kommentera bilderna via Instagrams hemsida. Instagramapplikationen laddar du enkelt ner till din telefon. Det bästa av allt är att det är helt gratis och lättanvänt när du väl kommit igång.

Läs en kurs i sociala medier

Gå med i Instagram

För att kunna ladda upp bilder och videos till Instagram, gilla och kommentera inlägg, följa dina vänner eller andra personer som intresserar dig, så måste du först och främst börja med att skapa ett konto. För att registrera ett konto behöver du skapa ett användarnamn samt lösenord och ha en fungerande epostadress.

Publicera din första bild på Instagram

När du är klar med registreringen och loggat in kan du posta din första bild på Instagram. Antingen så tar du en bild direkt i appen eller så hämtar du bilder från ditt bildbibliotek i telefonen. Om du vill kan du använda dig av något av de många filter som är en del av appen, innan du lägger ut bilden. Du kan även lägga till en bildtext för att illustrera vad du känner och tycker samt ange var bilden är tagen. Det är något du helt och hållet väljer själv.

När du lägger upp din bild kan du också välja att dela den, till exempel på Facebook eller Twitter – för att kunna göra detta måste du vara inloggad på respektive sajt. Du behöver bara logga in en gång, sen kommer applikationen ihåg dina inställningar.

Hitta vänner på Instagram

Instagram hittar dina vänner automatiskt: antingen från din telefonbok, dina  Facebookvänner eller de personer du följer på Twitter. Instagram hittar helt enkelt de personer som du känner som också använder Instagram. Du kan också följa vem du vill, förutsatt att personen har ett öppet Instagramkonto. Annars kan du skicka en förfrågan om du får följa personen. I sökfunktionen hittar du också enkelt de personer du vill följa. Det kan vara allt ifrån en kändis till en gammal skolkamrat.

Allt du behöver veta om hashtags

Varför hashtaggar?

Så kallade hashtags eller hashtaggar är vanligt på Instagram. Du kan både tagga på engelska, svenska eller annat valfritt språk. Många tävlingar på Instagram använder sig av hashtaggar.

Men vad är en hashtag? Hashtag (#) är ett slags etikettord samt ett sätt att markera sin bild för att sätta den i ett sammanhang.

Låt säga att du har tagit en bild på ditt nyrenoverade kök eller på din hund. Bildtexten skulle du kunna lyda: Äntligen #nyttkök #renovering #inredning. Samma sak när det gäller din hund. Bara annorlunda hashtags. Du väljer själv vilka hashtags du vill använda och skriver in dem i din bildtext med tecknet # framför. 

Nedan följer två exempel:

 - Låt säga att du gillar adidasskor. Då kan du söka på hashtagen #adidasskor och få upp alla bilder      på Instagram med just adidasskor.

 - Om du driver en skobutik kan det vara en bra ide att tagga dina bilder med skor och butikens             namn för att nå folk som letar efter skor och även din butik.

Gilla bilder och kommentera

Det är enkelt att gilla bilder du hittar, klicka Gilla så kan du lämna en kommentar. När någon kommenterar eller gillar dina bilder får du ett litet meddelande i appen om just detta. I appen kan du också se vilka bilder dina vänner har gillat, kommenterat och vilka som gillar dina bilder – ett perfekt sätt att upptäcka nya bilder och användare. Det går även bra att gå tillbaka och titta på de bilder du gillat längre bak i tiden.

Använd Instagram på webben

Du kanske vill visa dina bilder för de vänner som inte använder Instagram? Det går utmärkt. För att använda Instagram för webben gör du så här: gå till din egen sida genom att skriva in instagram.com/dittanvändarnamn (där du byter ut dittanvändarnamn mot det namn du använder på Instagram.) Ifall du bloggar kan du snabbt och enkelt installera en widget på din sajt, där du delar dina bilder.

Instagram stories - berätta med film

Instagram stories är en nyhet som du som nybörjare av Instagram också kan ha nytta av att lära dig. Instagram stories är en ny funktion som byggts in i Instagram och låter dig ta bilder och videos i helskärmsläge på telefonen som sedan läggs till i din story som personer som följer dig kan titta på. Det du lägger i din story försvinner sedan efter 24-timmar.

Så här gör du:

 ✓ För att lägga till något i din story (din händelse på svenska) så kan du antingen trycka på           plusknappen med en cirkel runt i översta, vänstra hörnet bredvid Instagram-loggan eller bara     svepa från vänster till höger när du är inne i flödet.

✓ Tryck en gång på bilden för att ta en bild, håll in för att skapa en film.

✓ När du tagit en bild eller film kan du svepa över bilden för att  lägga till några enkla filter.

✓ Du kan också rita eller skriva på bilden genom att trycka på pennan respektive bokstäverna. Du kan spara dina bilder och videos från din story genom att trycka på nedåtpilen i nedersta, högra hörnet när du är inne på  bilden/videon.

✓ För att titta på andras story så klickar du på den runda cirkeln högst upp i flödet i appen. Klicka på bilden /filmen för att hoppa till nästa del av storyn eller till följande person. Svep från höger till vänster för att hoppa över en persons story.

Vi hoppas att du nu blivit inspirerad till att använda Instagram och bli en av våra följare.

Följ oss på Instagram


Senast uppdaterad: 03 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet