Visa kurser.se som: Mobil

Att inreda - Månadens Hobby

"Att skapa en miljö som är unik för varje kund är det jag brinner för"

Att inreda - Ida Ahlström

Namn: Ida Ahlström
Ålder:
21 år
Plats:
Flen
Sysselsättning:
Driver inredningsföretaget Ida inreder
Kurs: Certifierad Inredare & Homestagingkonsult på distans

Idas intresse för inredning kom först när hon flyttade till en egen lägenhet. Idag har hon ett eget inredningsföretag. 


- Precis som med allt annat gäller det att träna, träna, träna för att bli bra, säger Ida Ahlström, som efter noggranna ritningar och milslånga inköpslistor till första egna lägenheten fastnade för inredning. Idag jobbar jag med mitt egna inredningsföretag och håller just nu på att inreda Blondinbellas lägenhet.

Ida hade egentligen inget större intresse av inredning som barn, mer än att hon möblerade om lite då och då. Det var istället när hon flyttade till en egen lägenhet efter studenten som det verkliga intresset satte fart. Ida började måla upp bilder på hur det skulle se ut och gjorde långa inköpslistor. Det var som att något väcktes inom henne.

- Jag fick så många frågor i mitt huvud, berättar Ida. Hur ska jag tänka med färgsättningen och ljussättningen? Hur möblerar jag på bästa sätt? Vilka material skall jag använda? Hur vill jag att känslan skall vara i rummet och hur uppnår jag den? Jag ville verkligen få det perfekt för just mig, jag förstod hur betydelsefullt det är att trivas i sitt hem.

Driver eget inredningsföretag

Idag har Ida ett eget inredningsföretag, Ida inreder, där hon erbjuder både homestaging och inredningsuppdrag. Hon erbjuder även nätbaserad homestaging och inredningshjälp. Ingen dag är den andra lik och det är bland annat därför som det är så givande.

- Ibland kan jag ställas inför relativt komplicerade uppgifter som att möblera ett rum på bästa sätt med låg budget eller om det är ett speciellt svårmöblerat rum, berättar Ida. Men istället för att se det som svårt, ser jag det som en utmaning istället. Att få skapa en miljö och stil som är unik för varje kund, det är något som jag brinner för. Sedan all den tacksamhet kunderna ger en när arbetet är färdigt, det är en obeskrivlig känsla. 

Ärofyllt uppdrag hos Blondinbella

Moodboard - Att inredaJust nu håller Ida bland annat på med det ärofyllda uppdraget att inreda hos Isabella (Blondinbella) och Odd Löwengrip Spångberg.

Projektet består i att hitta den röda tråden i deras lägenhet och även om projektet än så länge enbart kommit halvvägs är Ida stolt över uppdraget och otroligt nöjd över det hon har gjort hittills.

- Jag har tagit fram ett moodboard på färg och stil till hela lägenheten, och därefter tre stycken planritningar över hur möbleringen kommer att se ut, berättar Ida. Jag har även skissat på en tavelvägg som jag kommer att sätta upp hos dem. Det som är kvar att göra just nu är att beställa hem allt och sedan den roligaste biten i projektet; att få inreda och färdigställa allt.

Idas egen inredningsstil är eklektisk

När sommaren kommer ser Ida helst ljusa färger på textilier och inredningsföremål medan hon hellre byter till murriga och mörka färger till hösten och vintern. Ida beskriver sin egen inredningsstil hemma som eklektisk, att hon blandar stilar och saker som hon tycker om och som betyder något speciellt för henne.

- Jag handlar en del på loppisar, ibland målar jag om sakerna eller så låtar jag de vara som de är, säger Ida. Till exempel har jag hittat en underbar gammal stege på loppis som jag lät vara som den är. Mitt vardagsrumsbord hittade jag också på loppis men det målade jag om till vitt.

De trender som Ida ser håller i sig från förra året är marmor, mässing, koppar, smutsiga pasteller, naturprodukter, mycket växter och gärna att odla sina egna växter och kryddor. Färgmässigt är trenden i år olika nyanser utav blått - duvblå, klarblå, gråblå, svartblå. Ett tips är att måla en vägg i någon utav dessa färger. Material som är trendiga är bland annat terrakotta, kork, trä, linne, rotting, keramik.

- Idag ska hemmen vara unika, man ska inte kopiera en viss stil utan det får gärna vara en mix utav flera olika stilar, säger Ida. Att blanda moderna och antika möbler är trendigare än någonsin. 


Att inreda - Ida Ahlström

Våga prova för att bli bättre

För att bli bra på inredning krävs ett stort intresse, en känsla för färg och form och modet att våga prova. Ida berättar att en inredare inte alltid får det rätt första gången, utan det gäller att prova sig fram till den bästa lösningen och hitta en balans mellan färger, material och kontraster.

- Precis som med allt annat gäller det att träna, träna, träna för att bli bra på inredning, säger Ida. Vad händer om jag byter plats på lampan och växten? Vad händer om jag målar väggarna i en mörk kulör? Vad händer om jag plockar in gulddetaljer i rummet? Det gäller att prova sig fram och träna på hur rummet upplevs om man ändrar något i rummet. 

4 tips för att bli grym på inredning:

  • Läs inredningsbloggar och inredningstidningar
  • Träna hemma eller hos vänner och familj
  • Gå en inredningskurs och lär dig grunderna
  • Gör praktik hos någon som jobbar med inredning för att fördjupa dina kunskaper


En möjlighet att testa sina kunskaper på riktigt

Det var genom utbildningen Certifierad Inredare & Homestagingkonsult på distans hos Inredningskurser.se som Ida förstod att det var inredning hon ville arbeta med. Där fick hon lära sig grunderna och mycket mer.

- Jag valde att gå utbildningen främst för att lära mig mer om inredning för min egen del, men under utbildningens gång började jag min resa mot att starta mitt eget inredningsföretag, berättar Ida. Förutom grunderna inom inredning fick vi lära oss mycket om hur man startar upp ett företag, hur man kan marknadsföra sig och så vidare. Utan den här utbildningen skulle jag aldrig vara där jag är idag.

Ida valde en utbildning på distans för att kunna jobba samtidigt. För henne fungerade upplägget utmärkt även om hon till viss del saknade att träffa lärare och elever personligen. I utbildningen ingick också en frivillig praktikperiod. För Ida var det en självklarhet att ta chansen och få testa sina kunskaper på riktigt.

- Under utbildningen gjorde vi alla inredningsuppdrag via datorn, säger Ida. Genom praktiken fick jag verkligen prova mig fram och experimentera i ett riktigt rum istället för att titta på en bild på datorn. Det är också något jag starkt rekommenderar för de som är intresserade av att bli inredare. Du får erfarenhet samtidigt som du har möjlighet att känna efter om det här är just inredning du ska hålla på med.


Vill du också lära dig mer om inredning och homestaging?
» Se alla kurser hos inredningskurser.se


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet