Visa kurser.se som: Mobil

Parkour som hobby

“Parkour har fungerat som terapi för mig”

 

Namn: Martin Wrene
Ålder: 18 år
Sysselsättning: Entreprenörskap och design

Hobby: Parkour

Här möter ni Martin. Han ser sig själv från många olika perspektiv. Dels som en entreprenör som drömmer om ett vagabondliv i en folkvagnsbuss från 70-talet på världens vägar. Men också som den avslappnade killen som tänker utanför ramarna och inte studerar. Han är också en välvillig ledare, inte minst inom sporten parkour där han leder en grupp.

 

Martin introducerades till  sporten parkour för fyra år sedan genom en kompis. Hans kompis slutade efter ett tag medan Martin fastnade för sporten. Så småningom blev han också ledare i äventyrsföreningen Expedition X som har verksamhet i Göteborg. Expedition X är en Aktiv Ungdom förening.

–  En dag frågade en god vän till mig om jag ville börja med parkour och på den vägen är det, säger Martin.

Träna utifrån den gyllene triangeln

Parkour är något som kan utövas i många olika sammanhang. På ett eller annat sätt smälter det alltid in i vardagen på olika vis. Själva parkourträningen bygger på tre huvudkomponenter som bildar en “gyllene triangel”. Är du svag på en punkt så fallerar du även på de andra. Nedan tre är huvudkomponenterna:

✓ Ha rätt mindset gällande att våga göra sådant du inte är bekväm med och trotsa din komfort

✓ Bemästra kroppskontroll och de motoriska färdigheter för att utföra ett "trick" eller moment

✓ Att besitta rörlighet och spänst som krävs för att till exempel komma runt i en volt eller dämpa ett högt fall

– Jag som tränare har alltid med alla tre komponenterna i mina träningar. På det sättet får vi in alla de viktiga momenten som sporten kräver, berättar Martin.

Ett parkourpass börjar alltid med uppvärmning som är ämnad för att förbättra deltagarnas motorik och rörlighet genom komplexa rörelser som exempelvis kontrollerade jämfotahopp med mjuka landningar, så kallade "precisions". Träningen fortgår därefter till ren parkourträning, med det menas att du tränar upp fysiken. Detta är själva huvudmomentet under träningen. Sista delen av träningen kör gruppen alltid styrkeövningar med allas resterande krafter, oftast med fokus på spänst. Styrketräningen följs utav avslutande stretch.

–  Under huvudmomentet introduceras nya "moves". Under mina träningar berättar jag vad varje deltage kan slipa på och försöker se till så att alla känner sig motiverade, säger Martin.

Ta dig från punkt A till B

Börja genom att hitta inspiration på Youtube

För att börja med parkour räcker det med att äga ett par mjukisbyxor och ha en vilja att utvecklas. Martin påstår att alla kan lära sig parkour om man bara ger sig hän det.

– Det är bara att börja med att starta datorn, googla "the tap brothers" och leta upp deras Youtube kanal. Där tittar du efter en spellista som heter "parkour for beginners" och sedan beställer du en tröja av märket farang, menar Martin.

Enligt Martin kan du hitta allt på webben och parkour fick faktiskt sitt genombrott via Youtube och idag finns hundratals välvilliga Youtubers av varierande kaliber som gladeligen lägger upp undervisande videor. Personligen rekommenderar Martin just "tap brothers" kanal om du är ny inom parkour.

Att ta sig från en punkt till en annan

Enligt Martin kan alla utöva parkour, ju större förhinder du har desto större förebild blir du. Den grundläggande definitionen av parkour är att ta sig från punkt A till B. Detta på ett så effektivt sätt som möjligt oavsett förutsättningar. För att göra detta bör du bemästra den “gyllene triangel” som Martin nämnt tidigare.

– Man kan säga att parkour är vägen till självkontroll i sin råaste form, enligt Martin.

De svårigheter Martin finner med parkour är först och främst att behålla drivet för att bli bättre. Sen har alla sina egna förbättringsområden, där det i grunden ofta är kopplad till fysik, mindset och kroppskontroll som nämnt ovan.

– Mina största problem genom livet har varit att jag inte vågat göra saker och inte kunnat lita på min egen kompetens. Inom det området har parkour fungerat som terapi för mig. För att bli bra på parkour så måste man ta tag i sig själv och sina problem på riktigt! Inga bortförklaringar och genvägar finns här, det är svårt men ändå så otroligt nyttigt, avslutar Martin.


Är du mer nyfiken på parkour och vill testa? Här finns alla parkour kurser.

Senast uppdaterad: 31 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet