Visa kurser.se som: Mobil

Inredning som hobby

“Det som filosofi är för författare är konst för inredare.”

 

Namn: Bert Van Hoecke 
Ålder: 39 år
Sysselsättning: Egenföretagare inom inredning
Hobby: Inredning

Bert kommer ursprungligen från Belgien och flyttade till Sverige för 14 år sedan. Idag driver han ett eget företag inom inredning. På fritiden så besöker han gärna museum och ser på modedokumentärer.
En resa från hobby till yrke

Inredning har funnit med i Berts liv i 20 år. Som tonåring ville han bli skådespelare, men valde att plugga litteratur istället och under studietiden inriktade han sig på konst. Genom konsten kom inredning in i bilden. Efter studierna började hans riktiga inredningsresa. Han reste runt mycket för att besöka och se det som hans studier kretsat kring.

Berts resa från att ha inredning som hobby till yrke gick i början långsamt. Han startade eget företag och försökte arbeta upp fler kontakter. Det satte fart på riktigt när han insåg att han behövde visa kunderna mer än möbler och antikviteter. Han behövde ha ett per pedagogiskt förhållningssätt till sina kunder och började därför med att köpa in tygkollektioner som komplement till möblerna.

– Jag gick också en baskurs hos Antikskolan (Auktionsverket) i Sverige för att lära mig de svenska begreppen inom inredningsbranschen och för att se om svenskarna tog upp andra saker än de gjorde under min utbildning i Belgien, förklarar Bert.

Att i praktiken jobba dagligen med inredning består ungefär 20% av inspiration, 60% administration och 20% uppföljning då du är i kontakt med kunderna.

– Dagarna är väldigt olika. Ibland är det inredningskaos då alla kreativa idéer kommer samtidigt, ibland sitter jag ner för att strukturerar varje projekt och andra dagar betalar jag räkningar, berättar Bert.

Ta reda på om inredning är pyssel, shopping eller ett kall

För att arbeta med eller ha inredning som hobby behöver du ett öppet sinne. Form och färg finns överallt. Du kan lära dig från mycket runt i kring dig och det som någon tidigare tänkt ut. Det vill säga lära sig från både då- och nutidens historia.

–  Du måste fråga dig själv om inredning för dig handlar om att pyssla, shoppa eller är ett kall? För du måste vara villig att lägga många timmar på det för att lyckas, menar Bert.

Hobbyn som blev hans yrke

Kreativiteten är den stora motorn

Det bästa med att arbeta med inredning är att du får vara väldigt kreativ, producera och skapa nya kombinationer. Det mest utmanande är att hela tiden arbeta med människor. Att bara vara en del i kedjan, men med en bra organisation kan du undvika de flesta fällorna.  

– Kreativiteten fungerar hela tiden som en motor för varje projekt jag utför, men också för mig själv. Kreativitet producerar den bästa medicinen mot vinterblues, säger Bert entusiastiskt.

Att hitta ny inspiration är en del av det dagliga jobbet som inredare. Som tidigare nämnt så finns det färg och form överallt runt omkring oss. Bert hittar mest inspiration från konst.

–  Det som filosofi är för författare är konst för en inredare. Konst är att tänka ut en tanke i teori till exempel färgkombinationer i en tavla. Det blir sedan inspiration för mig då jag gör det till någonting användningsbart i inredningen.

 

Vill du också ta steget och arbeta med inredning? Se alla inredningskurser i Sverige.


Senast uppdaterad: 03 mar 2017