Visa kurser.se som: Mobil

Dans som hobby

“Dansen tillåter mig att vara fri och uttrycka mig som jag vill. Allt jag skapar kommer inifrån”


Namn:
Sara Galan
Sysselsättning: Danslärare
Hobby: Dans

Sara är en svensk professionell danslärare och koreograf. Hon har själv gått många danskurser i olika stilar och hennes huvudstilar nu är dancehall, afrobeat, sabar, feminine vibe/floorwork och hiphop.

 


Sara har dansat nästan hela livet. Hennes pappa är musiker och hon har därför haft musik runt sig sen födseln. Hennes mamma satte henne i dansskola redan som 6-åring.

– Dansen var som en ödesbestämd grej för mig. Jag dansade redan som liten tjej hemma så det blev naturligt att jag skulle börja på dansskola när jag var tillräckligt gammal, berättar Sara.

Vill du se Sara dansa mer?

Så blev dans hennes yrke

Sara visste redan som liten att hon ville bli dansare även innan hon började skolan. Hon dagdrömde mycket under skoltiden och försvann ofta in i sitt huvud när hon lyssnade på musik, där skapades olika scenarios:

–  Jag brukade alltid sitta och visualisera i huvudet om hur det skulle vara när jag uppträdde med olika artister, säger Sara.

Efter studenten började Sara arbeta mot sin dröm att bli danslärare. På dagarna var hon på jobbet och på kvällarna tog hon dansklasser. Under tre år jobbade hon hårt för att till slut få in en fot på Danscenter.

–  Jag började med att undervisa en klass i veckan sedan ökade det ganska snabbt till 5,12 ,20 och tillslut hade jag kommit upp i 27 klasser i veckan. Då var det dags att sluta mitt andra jobb och jag bestämde mig för att åka och plugga vidare inom dans. Det blev New York i cirka 3 ½ år, berättar Sara.

År 2011 kom Sara tillbaka till Sverige igen och på den vägen är det. Idag undervisar hon 7 dagar i veckan och har även utökat med pilatesklasser.

– Men jag rekommenderar dock inte att göra som mig och sluta plugga efter gymnasiet. Det är bäst att ha något som backup, menar Sara.

Att försörja sig som dansare

Största problemet med att försörja sig som dansare är att det är stor konkurrens och lite jobb. Sara berättar att:

- Du behöver vara en mångfacetterad dansare och kunna flera olika stilar så att du kan undervisa i mer än en stil. Jobb med stora artister är sällsynta och händer inte varje dag.

För Sara är klasserna huvudinkomsten och sen så är det väldigt terminsbaserat så under sommar och jul måste hon frilansa.

- Man får vara påhittig och skapa sig egna jobb, säger Sara.

Dansen tillåter Sara att vara fri och uttrycka sig som hon vill. Allt hon gör skapas och kommer inifrån, så allt runt omkring försvinner.

– Att få göra det jag trivs bäst med varje dag är underbart. Jag lever i nuet och låter problem försvinna totalt. Väldigt roligt att även få inspirera andra som brinner för dans som jag gör och göra människor glada, menar Sara.

Sara Galan danslärare i många olika stilar

Solo vs. grupp

Sara dansar både solo och i grupp, beroende på vad hon blir kontrakterad för. När man jobbar solo behöver man bara tänka på sig själv. Det går också snabbare att repa eftersom du bestämmer över din egen tid. Nackdelen som Sara ser är att det lätt blir långa nummer när man kör solo och det är väldigt påfrestande att inte få pauser. När man dansar i grupp så kan gruppen göra formationer och därför skapa pauser då alla inte måste köra allt i sträck. Enligt Sara är det också underbart att få dela energin med resterande gruppmedlemmar.

Vilka är the GALANG CREW?

Galang Crew har varit aktiva sedan 2011 och haft olika medlemmar under åren. Just nu är det tre medlemmar - Sara, Diana Iedan och Amelis Nicoletti. Medlemmarna är handplockade av Sara själv. Galang Crew fokuserar på dancehall och afrobeat, men också hiphop ibland.

– Varför det blev just Galang är för att mitt efternamn är Galan och på patois finns ett ord “Galang” som betyder typ “go on”. Därför lade jag till ett g till namnet och gör det lätt att associera till mig, berättar Sara.

Fem tips för blivande dansare:

✔ Lägg ner tid på att fördjupa dig i varje stil och gör det helhjärtat.

✔ Dansa för att du älskar det och inget annat.

✔ Börja inte undervisa för snabbt.

✔ Behåll din identitet och gör det DU känner att du vill göra inte det andra säger att du SKA göra.

✔ Behåll ödmjukheten och kom ihåg att en dansare blir aldrig fullärda, vi lär oss hela livet.

Vill du också lära dig att dansa? Se alla danskurser här

Senast uppdaterad: 19 apr 2018

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet