En gravid kvinna tränar med två hantlar
04 maj 2023

Träning för dig som är gravid

Att träna under en graviditet är bra för både kroppen och knoppen. Regelbunden rörelse kan även förebygga och behandla vanliga besvär under graviditeten. Här får du tips på aktiviteter du kan göra som gravid och vilken träning du bör undvika när du går i väntans tider!

Fysisk aktivitet under graviditeten är bra för både dig och fostret. Rekommendationen för gravida är enligt 1177.se att träna minst två och en halv timme per vecka. Träningen bör vara lite pulshöjande och göra att du känner dig något andfådd. Det bästa är om den fysiska aktiviteten sprids ut så att du rör på dig minst tre dagar i veckan. Målet under graviditeten bör vara att underhålla din fysiska förmåga och inte att förbättra den.

Vid medicinska komplikationer ska du alltid rådfråga läkare om hur du kan träna.

Fördelar med träning under graviditet

Förutom att du underhåller din styrka, uthållighet och stabilitet kan motion under graviditeten göra att du sover bättre, känner dig mindre stressad och får ökad cirkulation i kroppen. Det finns även tecken som visar att risken för ländryggs- och bäckenbesvär minskar vid motion under graviditeten. Träning ökar vårt välmående överlag och det finns studier som visar att motion kan minska risken att drabbas för förlossningsdepression.  

Hitta kurser för gravida

Bra aktiviteter när du är gravid

När det kommer till träning under graviditeten kan du behöva hitta alternativa träningsformer och anpassa rörelserna till en nivå som känns bra. Välj en träningsform som du tycker är rolig och som passar dig. Simning, cykling och indoor walking är exempel på träningsformer som kan ersätta exempelvis löpning. Ett sätt att veta om träningen är lagom intensiv är att prata samtidigt. Det ska gå att föra ett samtal samtidigt som du tränar, även om det är lite svårare än vanligt.

Det är även bra att träna kroppens muskler under graviditeten. Vid styrketräning är det bättre att göra fler övningar med lättare vikter. Underhåll styrkan med lättare grundövningar för rygg, ben och armar. När du är gravid blir du ofta mer rörlig i kroppen och en del kan få besvär med lederna. Då kan du behöva ta det lite lugnare med rörlighet och stretching.

Bäckenbottenträning kan du med fördel göra varje dag. Det har du igen när du börjar med fysisk aktivitet efter förlossningen.

Träning att undvika för gravida

Under graviditeten bör du undvika aktiviteter där det finns risk för att du ramlar och på så sätt skadar magen. Som gravid kan du ha extra svårt med balansen.

Här är exempel på aktiviteter du kan behöva vara försiktig med:

Kontaktsporter

Till kontaktsporter räknas idrotter där det kan bli lite hårdare tag mot andra spelare, till exempel fotboll eller innebandy.

⛸️ Idrotter med ökad risk att ramla

Utförsåkning, skridskoåkning, gymnastik eller ridning är exempel på idrotter du bör undvika med risk för att du kan ramla och skada magen.

🤿 Dykning

Som gravid bör du undvika att dyka av flera skäl, speciellt om du är illamående med kräkningar vilket medför en större olycksrisk.

⛰️ Fysisk träning på hög höjd

Träning på hög höjd om du inte är van (högre än 2500 meter över havet) kan göra att fostret får för lite syre.

🤰 Träning på rygg

Träning på rygg, speciellt om du tränar med vikter, kan göra att livmodern trycker mot stora blodkärl och ger blodtrycksfall, även kallat Vena cava-syndrom. Det är därför bättre att sitta, stå eller ligga på sidan när du tränar.

Källor: 1177.se, friskissvettis.se

Senast uppdaterad: 04 maj 2023

Vanliga frågor

  • Bäckenbottenträning förebygger och minskar risken för urinläckage under graviditet och efter förlossning. Träningen minskar också risken att få framfall. Har du bra förmåga att spänna och slappna av i bäckenbotten kan det även underlätta förlossningen. 

  • När du börjar få ett bredare mellanrum av magmusklerna bör du undvika att träna de raka magmusklerna, exempelvis situps. Det brukar vara kring vecka 20 för förstagångsföderskor och tidigare för den som fött barn tidigare. Anledningen är att det ofta känns obehagligt om buken trycks ut och det finns då andra effektivare övningar för att stärka bålen som du kan göra i stället. 

  • Rådgör med en läkare eller barnmorska om hur du ska träna om du har ett eller flera av följande besvär: 

    • Hjärtbesvär eller hjärtsjukdom
    • Kronisk bronkit eller lungsjukdom
    • Högt blodtryck 
    • Ätstörningar
    • Epilepsi
    • Blodbrist
    • Blödningar under graviditeten
    • Havandeskapsförgiftning
  • Att träna tidigt i graviditeten, innan magen har blivit större och kommer i vägen eller ger extra mycket tyngd på leder och ligament, går oftast bra. Det är dock vanligt med illamående och trötthet under första trimestern vilket kan göra dig mindre motiverad att träna. En bra motivation för att komma igång kan dock vara att gravidsymtom ofta kan lindras vid fysisk aktivitet. 

  • Under tredje trimestern kan det vara läge att satsa på lite lugnare träning på grund av ökad tyngd, trötthet och andfåddhet. Du kan fortsätta med styrka och kondition i den takt kroppen orkar. Nu är det också bra att träna på andning och avspänning eftersom det får spända muskler i axlar och rygg att slappna av. Fortsätt även med bäckenbottenträningen. 

Josephine Lindgren
Josephine Lindgren
Digital Project Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-27

Kurser att gå utomhus - vi listar våra bästa tips

Vill du gå en kurs men känner dig lite osäker på om det är rätt i dessa tider? Du vill passa på att lära dig något nytt och träffa nya människor (om än på lite avstånd) men vet inte hur? Vissa arrangörer har erbjudit kurser utomhus sedan länge medan andra har ställt om sin verksamhet i och med pandemin. I denna artikel så listar vi olika kurser som man kan utgöra utomhus. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-12

7 kurser för en aktiv semester

Det kan vara skönt att ligga still på en sandstrand efter en lång och intensiv arbetsperiod men efter ett tag kan det bli ganska långtråkigt - Känner du igen dig? Rastlösheten slår in och du känner att du vill röra på kroppen och kanske testa något nytt!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Skillnaden mellan positiv och negativ stress

Stressar du för mycket i din vardag? Här får du tips på hur du kan hantera och omvandla negativ stress till positiv stress.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️