Visa kurser.se som: Mobil

Gitarr som hobby


"Ackord är svårt för alla i början, fingrarna behöver träna för att räcka till."


Namn:
 Malin Hellgren
Ålder: 27 
Sysselsättning: Arbetar som anestesisjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala 
Hobby: Gitarr

Malin är en ung dalkulla som bor i Uppsala sedan 4 år tillbaka. Där arbetar hon inom vården som narkossjuksköterska. Malin lever ihop med en musikalisk dalmas, vilket hon tycker är roligt då de kan spela och sjunga tillsammans.


– Om man vill lära sig spela gitarr är mitt bästa tips att köp en och börja spela redan idag. Sen är det övning som gäller, säger Malin.

Som nybörjare på gitarr är det viktigt att ge det tid. Ett första steg förutom att skaffa en gitarr är att köpa en bok med ackord eller Googla fram låtar med ackord. Malin brukar alltid plocka fram ackord för låtar som hon gillar. Då blir det extra kul att lära sig spela. 

Spela gitarr vid många olika tillfällen

Ett instrument som är uppskattat av många

Gitarr är något som många redan spelar eller vill lära sig. Anledningen till detta kan vara att det är ett instrument som inte är speciellt dyrt och för att det går att lära sig själv. Det är också ett instrument som skapar en trevlig stämning på en fest, perfekt skicklighet vid ett födelsedagskalas och vid många andra tillfällen.

– Jag har flera gånger fått förfrågan om att spela vid olika tillställningar, vilket är roligt! En gång spelade jag gitarr och sjöng en låt på en skolavslutning i kyrkan, berättar Malin.

Levande musik har funnits med sen barnsben

Musik har alltid varit en del av Malins liv. Hennes pappa var väldigt musikalisk och spelade ofta för oss hemma. Han var en hejare på både piano och dragspel framförallt. Det var just därför som Malin började intressera sig för spela gitarr och sjunga. 

– Jag är uppväxt med levande musik och har spelat gitarr sedan sjunde klass i högstadiet, säger Malin.

Öva upp fingrarna att ta ackord på gitarren

Ge dig och dina fingrar tid

Att vänja dina fingrar vid att räcka till när du spelar gitarr är knepigt, men ingen omöjlighet. Fingarna behöver mycket träning, speciellt i början. Olika ackord är olika svåra och som det sägs så ger övning färdighet.

– Det kan vara svårt i början att ta ackorden, men det ger med sig. Jag tycker till exempel fortfarande att det är svårt att ta barréackord, berättar Malin.

Malin spelar ofta gitarr när hon är ensam eller inte har något annat kul att göra. Ibland kommer hon också på olika låtar som hon vill testa spela och lära sig. Hon spelar och sjunger även mycket ihop med hennes sambo.

– Något som är så bra med gitarr är att du kan göra det ensam, tillsammans med andra och i princip var och när som helst. Det är bara att ta gitarren under armen eller klistrad på ryggen, avslutar en entusiastisk Malin. 

Vill du som Malin kunna spela gitarr eller bli bättre på det? Här hittar du alla gitarrkurser.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet