Visa kurser.se som: Mobil

Ge ut en bok

Guide - Ge ut en bokVill du ge ut en bok som du själv har skrivit?

Har du länge drömt om att bli författare och ge ut en bok? Det finns många fördelar med att ge ut din bok på egen hand jämfört med via ett förlag. Bland annat går det snabbare och du bestämmer själv genom hela processen. Här får du tips och råd om hur du kan gå till väga för att ge ut din egen bok och vad som händer när boken är tryckt och klar.

Att skriva en bok är både utmanande, tidskrävande och otroligt roligt. På gott och ont är det många i Sverige som skriver egna böcker och gärna vill ha dem utgivna av ett förlag. Detta skapar ett oerhört tryck på förlagen och det är svårt som opublicerad författare att komma igenom bruset och bli antagen av ett förlag. Som tur är finns det möjlighet att själv publicera din bok. Det finns dessutom flera fördelar med att ge ut en bok själv.

>> Skriv klart din bok! Hitta din skrivarkurs här.

När boken väl är skriven och klar är du motiverad och engagerad och vill att hela världen ska få ta del av det du har skrivit. Att jaga förlag för att få boken publicerad tar både tid och energi. Blir du inte antagen direkt riskerar boken att bli inaktuell och det blir inte lättare att fortsätta kämpa genom att samla på refuseringsbrev. Då är det roligare att ge ut boken själv, och visst är det viktigare att boken faktiskt ges ut än att det görs av ett utgivningsförlag?

Hur gör man då för att ge ut en bok själv?

Jo, du börjar med att skriva. Be dina vänner och familj att korrekturläsa. Även om du kanske måste bjuda på fika är detta betydligt billigare än om du skulle låta en professionell korrekturläsare gå igenom boken. När du känner dig klar tar du kontakt med ett utgivningsföretag.

Det finns flera olika företag som specialiserat sig på att hjälpa dig som vill ge ut en bok på egen hand. Priser och upplägg varierar från företag till företag men grunden i det hela är att det är du som har sista ordet. Du kan välja storlek, form, färg och struktur på din bok. Be som att få minst ett korrekturtryck så att du vet att du blir nöjd. Utgivningsföretaget trycker boken i den upplaga som är överenskommen och gör den tillgänglig för bibliotek och bokhandlare, oftast via Bokrondellen.

Vad är Bokrondellen?

Bokrondellen är bokhandlarnas databas där de flesta förlag publicerar information om sina böcker. I databasen finns ca 650 000 titlar från ca 3300 förlag. Mestadels är det bokhandlare som använder sig av Bokrondellen, så här finns det en möjlighet att få in din bok i en bokhandel. Även bibliotek använder sig av Bokrondellen för att få uppdaterad information om svensk utgivning.

Vad händer när boken är tryckt?

Ge ut en bok - GuideNär boken är tryckt, inbunden och utgiven är det upp till dig att distribuera den.  Fler utgivningsföretag har beställningssajter där din bok kan finnas tillgänglig för beställning, men oftast behöver du göra en hel del själv för att få människor att hitta din bok.

Börja med att gå till din lokala bokhandlare och se om de vill ta in ett par exemplar. Kontakta även din lokala tidning och låt dem läsa och recensera boken. Att få en recension i lokaltidingen kan öka efterfrågan hos den lokala bokhandlaren.

Eftersom det är du själv som gett ut boken bestämmer du själv hur mycket du vill lägga på att marknadsföra din bok. Det kan lätt bli dyrt att anlita en byrå eller att köpa annonser, så tänk efter före. Ett tips kostnadseffektivt tips är att prata om boken och få dina vänner att läsa den, och berätta om den för sina vänner. Word-of-moth, eller mun till mun, är ett välanvänt marknadsföringsknep med bevisad effekt.


Senast uppdaterad: 03 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet