Visa kurser.se som: Mobil

6 stycken gamla hantverk från förr

6 hantverk från förr

Gamla hantverk från tideräkningens begynnelse till 1700-talet

Idag är nästan allt som vi köper färdigproducerat eller halvfabrikat som vi skapar något eget av. Men hur gjorde de förr? Innan inredningsbutiker, byggvaruhus och textil- och garnbutiker? I denna hantverksguide ska vi ta reda på gamla hantverk som var populära förr – och idag kanske ses som konstverk i en samtida människas ögon.

1. Vävning

Vävning är ett hantverk som har funnits sedan vår tideräknings början och används för att skapa tyger och andra textilier. Vävning går ut på att fläta samman två vinkelräta trådsystem, vilket resulterar i en väv eller ett tyg. Vävningen kan göras för hand men bästa resultat nås genom att använda en vävstol. Idag vävs tyg i fabriker. Vävning används även för att göra textila konstverk, så kallade gobelänger, vilket är ett tyg med bilder. Se alla vävkurser.

2. Knyppling

Tekniken knyppling används för att göra spetsar av olika slag. Knyppling härstammar från Italien tidigt 1500-tal och blev känd i Sverige på 1700-talet. Tekniken bakom knyppling kan beskrivas som en avancerad flätning med hjälp av pinnar med trådar. Knyppling fungerar på följande sätt: du har två par pinnar som du förflyttar på olika vis – antingen genom att korsa eller att vrida pinnarna. Denna rörelse kombinerat med ett dubbelt, enkelt eller vävslag bildar ett mönster. Ofta används nålar för att fixera spetsen när du knypplar.

3. Träsnideri

Träsnideri och skulptur i trä har funnits sedan vår tids begynnelse men har sina mest kända verk från medeltida Tyskland, Ryssland, Italien och Frankrike. Vid träsnideri kan du antingen välja att skära ut ditt mönster med olika typer av knivar, eller att hugga ut mönstret med träklubba som slås mot ett speciellt träsnideriverktyg kallat bildhuggarjärn. De mest populära träslag att hugga dekorativa finsnickerier i är lind. För att skapa bruksföremål som skedar eller smörknivar passar träslag som lönn, ene och björk.  Vill du lära dig mer? Lär dig att tälja på en kurs.

4. Korgflätning

Hantverket korgflätning har funnits sedan förhistorisk tid och är ett paraplybegrepp för flätteknik som används inom icke-textila hantverksformer. Många har hittat fynd som visar att de redan flätade korg på stenåldern. Materialet som används vid korgflätning kan vara alltifrån vinrankor och bark till näver och spån. Hantverket tillåter dig att använda i princip vad som helst i icke-textilt material. Många brukar skilja på korgar som är bundna eller flätade. Krogflätningen börjar med att korgens bottenflätas. Formen bestäms med hjälp av baksidan av en kniv, som hjälper till att ange vikningens läge för flätning av sidorna. Spånen skärs av i toppen och en vacker avslutning flätas eller så tillförs en list, handtag, ben, lock och annat dekorativt.  

5. Karda och spinna garn

Karda är ett hantverk som preparerar ullen eller bomullen inför spinningen av garn. Materialet läggs mellan två trästycken, som kallas kardor, med ett stort antal piggar med järntråd. Sedan dras kardorna mot varandra, vilket gör att bomullen och ullen blir len inför garnproduktionen som görs via spinning. Du fäster ditt kardade material på en bomullstråd som redan är fäst vid spinnrocken. Sedan trampar du på spinnrockens pedal samtidigt som du håller i bomullen eller ullen. Den nyblivna tråden snurras upp på en trådspole och vips har du en ull eller bomullstråd! 

6. Smide

Smide är ett hantverk som funnits länge och populära fynd har gjorts under vikingatiden. Hantverket smide innebär att en metall bearbetas så att strukturen av molekyler och atomer flyttas om i metallstycket. Smide brukar delas upp i kallsmide och varmsmide.  Vid varmsmide hettas metallen upp innan den läggs på ett så kallat städ; ett redskap i järn som fungerar som underlag. Sedan bankas formen fram med hjälp av olika verktyg. Kallsmide kräver mer styrka än varmsmide eftersom metallen är mer lättarbetat upphettad.    


Har du fått blodad tand? Börja en hantverkskurs redan idag! Hitta din kurs i hantverk här.


Senast uppdaterad: 06 jul 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet