Visa kurser.se som: Mobil

Måleri, foto och bildbehandling som hobby


“Det är som att tid och rum försvinner. Jag tänker inte på något annat just där och då när jag är inne i skapandet”


Lär dig mer om foto och bildredigering - gå en fotokurs idag!Namn: Madeleine Ljungqvist
Ålder: 26
Plats: Stockholm
Sysselsättning: Studerar instructional design och gör just nu praktik på H&Ms Global Sales-avdelning
Hobby: Måla, rita, skissa, teckna, fota, illustrera, animera, rörlig bild, performance art, bildbehandling

Madeleine, eller Madde, var 13 år när hon fick sin första digitalkamera. Innan dess har hon målat och tecknat så länge hon kan minnas. För Madde har målandet och skapandet varit en del av hennes liv så långt tillbaka som hon kan minnas.

- Jag har alltid tyckt om att skapa, gärna från ingenting. På fritids när jag var sex år byggde jag flygplan av kartonger och gamla toarullar och tillverkade egna parfymer, jag drog alltid in mina kompisar i sådana projekt. Sedan jag fick min första kamera, har jag alltid fotat. Jag hade dessutom Photoshop innan dess för min mammas dåvarande man hade ett stort intresse för bildbehandling. Tack vare honom introducerades jag tidigt för just digitalfoto och redigering.

I början fotade Madde allt hon kunde komma på, men det blev mestadels foton från hemmet och familjens hund. Något hon tyckte var bra då men skrattar åt idag.

- Jag tror att det fungerar så för många. Man börjar experimentera med det som finns nära en och sedan breddar man sitt perspektiv och vågar testa nya saker. Så var det i alla fall för mig och jag utvecklades i takt med det.

Madde förklarar att det bästa med hennes hobby är att hon får vara sig själv och att hon kan försvinna in i en annan värld för en stund.

- Det är lite som när man läser en bok. Det är som att tid och rum försvinner, det blir liksom meditativt. Jag tänker inte på något annat just där och då när jag är inne i skapandet. Redan som barn tror jag att jag behövde mycket tid för mig själv och det har hängt med mig upp i vuxen ålder.

Gå en målerikurs och lär dig grunderna inom måleri och ilustration!

Världen som sin arbetsplats

Något som är viktigt för Madde är att hon har så kul som möjligt och får utvecklas personligt i sitt yrke. Det är något hon lyckats uppnå då hon nu har möjlighet att förena sin hobby med skolan och jobbet som instructional designer.

- Det tilltalar mig att kunna sitta vart som helst i världen och arbeta med något som är en så pass stor del av mig. Just nu planerar jobbet en resa till Indien, jag håller tummarna för att det är för praktikanter också, annars betalar jag kanske min egen biljett!

Jobbet som instructional designer handlar i grund och botten om utveckling, kommunikation och att lyckas förmedla information på ett fängslande sätt. Både foto och bild är två effektiva kanaler att förmedla budskap med så det föll sig ganska naturligt för Madde att förena hobbyn med det hon håller på med till vardags.

- Jag ser det även som en styrka att kunna uttrycka sig med de medel jag kan uttrycka mig med. Det känns som att jag har extra verktyg som alla inte har tillgång till som jag kan uttrycka mig själv och mina känslor med. På mitt föregående jobb var jag med och tog fram en digital utbildning som handlade om hållbarhet inom modeindustrin. Där fick jag illustrera det mesta av innehållet och det har jag ju min hobby att tacka för. På min praktik jag har nu är jag också involverad i ett projekt där jag får illustrera och producera filmer.

Vill du utvecklas kreativt? Hitta en målarkurs för dig idag!

Kurser för att fördjupa sig i sin hobby

Under gymnasietiden ägnade Madde kvällar och helger åt sitt extrajobb för att kunna köpa sin första digitala systemkamera. Den har använts flitigt under åren fram tills idag.

- Fotografisk bild var en kurs jag läste på gymnasiet. Det var ju drömmen då som skoltrött tonåring att få kombinera ämnen som kanske inte lockade lika mycket med det som var mitt stora intresse. När jag köpte min systemkamera kunde jag också utvecklas ännu mer på fritiden.

Utöver gymnasiet har Madde läst visuell kommunikation på distans, kurser i Photoshop och motion graphics (3D-animering).

- Jag älskar att utveckla mina kunskaper och hela tiden utmana mig själv. Därför försöker jag när jag har tid att hitta kurser för att komplettera eller utveckla det jag redan kan.


Drömmar, resor och vardagen ger inspiration

Inspirationen finner Madde genom att samla på sig så mycket nya intryck hon kan. Att resa är en stor passion och något hon gör så ofta som möjligt. Nyligen spenderade hon en månad i öknen i Marocko där hon kitesurfade, yogade och passade på att vara bortkopplad från sociala medier.

- När jag kom hem från Marocko ville jag måla upp en enorm mandala över hela min vardagsrumsvägg, men jag hejdade mig eftersom jag nyss sprayat alla mina garderobsdörrar i guld och målat väggarna turkosblå. Jag bor i en hyreslägenhet så jag får ju egentligen inte göra för galna ändringar. Jag firade nyår i London och när jag kom hem därifrån ville jag börja med street art. Där finns sjukt mycket inspiration att hämta!

Ofta kommer inspirationen till Madde. Hon berättar att det ibland sker via drömmar, andra artister, fotografer och illustratörer eller genom vanliga vardagssysslor.

- Jag skulle göra en soppa med broccoli häromdagen och broccoli ser ju ut som små träd, så jag började skissa upp ett skogslandskap på en bit kartong och planterade små broccoliträd och helt plötsligt hade det gått två timmar och jag kom på att det var middag jag skulle göra. För inte så länge sedan fick jag också ett infall att jag skulle måla hela mig själv i guld, vilket jag gjorde! Det var kul att genomföra men inte lika kul när det skulle tvättas bort.

Vill du bli bättre på att fota? Hitta rätt fotokurs för dig!

Go nuts och våga göra fula saker

För att utveckla sin kreativitet tror Madde att det är viktigt att inte begränsa sig själv och sitt sätt att tänka. Därför strävar hon alltid efter att ta vara på inspirationen så fort den kommer till henne. Madde tror hemligheten är att bara göra.

- Alltså go nuts och sätt inte upp gränser och hinder för dig själv. Våga göra fula saker och var inte rädd för vad andra tycker. Får du någonsin kritik så ta det inte så hårt. Jag är också en citatmänniska och har två citat som jag upprepar som mantran för mig själv. “If you can dream it you can do it” och “Be the change you wish to see in the world”. Det kan tyckas löjligt men, det hjälper mig att tänka positivt och öppna mig för nya intryck.

Blir du också inspirerad av Madeleine och vill börja skapa utan regler och gränser? Hitta din nya hobby idag! Vi har kurser i Photoshop, Måleri och Fotografi.


 

Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet