Biodling för nybörjare

Drömmer du om att starta egen biodling? Då har du hamnat rätt. Innan du gör drömmen till verklighet är det viktigt att du har kunskaper om hur bisamhället fungerar. Bin spelar en avgörande roll får vår natur och med rätt kunskap är det du som bygger upp nästa lilla bisamhälle! 

Biodling för nybörjare

Drömmer du om att starta egen biodling? Då har du hamnat rätt. Innan du gör drömmen till verklighet är det viktigt att du har kunskaper om hur bisamhället fungerar. Bin spelar en avgörande roll får vår natur och med rätt kunskap är det du som bygger upp nästa lilla bisamhälle! 

Varför behövs biodling?

Du som är nyfiken på biodling kanske redan har ett litet hum om vad det innebär. För nybörjaren är det viktigt att ha så mycket kunskap som möjligt innan du sätter igång. Det första du behöver veta om bin är att det är en pollinerande insekt. Bin för över pollen mellan blommor och växter, vilket möjliggör växters befruktning som leder till att vi kan skörda frukten. En otrolig insats från bina med andra ord. Faktumet är att idag är det brist på pollinerande insekter som spelar en sån avgörande roll för natur.

En följd av bristen på bin i Sverige är att honungen även har blivit en bristvara. Pollinerande insekter som vildbin har som sin primära uppgift att pollinera växter så honungen de producerar är egentligen bara en biprodukt. Om vi istället hade fler biodlare skulle vi inte behöva importera stora mängder honung varje år. Under ett år kan i genomsnitt ett bisamhälle producera 30 kilo honung. Med fler bisamhällen kan du producera flera hundra kilon varje år. 

Skapa egen verksamhet

Att sälja egen honung på en lokal marknad är alltid eftertraktat och något vi behöver lyfta upp ännu mer. När du har mer erfarenhet och vill satsa mer på honungsproduktion kan du bygga fler bisamhällen. En biodling kan till en början starta som en hobby, en sidosyssla som gör en bra sak för vår natur men det är inte omöjligt att man tycker att det är så pass roligt att det utvecklas till en lönsam verksamhet inom honungsproduktion.

Biodling för nybörjare

Hur startar jag en biodling?

Vill du vara med och göra en stor insats för miljön? Det första du behöver skaffa dig är en bit mark. Har du inte plats på tomten eller egen mark kan du gå till din kommun som kan erbjuda mark för biodling. Biodling är och ska vara till för alla som vill testa på. Allt från nybörjare till den som vill bedriva en yrkesmässig honungsproduktion. Sikta på att komma igång under högsommaren, det är en enkel period för bina att hitta växter för pollinering. 

När du har en bikupa på plats som gör det möjligt för bina att övervintra kan de vakna upp tidigt på våren och starta pollineringen. Ett andra viktigt steg är att du har rätt redskap för att kunna gå nära ditt bisamhälle. Ett tips är att du lär känna en mentor inom biodling som kan rådge vid olika situationer. Placeringen av kupan är särskilt viktigt. Bin kan flyga tre kilometer bort från kupan under en vanlig dag. Därför gäller att kupan inte står för nära växtlighet som besprutats med kemiska medel som kan skada bina.

Starta din biodling med en kurs

I början är det viktigt att du lär dig det teoretiska och det praktiska om bin för att du ska kunna skapa ett välfungerande bisamhälle. Du hittar kurser inom biodling för nybörjare, men även fortsättningskurser för dig som vill fördjupa dina kunskaper eller komma i kontakt med andra biodlare och utveckla dina små samhällen. 

Fortsättningskurser inom biodling

Du kan odla bin i stort sätt i hela Sverige, således hittar du kurser runt om i hela landet. Gå från att vara nyfiken till att starta din egen odling redan idag!

Max Jacobsson

Max Jacobsson

Site Manager (Visa mer)
Max arbetar som Site Manager på kurser.se som marknadsför kurser och kortare utbildningar som bedrivs på fritiden. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. På fritiden gillar Max träning och sport. Om han själv får välja en kurs skulle han vilja utvecklas i köket och därmed välja en kurs inom matlagning! (Mindre)

Om

Max arbetar som Site Manager på kurser.se som marknadsför kurser och kortare utbildningar som bedrivs på fritiden. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. På fritiden gillar Max träning och sport. Om han själv får välja en kurs skulle han vilja utvecklas i köket och därmed välja en kurs inom matlagning!

Annonser