Visa kurser.se som: Mobil

Få en bättre datorvana

Bli bättre och slipa på din datorvana

Slipa på din datorvana och vässa kunskaperna

Är du en av de som anser sig ha dålig datorvana? Oavsett ålder så är det är aldrig försent att lära sig. Det kan vara nyttigt både i privatliv och för ditt arbete. I den här guiden hittar du tips på några saker du kan göra på en dator och vanliga program som du kan ha användning för.

 

Grundkurser för bättre datorvana


En viktig verktygslåda

Microsoft Office innehåller grundverktygen Word, Excel och Powerpoint. En verktygslåda som hjälper dig skapa skrivna dokument, kalkylera och göra visuella presentationer. Dessa program köper du till datorn och är väl investerade pengar. Att med Word kunna skapa dokument är för många av nytta både i privatliv och arbete. Till exempel är det ett bra program för att skriva sitt CV. Vad gäller Excel kan du hålla koll på ekonomin och få hjälp att räkna ut olika summor. Med Powerpoint skapar du olika sidor som stöd för en presentation. På sidorna kan du lägga in text, bilder, videos - ja vad du önskar. Allt för att skapa en intressant presentation för åhörarna.

Vill du lära dig programmen från grunden? Här finns alla kurser samlade.

Lär dig internet

Internet kan tyckas stort, oändligt och svårt, men det är inget som inte går att lära sig. Börja med att skaffa en webbläsare - förslagsvis Chrome eller Firefox (det brukar finnas en installerad på datorn från början). Genom att sedan använda en webbläsare kan du använda sökfältet längst upp för att söka upp en sida du vill besöka. Många utgår också från Google som är vår största sökmotor på internet. Därifrån kan du klicka dig in och besöka en hemsida du önskar.  

Det finns väldigt mycket du kan göra på internet - läsa, skriva, kommentera, handla, spela spel, kolla videos, chatta och så vidare. Testa dig fram och var inte rädd.  

Lär dig hantera din e-post

Hantera din e-post

Första steget (som du kan hoppa över om du redan har en e-post) är att sätta upp ett e-postkonto. Det finns flera program att välja mellan. Bland de vanligaste hittar vi Microsoft Outlook, Gmail och Hotmail. Använd Google för att hitta och följ anvisningarna som programmen anger vid installation.

När du har skapat en e-post finns det mycket du kan använda din e-post till. Förutom att skicka, ta emot och vidarebefordra e-post så kan du få kalenderpåminnelser på viktiga möten, event eller annat du behöver komma ihåg. Du kan också “nåla fast” mail som du inte får glömma av att besvara eller som du ska återkomma till vid ett annat tillfälle.

Att skapa olika mappar i din e-post kan vara smart för att få till en struktur. Det gör att du enkelt kan gå tillbaka och hitta ett gammalt mail. Mapparna kan du till exempel benämna efter olika huvudämnen så du själv vet vilket mail du lägger vart. För att skapa mappar ställer du dig på en nuvarande mapp och högerklickar, där finns alternativet “ny mapp”. Dubbelklicka på skapad mapp för att ändra namn på mappen.

Autosvar är också något som många använder när de är bortresta eller sjuka. Det är en notis som automatiskt skickas till den som skickat ett mail till dig. Då vet de också att du kommer att återkomma när du är tillbaka och tillgänglig. Detta ställer du in via ditt mailprogram, ofta under inställningar i startmenyn.

Att surfa med mobilen

Idag är det väldigt vanligt att alla äger en smarttelefon. Med det kommer också användningen av appar. Istället för att klicka sig in på en webbläsare (som dock också finns i mobilen) så trycker du på önskad app. Ofta ser sidan lite annorlunda ut och är anpassad efter mobilfönstret. För att ha apparna i mobilen måste du ladda ner dem från antingen AppStore eller Google Play. Dessa tjänster finns redan som app när du startar mobilen.

I mobilen använder du fingrarna som muspekare. För att klicka, zooma, scrolla (dra upp och ner på skärmen) och så vidare. Både vid användning av appar och webbläsaren. Vill du gå ur en app så använder du ett knapptryck (knappen är ofta placerade i mitten längst ner på mobilen eller som en pil-symbol). Med två knapptryck kan du stänga ner appen helt genom att efter två knapptryck dra uppåt med fingret. Detta är ofta bra att göra emellanåt för att inte apparna ska ta så mycket plats och dra batteri.

För att stänga mobilskärmen helt använder du på de flesta mobiler en knapp uppe till höger.

Lär dig sociala medier

Bemästra sociala medier

Sociala medier är webbsidor på internet eller i appar där människor interagerar med varandra i ett socialt nätverk. Du kanske har hört talas om Facebook, Instagram och Youtube? Dessa är exempel på sociala medier där vi syns, delar, möts, för dialog och skapar eget innehåll. Sociala medier kan också vara bloggar och olika forum.

För att kunna använda ett socialt medie så behöver du först skapa ett konto. Det gör du genom att ange din e-postadress, ett användarnamn och ett lösenord. Sen kan du komma igång! Oftast finns det instruktioner på hur det fungerar inne på till exempel Facebook annars kan du använda Google för att söka svar på det du undrar. För den som tycker det är svårt att få grepp om så finns bra kurser i sociala medier. Se nedan vad du bland annat kan göra på olika sociala medier:

Facebook - lägg till vänner, följa deras nyhetsflöde, dela inlägg (text, bild, videos), reagera på inlägg, skapa event, chatta med vänner och företag.

Instagram - följ personer, dela bilder och videos, kommentera, chatta, sända live.

Twitter - skriva status, kommentera, följa personer, dela bilder och videos.

Youtube - lägga upp videoinlägg, prenumerera på en kanal, kommentera, dela.

Djupdyk i Adobes program

Om du känner dig mogen så finns det mycket mer du kan göra med en dator som hjälp. Med Adobe Creative Cloud kan du skapa layouter, grafik eller bearbeta bilder och filmer. Adobe används alltså när du ska jobba med design på en dator. Programmen kan du köpa, hyra eller använda gratisversioner som varar runt 30 dagar. De tre allra vanligaste är:

Adobe Illustrator - använder du för att skapa grafisk design med hjälp av vektorgrafik.

Adobe Indesign - används oftast för att skapa layouter för tryck eller digitalt. Som broschyrer och tidningar. 

Adobe Photoshop - används för att redigera bilder på ett proffsigt vis.

Hoppas guiden nu hjälpt dig att få lite mer insikt i datorvärlden och att du vill ta steget för att få en bättre datorvana. Lycka till!

Gå en webbkurs på distans


Senast uppdaterad: 24 feb 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet