Visa kurser.se som: Mobil

Att dansa magdans - Månadens Hobby

”Då ler jag bara och drar upp allihop på scen”

Magdans - Månadens HobbyKlara Lövberg fick upp ögonen för dans när hon smet ut och dansade på salsaklubbar i Spanien som 13-åring. Genom att prova flera olika dansstilar hittade hon till slut magdansen som nu är en stor del av hennes liv. Genom att tolka musiken får Klara med sig publiken och lämnar ingen oberörd.

Namn: Klara Lövberg
Sysselsättning: Studerar till Digital Content Designer
Hobby: Att dansa magdans

Vill du också börja dansa magdans? Hitta din danskurs här!

Klara Lövberg, 22, var väldigt aktiv redan som liten som sysslade med många olika aktiviteter och sporter under sin uppväxt. Bland annat var hon medryttare på en häst och red nästan varje dag. I början av tonåren tröttnade Klara på sporterna och till slut även på att rida.

- Jag läste i tidningen härom veckan att det är många som slutar med sina sporter i tonåren, säger Klara. Jag tror att det är för att de inte har hittat rätt!

Hittade dansen i Spanien

När Klara var 13 år var hon på semester i Spanien med familjen. Utan föräldrarnas vetskap följde hon med sin äldre kusin in på en salsaklubb.

- Jag blev helt förälskad i dansen och musiken, berättar Klara. Rytmen tillsammans med rörelserna var så förtrollande. Det är fortfarande ett av mina bästa dansminnen, när jag och min kusin dansade loss på salsaklubbarna i Spanien.

När hon kom hem från resan började hon dansa reggaeton – en jamaicansk dans med mycket rytmer. Dansen är ganska sexig och precis som magdansen är en av utmaningarna att lära sig att isolera olika delar av kroppen i takt till musiken.

Magdans - Månadens Hobby

Provade många olika dansstilar innan hon hittade rätt

Klara provade olika dansstilar under tonåren, bland annat dancehall, bollywood och streetdance. Streetdance är en mycket populär dansstil, men för Klara var det inte rätt. Klara ville ha mer känsla i dansen och inte vara så styrd av koreografi. Genom intresset för reggaeton kom Klara i kontakt med magdansen och efter att en klasskompis övertalat henne började hon på en kurs när hon var 15 år.

- Idag är magdansen hela mitt liv men först tyckte jag inte alls om det, berättar Klara. Det var alldeles för tekniskt och på den kursen jag gick var det nästan ingen musik. Det beror mycket på läraren faktiskt, vad man får för känsla av dansen. När jag sedan bytte skola fick jag en lärare som verkligen brann för att dansa magdans och då tyckte jag också att det var fantastiskt.

Började uppträda på bröllop

Klara älskar att stå på scen och uppträda och för henne är det också det som är gör det extra kul att dansa. Genom den nya dansläraren fick Klara så småningom uppträda på privata tillställningar som bröllop och födelsedagar. Efter ett tag startade hon ett eget företag, Klara Lövberg Allround, för att kunna sköta bokningar och betalning m.m på egen hand. Även om Klara är en tjej med mycket skinn på näsan är det inte alltid en dans på rosor.

- Vissa gånger när jag har uppträtt på restauranger vill de inte betala så mycket som vi har avtalat, berättar Klara. Det är svårt som ensam tjej att stå på sig mot en restaurangägare som är dubbelt så stor som en själv, men det gäller bara att göra det.

Månadens Hobby - Magdans

- Det är så roligt att möta en ny publik, säger Klara. Vissa är helt med på noterna medan andra är mer svårflirtade. Svenskar är generellt lite mer kritiska när det kommer till att det är så avklätt, även om de tycker att det är spännande. De är lite avvaktande men då ler jag bara och drar upp allihop på scen mitt i showen och sen är de igång.

När Klara dansar är hon själv på scen. Även om det är en del av tjusningen är hon också i en ganska utsatt situation.

- Jag skulle aldrig uppträda inför bara män, säger Klara. Många män med arabiskt ursprung kan vara väldigt kritiska till hur jag tolkar dansen och det blir alltid bättre stämning om det är blandat med kvinnor och män i publiken. Oftast uppträder jag på stora fester där det är både kvinnor, män och barn med och då är det också som roligast.

Ju mer glitter desto bättre

En stor del av framträdandet i magdansen handlar om kläderna och accessoarerna. Oftast har Klara på sig en topp som visar magen och en kjol som räcker hela vägen ner till marken.

- Det finns oändligt många olika varianter, men man ska ju helst se lite mage, och ju mer glitter desto bättre! Jag har ungefär 20 stycken dräkter nu, berättar Klara. Min favorit är ändå fortfarande min första dräkt som är i svart och guld. Det är lite som en prinsessdröm att få ha så fina dräkter på sig och vara så fixad, det får man ju nästan aldrig annars. Tanken när jag uppträder är att jag ska sticka ut, som en attraktion. 

Magdans - Månadens Hobby

Det bästa med magdansen är publiken

Klara planerar alla program med musik och kläder specifikt för varje uppträdande. Ett vanligt uppträdande tar ungefär 20-25 minuter. Eftersom varje uppträdande anpassas efter tillfället är det svårt att säga hur ett typiskt framträdande ser ut men några danser är återkommande i Klaras rutin.

- Ofta börjar jag med en dans med en slöja, en oriental, berättar Klara. En Shabi är en glad dans som jag också brukar ha med i programmet följt av ett trumsolo där jag dansar till enbart trummor och gör exakt det trummorna gör, fast med min kropp istället. Efter det brukar det passa bra med en dans som dansas med en sorts käpp, en sadi, som från början var en manlig dans. Det är väldigt rytmisk dans där jag tar upp deltagare från publiken och dansar med.

Det är Klaras glada leende och härliga energi som gör henne så populär som dansare. Genom att tolka musiken får hon med sig publiken och lämnar ingen oberörd.

- Det bästa med att dansa magdans är ändå att uppträda och få publikens reaktioner, berättar Klara. Det är småflickor som kommer fram och ber om autografer och frågar om jag är en prinsessa. En gång var det en kvinna som kom fram efter showen och sa att dansen och mitt leende sitter ihop, och jag antar att det är positivt.

Vill själv hålla workshops

Nästa steg för Klara är att börja hålla workshops och uppträdanden mer för företag även om hon vill fortsätta att dansa på bröllop och privata fester också. Hon håller också mindre kurser och events hemma hos de som vill dansa magdans. Spana in Klaras facebooksida för aktuella framträdanden och inspiration.

För någon som aldrig dansat magdans tidigare rekommenderar Klara att börja med att gå en "prova-på" kurs, men också att gå och kolla på magdans är en bra start för att se om det är något för dig.

- Jag går fortfarande på danskurser minst en gång i veckan även om det allt oftare blir workshops eller när någon gästdansare med en ny infallsvinkel håller lektion, säger Klara. Det finns ju alltid något att lära sig!

Vill du också börja dansa magdans? Hitta din danskurs!


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet