Visa kurser.se som: Mobil

Blomsterbinderi som hobby

"Är jag på humör finns det oftast inget som stoppar mig"

Namn: Ingrid Strand
Ålder: 50 år
Hobby: Blomsterbinderi

Ingrid beskriver sig själv som en något uttråkad kvinna med fyra teoretiska akademiska examina: veterinär, kriminolog, jurist och tolk i polska. Hon bor i ett höghus utanför Stockholm. Efter att hon varit med om en bilolycka och skadat sig så fick hon skola om sig.

–  När krämporna efter olyckan blev allt värre beslöt jag mig under 2015 att prova något jag längtat efter länge - blommor. När jag var på Åsa folkhögskola under en tolkkurs hittade jag en sommarkurs i blomsterbinderi, berättar Ingrid.

Uppslukad av blomsterbinderi

Intresset för blomsterbinderi har legat latent hos Ingrid i många år. Hon har tidigare i livet haft praktik jobb i en blomsterhandel. Men hobbyn “bröt ut” på riktigt när hon gick sommarkursen.

– Det började med att jag kände ett behov av att få skapa. Jag hade bytt bostad och den behövde dekoreras, men pengarna räckte inte till att köpa uppsättningar och göra fint, menar Ingrid.

Hennes grannar brukar också få ta del av hennes blomsterarrangemang. Det tycker hon är roligt och det uppskattas av bostadsföreningen.

– Jag ställer ut arrangemang varje vecka med någon lite kommentar i en fin ram. Det uppskattas så pass att bostadsförening applåderar på årsstämman och vi har mycket att tala om i hissen, skrattar Ingrid.

Fotograf: Anna Fridell Talvitie

Kritik och förslag på ett kreativt sätt

På Åsa folkhögskola har Ingrid alltså gått en sommarkurs i blomsterbinderi. Läraren Patrik är underbar och stärker självkänslan hos alla elever, hur tokig den än blir ibland.

En lektion hos Patrik på Åsa folkhögskola börjar alltid med en introduktion och ett tema. Han visar hur du till exempel kan, men inte måste, göra en bukett till en högtid eller ett vanligt rumsarrangemang.

– Patrik vill att vi skissar på det vi tänkt, men det blir sällan det man tänker. Jag gör mest stora arrangemang, medan andra gör smått och pilligt, berättar Ingrid.

Efter det får kursdeltagarna välja blommor, antingen inköpta eller såna som växer runt skolan. Alla jobbar ett par timmar, dricker kaffe, jobbar igen och sen går Patrik runt för att tala om sin syn på varje enskilt alster.

– Man får kritik och förslag, men på ett mycket kreativt sätt. Ingen dissas och det är viktigt. Jag gjorde en begravningsuppsättning till en gay-person med blå nejlikor och rosa rosor och till och med det tyckte han var fantastiskt, säger en glad Ingrid.

Kurslokal Åsa folkhögskola. Fotograf: Anna Fridell Talvitie

Vad som behövs för att börja med blomsterbinderi

En bra start för att komma igång med blomsterbinderi är att gå en kurs. Du kan också besöka en blomsterhandel för att få inspiration. Nästa steg är sedan att inhandla det praktiska du behöver för att sätta igång.

Checklista:
Växter ✔
Krukor ✔
Oasis ✔
Snören ✔
Sax ✔
Sekatör ✔
Dekorationsmaterial ✔

– Det är värt att satsa på bra verktyg. Ingen blir glad över en slö sax. Band och olika saker som dekoration kan du hitta överallt. Jag är storköpare på bland annat loppisar och Tradera, berättar Ingrid.

Förutom det praktiska så behöver du lust, tålamod och mycket fantasi. Ingrid brukar också göra en skiss för att ha något att utgå ifrån. Skissen innehåller oftast hur arrangemanget ska se ut, var den ska stå och från vilken vinkel den helst ska ses.

Under vintern är blommor ofta dyrare och när det är ont om dem i naturen går Ingrid och köper sidenblommor. Blommor som är bra den tiden av året.

– Jag använder inte alltid dem genast, men de vissnar inte och kan ligga tills det är dags. Du kan dessutom använda dem flera gånger, menar Ingrid.

En glädjekälla som är svår att stoppa

Det bästa med Ingrids hobby är att det gör henne väldigt glad. Både att skapa och att andra ser hennes alster.

–  Jag har inte träffat någon som blir sur över att få en blomma. Att det smutsar ner lite när man skapar gör inget, enligt Ingrid.

Hon anser att det allra svåraste med blomsterbinderi är att sluta när hon väl börjat. Sen att få plats där hemma, där hennes katter tycker att fönsterbrädorna är till för dem och inte blommor.

– Är jag på humör finns det oftast inget som stoppar mig, utom möjligen materialbrist och att det blir för trångt hemma, säger Ingrid.


Vill du göra som Ingrid lära dig mer om blomsterbinderi? Hitta alla blomsterkurser här.

Senast uppdaterad: 18 maj 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet