Visa kurser.se som: Mobil

Guide: Blanda färger

Lär dig mer om grundfärgerna

Lär dig att blanda färger

Vet du vilka grundfärger som används för att blanda alla färger? Många av oss kanske inte har haft kontakt med denna typ av färglära sen förskoleåldern. I denna guide och infografik får du möjlighet att fräsha upp minnet om hur du blandar färger och vilka grundfärgerna är.

Se alla målarkurser


Grundfärgerna - Rött, Blått och Gult

Det finns grundfärger för olika typer av användning. Inom den digitala bildvärlden är det en sort (RGB: rött, grönt, blått), för tryck eller utskrift är det en annan (CMYK: cyan, magenta, svart). De grundfärger denna guide handlar om är målarfärger. Grundfärgerna inom måleri är rött, blått och gult. Med dessa kan du få till alla färger! Exempelvis blandar du blått och gult för att få fram en grön färg, och rött och blått för att få till lila. När du blandar färger på detta sätt kan du även få till nya färger genom att bygga på en blandning som grönt. Genom att tillsätta mer blått i den gröna färg får du till en turkos färg. Se de mest grundläggande färgblandningarna i infografiken nedan.

Svart och vitt - Blanda färger ljusa och mörka

Grundfärgerna rött, gult och blått tillåter oss att få till olika färger. Om vi vill åstakomma nyanser av en färg måste vi blanda i vitt eller svart. Den svarta färgen får vi då alla grundfärger blandas. Den vita färgen däremot innehåller inget pigment, därför är det någonting som inte kan blandas till. Lär dig mer om färger och hur de kan användas under en målarkurs!

Hitta din målarkurs

Infografik över hur du blandar färger


Senast uppdaterad: 03 nov 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet