22 nov 2022

Yoga för barn – hälsa i kropp och knopp

Vill du hjälpa ditt barn att boosta sin kreativitet och nyfikenhet samtidigt som lugn och avslappning är i fokus? Då ska du satsa på yoga för barn! Yoga aktiverar både kropp och knopp och kan ha många fördelar för ditt barns utveckling. Här kan du läsa mer om hur det går till och varför det är så bra.

Yoga är en träningsform för kropp, själ och sinne som blivit mer och mer populär med åren. Yogans ursprung hittar du i indisk filosofi, psykologi och religion men den yoga som vi i västvärlden till största del utövar idag är den fysiska yogan, det vill säga träningsformen yoga. Yoga handlar i det stora hela om att stilla sinnet och släppa spänningar i kroppen.

Här kan du hitta yogakurser för vuxna

Yoga har visat sig ha många fördelar för vuxna med olika förutsättningar och behov, men flera av de fördelarna gäller faktiskt även för barn. Idag pratas det därför mer och mer om yoga för barn som en tillåtande och kravlös träningsform. Forskning visar att yoga är ett bra sätt för barn att stärka kroppen, bli mer medvetna och för att öka koncentrationen. 

Vad är yoga för barn? 

Yoga för barn skiljer sig en del från den yoga som vuxna vanligtvis gör. Under en yogakurs för barn läggs fokus på att skapa en prestationsfri stund, fylld med rörelse men också avslappning. Barnyoga handlar mer om lek i kombination med rörelse, andning och avslappning. 

Under en kurs får du och ditt barn testa olika övningar, till exempel att barnen ska likna olika djur eller figurer som lätt känns igen. Det kan också vara att ni tillsammans följer en inspelad yoga- eller meditationssaga eller så får barnen skapa sin egen berättelse. En saga kan handla om en rofylld promenad genom skogen eller på stranden där barnen stöter på olika djur och figurer som de sen ska härma. Detta kombineras oftast med enklare andningsövningar.

Här kan du hitta yogakurser för barn

Varför yoga för barn?

Yoga är en metod som hjälper barn att må bra i både kropp, sinne och själ. Yoga är också ett bra sätt för barn att stressa ner och släppa på spänningar samtidigt som det väcker nyfikenhet och bjuder in till samarbete med andra barn och vuxna. Yoga kan även göra så att barn blir mer medvetna om sina känslor och får lättare att koncentrera sig. 

Yoga kan bland annat hjälpa barn med:
  • Ökad koncentration och ökat fokus
  • Bättre balans och ökad rörlighet
  • Bättre kroppskontakt, kroppskontroll och ökad kroppsmedvetenhet
  • Bättre självförtroende
  • Lättare att varva ner
  • Ökad kreativitet
  • Mindre oro

Yoga kan också i längden, precis som för vuxna, ge barn bra verktyg för att kunna möta utmaningar som de kan stöta på samtidigt som de kan hjälpa sig själva när en situation kanske kännas extra jobbig. 

Gå en kurs i yoga tillsammans med ditt barn

Många av de kurser som erbjuds inom yoga för barn utförs tillsammans med dig som förälder. Det innebär att ni är tillsammans på mattan och utövar den största delen av passet ihop, vilket ger dig och ditt barn en stund av närhet och lugn. Eftersom yoga för barn inte ska vara en aktivitet med prestationskrav eller tävlingsmoment är det viktigt att du som är med visar att det är okej att det blir som det blir och att det inte behöver se ut eller vara på ett visst sätt. Det är vanligt att ditt barn får härma dig som vuxen när du gör dina yogarörelser. 

Hitta en yogakurs som passar dig och ditt barn

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-05-11

Programmering för barn – så lär du ditt barn att koda

Är ditt barn intresserad av datorer och digital teknik? Då kan programmering för barn vara en kul aktivitet! Men varför har detta blivit en så stor trend och vad behöver du som förälder göra för att främja detta intresse?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-07

Barnguiden

Vill du ha hjälp att hitta en rolig och utvecklande fritidsaktivitet som ditt barn kommer att älska? Här i barnguiden har vi samlat våra allra bästa tips på kurser och inspirerande artiklar för dig och ditt barn. Alltid med fokus på glädjen och lusten att leka och lära.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-16

Därför blir ditt barn smartare av gymnastik – 5 livsviktiga effekter på kropp och psyke

Vill du hjälpa ditt barn att bli smartare och utveckla sin hjärnkapacitet till max? Satsa på rörelse! Gymnastik och annan regelbunden motion har visat sig ha fantastiska effekter på hjärnan hos både barn och vuxna, berättar överläkaren och hjärnforskaren Anders Hansen i sin bok “Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna”. 

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.