Barndans - här är 5 populära dansstilar

Visst är det härligt att se hur barn rör sig till musik? De hittar sin takt och låter kroppen dansa loss. Helt underbart! Vill du låta ditt barn gå en kurs och se vad dansen kan utvecklas till? För att hitta rätt typ av kurs tänkte vi berätta lite mer om de mest populära dansstilarna för barn. Häng med! 

Visst är det härligt att se hur barn rör sig till musik? De hittar sin takt och låter kroppen dansa loss. Helt underbart! Vill du låta ditt barn gå en kurs och se vad dansen kan utvecklas till? För att hitta rätt typ av kurs tänkte vi berätta lite mer om de mest populära dansstilarna för barn. Häng med!

Hitta din kurs i barndans

Kanske har du sett vilken musik som får ditt barn att hitta gunget? Då kan du ha fått en hint vilken dansstil som passar just ditt barn! Om inte så erbjuder många kursarrangörer dansmix där det finns möjlighet att testa olika dansstilar. Efter avslutad kurs kan det kännas lite enklare att välja vilken dans som blir fortsättningskursen. Några populära dansstilar för barn är:

  • Balett
  • Breakdance
  • Danslek
  • Jazz/showdans
  • Streetdance

Välkommen att dyka ner i dansens underbara värld och lär dig mer om dessa. 

Balett

En klassisk dans som många börjar med redan som barn är balett. Det är en lugnare dans med fokus på hållning, balans och smidighet. Att gå en balettkurs ger bra grund till alla olika dansstilar och ger en uppfattning om kroppens placering och hur man kan röra sig uttrycksfullt. Lektionerna består ofta av en mix av stångövningar, danskombinationer och diagonaler. 

Kurser i barnbalett

Breakdance

Du har säkert sett coola dansare som snurrar runt på ryggen, ställer sig på en hand och gör fysiskt komplicerade konster. Det är breakdance.Självklart är barnversionen lite enklare och snällare men den består av en mix akrobatiska övningar och danssteg. Dessa coola tricks kräver teknik, styrka och balans. Som nybörjare utför barnen övningarna på en matta för att sedan övergå till golvet. När barnen blir äldre och har lärt sig grunderna kan de utveckla en mer personlig stil.  

Kurser i breakdance

Danslek

För de allra minsta barnen behöver danskursen inte ha någon speciell inriktning utan det handlar om att röra sig till musik och utveckla sin rörelsefantasi. Dessa kurser kan ofta benämnas som danslek eller barndans och har ett fokus på rörelse, glad musik och gemenskap. Detta är en bra bra introduktion till dansvärlden.

Jazz/showdans

Showdans, som ibland även kallas jazzdans, får ofta sin inspiration från musikaler, filmer och musikvideos. Det är ofta en kombination av modern dans, jazz samt show och är en fartfylld dans med mycket glädje. Med rötter från afrikansk dans som kombineras med det mjuka från baletten skapas en uttrycksfull dans med mycket känslor och fokus på rytmen samt texten i musiken. Koreografin skapas ofta utifrån en viss låt och i slutet av terminen blir det självklart uppvisning till denna. 

Kurser i showdans

Streetdance

Ett samlingsnamn för danser som uppstått på gator och klubbar med hiphop som gemensam kultur brukar kallas streetdance. Här kan det förekomma stilar såsom new school, locking och poping. Alla har gemensamt att fokusera mycket på känsla och attityd som barnen får lära sig att gestalta med kroppen. Allteftersom barnen blir äldre finns det utrymme för mer fritolkning och avancerade koreografier. 

Kurser i streetdance

Vill du hitta kurser i barndans nära dig?

Barnsdans i Stockholm

Barndans i Göteborg

Barndans i Malmö

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: