Visa kurser.se som: Mobil

Barndans - här är 5 populära dansstilar

Visst är det härligt att se hur barn rör sig till musik? De hittar sin takt och låter kroppen dansa loss. Helt underbart! Vill du låta ditt barn gå en kurs och se vad dansen kan utvecklas till? För att hitta rätt typ av kurs tänkte vi berätta lite mer om de mest populära dansstilarna för barn. Häng med!

Hitta din kurs i barndans

Kanske har du sett vilken musik som får ditt barn att hitta gunget? Då kan du ha fått en hint vilken dansstil som passar just ditt barn! Om inte så erbjuder många kursarrangörer dansmix där det finns möjlighet att testa olika dansstilar. Efter avslutad kurs kan det kännas lite enklare att välja vilken dans som blir fortsättningskursen. Några populära dansstilar för barn är:

  • Balett
  • Breakdance
  • Danslek
  • Jazz/showdans
  • Streetdance

Välkommen att dyka ner i dansens underbara värld och lär dig mer om dessa. 

Balett

En klassisk dans som många börjar med redan som barn är balett. Det är en lugnare dans med fokus på hållning, balans och smidighet. Att gå en balettkurs ger bra grund till alla olika dansstilar och ger en uppfattning om kroppens placering och hur man kan röra sig uttrycksfullt. Lektionerna består ofta av en mix av stångövningar, danskombinationer och diagonaler. 

Kurser i barnbalett

Breakdance

Du har säkert sett coola dansare som snurrar runt på ryggen, ställer sig på en hand och gör fysiskt komplicerade konster. Det är breakdance.Självklart är barnversionen lite enklare och snällare men den består av en mix akrobatiska övningar och danssteg. Dessa coola tricks kräver teknik, styrka och balans. Som nybörjare utför barnen övningarna på en matta för att sedan övergå till golvet. När barnen blir äldre och har lärt sig grunderna kan de utveckla en mer personlig stil.  

Kurser i breakdance

Danslek

För de allra minsta barnen behöver danskursen inte ha någon speciell inriktning utan det handlar om att röra sig till musik och utveckla sin rörelsefantasi. Dessa kurser kan ofta benämnas som danslek eller barndans och har ett fokus på rörelse, glad musik och gemenskap. Detta är en bra bra introduktion till dansvärlden.

Jazz/showdans

Showdans, som ibland även kallas jazzdans, får ofta sin inspiration från musikaler, filmer och musikvideos. Det är ofta en kombination av modern dans, jazz samt show och är en fartfylld dans med mycket glädje. Med rötter från afrikansk dans som kombineras med det mjuka från baletten skapas en uttrycksfull dans med mycket känslor och fokus på rytmen samt texten i musiken. Koreografin skapas ofta utifrån en viss låt och i slutet av terminen blir det självklart uppvisning till denna. 

Kurser i showdans

Streetdance

Ett samlingsnamn för danser som uppstått på gator och klubbar med hiphop som gemensam kultur brukar kallas streetdance. Här kan det förekomma stilar såsom new school, locking och poping. Alla har gemensamt att fokusera mycket på känsla och attityd som barnen får lära sig att gestalta med kroppen. Allteftersom barnen blir äldre finns det utrymme för mer fritolkning och avancerade koreografier. 

Kurser i streetdance

Vill du hitta kurser i barndans nära dig?

Barnsdans i Stockholm

Barndans i Göteborg

Barndans i Malmö

Senast uppdaterad: 27 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-06-02

Barnaktiviteter - tips på saker att göra med ditt barn i sommar

Sommaren är härlig med lediga dagar som kan fyllas med precis det man känner för. Men det kan också vara svårt att hitta på vad man ska göra och hur man ska aktivera barnen som gärna fastnar vid skärmen eller klättrar på väggarna. Det skiljer sig såklart mellan olika åldrar, men vi hoppas du kan ha nytta av något av våra tips på hur du kan skapa en aktiv ledighet för din familj.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-13

5 tips på roliga aktiviteter för barn

Är det dags att hitta en rolig och spännande aktivitet för ditt barn? Det finns en uppsjö av alternativ att välja på för barn i alla åldrar. Här får du tips på 5 saker ditt barn kan göra!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-07

Barnguiden

Vill du ha hjälp att hitta en rolig och utvecklande fritidsaktivitet som ditt barn kommer att älska? Här i barnguiden har vi samlat våra allra bästa tips på kurser och inspirerande artiklar för dig och ditt barn. Alltid med fokus på glädjen och lusten att leka och lära.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.