Visa kurser.se som: Mobil

Bakning som hobby

"Ett ovärderligt tips är att skaffa en våg att använda när du bakar"


Namn:
 Hanna Smedberg
Ålder: 29
Sysselsättning: Jobbar som PR- och informationsansvarig
Hobby: Bakning & Dessert

Hanna är en ambitiös och målinriktad tjej som finner avkoppling i att baka. Hon har varit bosatt i Stockholm i snart fem år men är uppväxt i den lilla byn Klagstorp i Trelleborgs kommun. Det var också där hennes intresse för bakning började.


–  Jag har sysslat med bakning sen jag var runt 4 år. Både min farmor och mormor bakade väldigt mycket och jag fick tidigt vara med dem och baka, berättar Hanna.

Till en början, som liten, handlade det mest om att se på och få smaka på smeten. Hannas farmor och mormor såg till att hon tidigt blev inkörd i bakningen, som hon med åren kom att tycka om mer och mer. Resultatet och att få äta av det som bakats var såklart också kronan på verket.

Bakverk som Hanna skapat

Att koppla av med bakning

Hanna bakar frekvent och menar att det kan passa att baka lite när som helst. Efter en stressig dag på jobbet eller för att fylla frysen under en helg.

–  Ibland om jag haft en otroligt stressig dag på jobbet kan det vara väldigt skönt att bara komma hem och baka något. Det kan vara en enkel paj bara. Följa ett recept och få jobba med händerna. Bara få fokusera på det och tänka på något helt annat, berättar Hanna.

Bakning är något som kan vara väldigt avkopplande och ett sätt att rensa tankarna på. Många gånger bakar Hanna också för att ta med till kontoret och bjuda sina kollegor på eller för att ha tillgängligt när vänner kommer på besök.

– Minns en gång då en kompis inte ville att jag skulle köpa någon present till henne när hon fyllde år, utan istället baka alla kakor, bullar och desserter till festen. Det var väldigt roligt, säger Hanna.

Ett ovärderligt tips

För att baka så behöver man bra recept och det kan ta tid att hitta. Många är krångliga i onödan och svåra att utföra med gott resultat. Sen behöver du även redskap såsom skålar, mått, slevar osv.

– Något som jag tycker är ovärderligt att ha hemma när jag bakar är en liten våg. Det kan vara stor skillnad på vad till exempel ägg väger och det påverkar mycket mer än du tror, berättar Hanna.

Hanna följer nämligen flera recept som bara är angivna i vikt, då är en våg viktigt att ha hemma. Hon blev dessutom konstaterad glutenintollerant för drygt två år sedan och har efter det märkt att allt hon bakar blir mycket bättre om hon väger det på vågen istället för att använda mått.

Månadens hobby: Bakning och dessert

Bara att sätta igång

Att baka är en hobby som alla kan utföra med eller utan förkunskaper. Egentligen finns det inga svårigheter enligt Hanna som bakat i 25 års tid. Möjligtvis att baka med gasugn som hon själv tvingats använda de senaste åren. En vanlig ugn är enklare och fungerar mycket bättre. Innan du sätter igång är det viktigt att ha allting hemma för att bakningen ska gå smidigare. Hanna säger sig knappt lärt sig det och har fått sticka iväg flertal gånger för att handla det som saknas.

– Skaffa flera redskap för att baka på så sätt slipper du avbryta för att diska mitt i allt, tipsar Hanna.

Hanna tipsar om bakning

Läs igenom recepten flera gånger om.

Se till att du har alla ingredienser hemma innan du börjar.

Förbered så mycket du kan innan du börjar baka som knäcka ägg, blanda torra ingredienser, ställ     fram smör om det ska bli rumsvarmt etc. 

Köp flera skålar 

Ha tålamod! Du misslyckas, det bränns och smakar inte alltid som tänkt första gången.

Öva och öva igen. I värsta fall får man njuta av smeten!

Se bakningen som tid för avslappning och fokus på något annat.

Baka och bjud kollegor och vänner. Garanterat uppskattat!


Funderar du nu själv på att komma igång med bakning men behöver hjälp på vägen? Gå en kurs och lär dig att baka som ett proffs.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet