Visa kurser.se som: Mobil

Att vara ute i naturen

"Anna finner ro i att upptäcka nya saker i naturen"

Anna GawellNamn: Anna Gawell
Sysselsättning:
Arbetsterapeut
Ålder:
59 år
Hobby:
Att vara ute i naturen 

Ett fritidsintresse som kanske kan tas för givet är att vara ute i naturen. Anna påminner oss om att det finns mycket att se och upptäcka i naturen. Det är dessutom ett intresse som inte kräver särskilt mycket förberedelser eller kostar så mycket.

Anna Gawell är arbetsterapeut och jobbar inom vården med rörelsehindrade barn och ungdomar, ett stimulerande men samtidigt krävande arbete. För att koppla av och få ro brukar Anna åka skidor, bege sig ut på upptäcksfärd eller bara njuta av att befinna sig ute i naturen. Vi på kurser.se blir inspirerade att ge oss ut på upptäcksfärd med termosen och matsäcken i högsta hugg.

Hur kommer det sig att du började vara ute mycket i naturen?

- Jag har alltid haft ett intresse för naturen. Jag fick lära mig mycket som barn då vi var ute mycket och hade en hund som krävde utomhuspromenader oavsett väder och vind. Det är väldigt rofyllt och spännande att upptäka nya saker och områden och att se samband i naturen.

- Idag försöker jag komma ut så mycket som möjligt. Det kan vara att jag åker skidor i fjällen, på längden eller i backen. Det kan vara en promenad eller långfärdsskridskor eller en tidig morgon för att kika och lyssna efter fåglar. 

Att vara ute i naturen

Vad är det bästa med ditt intresse?

- Det bästa med att vara i naturen är att det inte behövs en mängd olika prylar – om du inte vill. Vill du kan du självklart utveckla intresset till att också ha de perfekta byxorna där kartan får plats i en benficka, och som är lagom varma men luftiga så att man inte svettas men samtidigt vattenavstötande och lite vindskyddade. Men, du kan också använda dina gamla vanliga kläder. 

- Detta intresse kan du utöva var som helst – nästan. Det finns ofta runt knuten. Det finns hur mycket som helst att lära sig om naturen, dess kretslopp, miljöfrågor, arter mm. Intresset kan lätt delas med andra som t ex har intresset att motionera eller utveckla en utomhussport. Du kan utöva ditt fritidsintresse samtidigt och tillsammans med någon som har ett annat intresse som kan utövas ute.

- Det behövs ingen bil, det går alltid att åka kommunalt. Det beror självklart vart du vill komma men ofta finns spännande miljöer med gångavstånd från kommunala färdmedel.

Har du gått någon kurs som du har nytta av när du är ute i naturen?

- Nu senast gick jag en kurs för teoridelen i Jägarexamen trots att jag i dagsläget inte alls är intresserad av själva skjutandet. Tidigare har jag gått Stora Naturkursen med exkursioner, gått kurs i Ekologi och Biologi. Flora och Fauna med exkursioner och svampkurs. Kanske är det fler kurser som jag genom åren gått. 

Har du något tips för de som också vill ge sig ut och upptäcka naturen?

Ett tips är att börja följa med på olika arrangerade utflykter, alltid finns någon som kan berätta spännande saker. En kikare kommer ofta väl till pass och sittunderlag, en lite matsäck med en termos förhöjer upplevelsen. Du kan börja när som helst.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet