Visa kurser.se som: Mobil

Att DJ:a - Månadens hobby

”Man märker ganska fort om de gillar eller inte gillar en låt”

Emily AnderssonEmily är södertjejen som inte nöjde sig med att dansa till andras mixar ute på dansgolven. ”Om de kan så kan jag”, tänkte hon en dag och det kunde hon. Nu, fyra år senare, DJ:ar Emily på några av Stockholms mest kända klubbar.

Namn: Emily Andersson
Ålder: 22 år
Sysselsättning: Pluggar till sjuksköterska på Karolinska Institutet
Hobby: DJ


Musik har jämt funnits i Emilys liv. Hon berättar att det antagligen grundar sig i att hennes föräldrar alltid lyssnat mycket på musik hemma och att de, liksom hon, har ett brinnande intresse. Hennes föräldrar nöjde sig dock med att lyssna på musik medan deras dotter bestämde sig för att ta det några steg längre.

Idag både spelar Emily piano, sjunger, skriver och producerar musik och spelar skivor på klubbar. Hon beskriver det som att musiken fungerar lite som terapi, som det säkert gör för många andra också, tillägger hon. Hon är tyst en stund och konstaterar sedan att musik helt enkelt tar upp en stor del av hennes liv.

Fixade första spelningen på bara två veckor

Efter att ute på klubbar blivit inspirerad av andra DJ:s och vågat sig fram för att ta kontakt, banade nyfunna vänner och kontakter väg för henne in i branschen hösten 2011. Övning fick hon och kompisen Emma sedan genom att spela innan öppning på klubbar runt om i Stockholm. Bara två veckor senare hade de sin första spelning klar, på Kvarnen i Stockholm.

 - Då hade vi nuddat vid en mixer en gång tidigare i våra liv. Spelningen gick dock helt okej faktiskt och vi fick komma tillbaka dit och spela sedan. Så något gjorde vi väl rätt, säger hon och småskrattar.

Emily Andersson - DJ

Numera är Emily rutinerad och vet hur det ska gå till för att få igång publiken, spela rätt låtar vid rätt tillfällen och när det är dags att byta låt.

 - Man märker ganska fort om de gillar eller inte gillar en låt. Om det börjar bli tomt på golvet är det ett tecken på att man bör höja tempot och gå in på ett annat spår. Innan klockan elva brukar man kunna köra ganska chill för att sedan öka tempot och efter tolv köra ännu mer pepp musik. Då brukar folk ha blivit varma i kläderna, taggade och framförallt några öl rikare.

Hur blir man DJ?

Emily menar att alla som har taktkänsla och ett brinnande intresse för musik kan bli DJ. För att kunna knyta kontakter och få spelningar krävs att du dessutom har en god social förmåga och att du är ödmjuk. För dig som vill ta steget in i branschen har Emily några tips på vägen:

  1. Tänk ut vilken typ av musik du vill spela. Det är mycket lättare att börja med en eller några få genrer. Det är inget bindande, du kan ju såklart testa annat sedan också.
  2. Ta kontakt med DJ:s du blir inspirerad av och ta kontakt med klubbchefer och arrangörer och fråga om du får komma och spela innan öppning. Du kan förstås också köpa ett eget mixerbord och spelare, men det är inte nödvändigt. Jag har aldrig ägt en egen mixer.
  3. När du känner att du övat en del, skapa dig ett redigt ”case” (en samling med massor av musik som du vill spela ute), sen är du ready to go!

Det finns en stor variation på hur DJ:s idag väljer att ta med sig sitt ”case” till klubbarna. Många har det på USB-minne. En del spelar också sin musik på dåtidens LP-skivor, där det negativa är att det är väldigt tungt att bära med sig men det positiva är att det ger en viss old school-känlsa. Själv kör Emily idag på de gamla hederliga CD-skivorna.

Utifrån kan det ses som svårt att ta sig in i DJ-branschen. Det är hård konkurrens men Emily ser inte några hinder så länge passionen och intresset är starkt nog.

- Låter ju aslökigt men så länge man brinner för det man gör, och tycker att just detta är sjukt kul, så finns det inga svårigheter, säger Emily. När jag ser glädjen och lyckoruset hos publiken, då vet jag att det jag gör skapar glädje hos andra. Det är det bästa.

Emily berättar att när hon började spela för fyra år sedan var det inte särskilt vanligt att möta andra tjejer som spelade ute. Nu har det blivit vanligare och vanligare, vilket hon tycker är jättekul. Hon uppmanar ännu fler tjejer att ta steget in i DJ-världen.

- Girlpower, säger hon och ler.

Emily Andersson - Trädgården, Stockholm

En oförglömlig kväll på Trädgården

När hon ska välja ut sitt bästa minne från alla kvällar med spelningar forsar orden ut. Utan tvekan är det spelningen på Trädgården i Stockholm. En varm sommarkväll, en spelning på uteplatsen, massor av folk och positiv respons skapade en oförglömlig och magisk kväll i Emilys liv och DJ- karriär.

Snabbfakta om Emily

- Hon går aldrig hem efter en spelning på en klubb med indiemusik utan att ha spelat Shoreline med Broder Daniel.
- Favoritställen att spela på är Trädgården, Debaser Medis och Debaser Strand.
- Hon tycker svenskarna kan vara stolta över sina musikexporter.
- Drömställen att få spela på i Sverige är Berns i Stockholm och Trädgården i Göteborg. Får hon drömma ännu mer vill hon om några år spela på klubbarna i Berlin och Barcelona där klubblivet är ännu mer utbrett.

» Vill du boka Emily för en spelning? Kontakta henne här.
» Kom igång som DJ genom att gå en DJ-kurs.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet