Visa kurser.se som: Mobil

Att surfa - Månadens Hobby

"De första tre veckorna tumlade jag runt som i en tvättmaskin"

Månadens Hobby - Att surfaNamn: Linn Birnbo
Ålder:
26 år
Jobbar som:
Risk Controller
Hobby:
Att surfa 

Intresset för surfing började redan som barn för Linn Birnbo, men det var först i vuxen ålder som hon fick smak för det på allvar. Nu jagar hon vågor både i Sverige och utomlands så ofta hon kan.

Foto: Benjamin Andreasson 

- Det går absolut att vågsurfa i Sverige, det är ju inte Indonesien eller Hawaii men det är ändå surf, säger Linn.

När det nästan blåser storm och alla andra vill sitta inne och se en film, då har Linn redan fått på sig våtdräkten och är på väg ut bland de salta vågorna på västkusten. Linns hobby är att surfa och så fort hon får tillfälle tar hon med sig brädan på en tur.

Linn Birnbo är 26 år och arbetar som Risk Controller i Göteborg. Hon är född och uppvuxen i Halmstad och det var där intresset för surfing började.

- Jag har nog alltid hållit på att paddla på saker, säger Linn med ett leende. Min pappa har vindsurfat mycket och första gången jag själv stod på en vindsurfingbräda var jag nog fyra år. Jag hade till och med en egen pytteliten bräda som jag kunde surfa på.

Vågorna i Biarritz tog Linn med storm

Under uppväxten surfade Linn bara sporadiskt om somrarna när hon inte höll på med något av sina andra intressen som ridning och klättring. Det var först när hon fyllt 18 år och åkte med en vän till Biarritz och vågsurfade en hel vecka som hon blev fast.

Efter Biarritz surfade Linn en del hemma på västkusten i Sverige och efter studenten tog hon sig till Bali i sex veckor för att lära sig vågsurfing ordentligt.

- De första tre veckorna tumlade jag runt som i en tvättmaskin, berättar Linn. Men efter ett tag började det gå bättre.

Att surfa - Månadens hobby

Foto: fr. v. privat, Benjamin Andreasson och Patrick Ståhl.

Det går absolut att surfa i Sverige

Sedan dess har Linn våg- och vindsurfat både i Sverige och utomlands. I Sverige surfar hon mest i Halmstad, Varberg och Åsa men även neråt Skåne.

- Det går absolut att vågsurfa i Sverige, berättar Linn. Det är ju inte Indonesien eller Hawaii men det är ändå surf! Det är dock enklare att surfa utomlands, då behöver man bara en bräda. I Sverige behövs en eller ett par våtdräkter för att det ska gå.

Linn har rest mycket för att kunna surfa. Bland annat har hon studerat en termin i Australien och har bott tre månader i Indonesien. De senaste åren har hon varit mycket i Portugal. Där är det bra surf och så ligger det inte så långt bort så det räcker att åka en vecka.

- Tycker man att det är roligt kan man jaga vågorna i Sverige, säger Linn. Det kanske inte fungerar varje dag, men det fungerar oftare än man tror. Augusti till oktober är väl de bästa månaderna. Om man vill lära sig surfa kan det ändå vara rätt gött att åka iväg dit där det inte är snålblåst och minusgrader.

Surfing - Månadens Hobby

Foto: Patrick Ståhl

Att tävla ger en extra dimension

Linn är en tävlingsmänniska men tyckte själv inte att hon var tillräckligt bra på att surfa för att kunna tävla till hon följde med på ett träningsläger med Surfförbundet förra året. Där upptäckte hon att hon faktiskt var på en nivå så att hon kunde vara med och tävla, och dessutom att tävlingsmomentet ger en extra dimension till surfingen.

- Jag följde med och tävlade i EM på Azorerna i höstas och det var det roligaste jag har gjort, berättar Linn. Det var en himla inspirerande atmosfär att vara i eftersom jag bara var omgiven av surfare hela tiden. Jag utvecklades mer under den veckan än jag gjort på många år.

Intresset för surfing togs till en ny nivå i och med tävlandet och nu sitter Linn dessutom med i Surfförbundets styrelse som kassör. Surfförbundets mål är att samla svensk surfing och värna om de tävlingsmöjligheter som finns både nationellt och internationellt.

- Vårt mål är att arrangera minst fyra tävlingar i år, säger Linn. Två vanliga SM-tävlingar, en long board-tävling och en SUP-tävling (stand up paddle board).

Linn tycker att det är kul att tävla men för henne är ändå det bästa med att surfa frihetskänslan, adrenalinet och naturen.

- Jag och en vän var ute och surfade förra veckan, berättar Linn. Då stannade vi helt plötsligt i vattnet, bara satt där och guppade och tänkte: det här är ju helt fantastiskt.


 

Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet