Visa kurser.se som: Mobil

Att sticka - Månadens Hobby

"Att sticka är både avkoppling och utmaning"

Hobby- Att sticka

Namn: Rebecka Almerén
Ålder:
 27
Sysselsättning: Student
Hobby: Att sticka

Att sticka är både utmanande och avkopplande för Rebecka. Hon stickar både till andra och för sitt eget nöjes skull. Genom åren har det blivit otaliga mössor, vantar och tröjor med olika mönster och effekter.


- Det är lätt att gå upp helt i stickningen och koppla bort allt annat, säger Rebecka
.

Vill du också lära dig att sticka eller prova något annat textilhantverk? Hitta din kurs här.

Rebecka Almerén, 27, är student vid Uppsala Universitet och har ett stort intresse av att sticka. Stickningen fungerar både som avkoppling och som utmaning när Rebecka behöver en paus från studierna.

- Om jag har ett svårt mönster att jobba med är det lätt att gå upp helt i stickningen och koppla bort allt annat, berättar Rebecka. Är det en lång sträcka med enkla maskor är det skönt att sticka samtidigt som jag tittar på TV.

Att sticka är alltså ett varierande hantverk som stundtals kräver full fokus och bitvis blir en avkopplande sysselsättning för händerna. Allt beror på mönstret. Rebecka brukar hitta nya mönster online, bland annat använder hon sig av www.garnstudio.com och sedan köpa garn i en garnbutik.

- Det kan bli ganska dyrt med garn men jag brukar se det som att hälften av kostnaden är till själva plagget och hälften har jag kul på vägen för, säger Rebecka.

Stickning - Månadens hobby

Mest mössor, vantar och halsdukar

Rebecka stickar mest mössor, vantar och halsdukar men det har även blivit många tröjor genom åren. Sedan hon lärde sig att sticka under syslöjdslektionerna i skolan har hon alltid haft ett intresse för textilhantverk.

- Förutom att sticka har jag bland annat sytt en balklänning till mig själv inför en bal i Uppsala, berättar Rebecka. Men det är inte så ofta jag syr, det blir mest vardagssömnad så som kuddar till lägenheten och liknande.

Rebeckas mamma både sydde och stickade mycket under Rebeckas uppväxt så det fanns alltid garn och stickor hemma. För att börja sticka behövs nästan bara garn, stickor och någon som hjälper dig att komma igång. Garn finns att köpa i garn- eller textilbutiker och för att få ny inspiration finns det mönsterböcker och YouTube-videor som visar hur man gör.

- Om man är osäker på hur man gör ett visst mönster kan man träna på att sticka sticklappar, säger Rebecka. Då övar man på att sticka maskorna en bit och sedan kan man repa upp det igen och börja om.

Stickar till sig själv och till andra

Rebecka stickar mest för sig själv och för sitt eget nöjes skull, men hon har även stickat till familj eller vänner som en gåva. Dessutom har hon vänner som gör beställningar där de betalar för garnet och mönstret och Rebecka stickar. Det kan gå ganska lång tid mellan projekten men när hösten är på ingång och regniga kvällar väntar brukar suget komma tillbaka.

- Innan sommaren fastnade jag på ett ställe och blev frustrerad, så i sommar har jag inte stickat något alls, berättar Rebecka. I perioder blir jag dock nästan som besatt, då stickar jag varje dag.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet