Visa kurser.se som: Mobil

Att laga mat

Matlagningsintresset är en livsstil för Gustav

Matlagning- Månadens Hobby- Jag vet vilka råvaror som passar till varandra bara genom att tänka på det, säger Gustav, men det har tagit tid att komma dit. För Gustav började intresset för matlagning redan som liten och idag är maten i fokus i vardagen, på arbetet och på semestern. Snabbmat och halvfabrikat är inte att tänka på, för Gustav är det hemlagat och kvalitet som gäller.

Namn: Gustav Benzow
Ålder:
32 år
Sysselsättning:
Grundare av RekoBoxen
Plats:
Göteborg
Hobby:
Matlagning

För Gustav Benzow, 32, har mat alltid varit en stor del av livet. Som liten var Gustav ofta med sin pappa i köket och hjälpte till när han lagade mat. Föräldrarna var vegetarianer men ville ändå att barnen skulle få växa upp med kött, så varje dag lagade Gustavs pappa minst två rätter. Någon snabbmat eller halvfabrikat var det aldrig tal om. Även Gustavs farmor var väldigt matintresserad och lärde honom om råvaror och var de kommer ifrån.

- När jag var liten fiskade vi mycket och var ofta ute i skogen och plockade bär och annat, berättar Gustav. På så sätt blev allt runt omkring maten också viktigt. Jag försöker fortfarande att ta tillvara på naturen så mycket som möjligt men det är svårt när jag bor i en storstad.

Idag bor Gustav i Göteborg med sin fru och sina två katter, men han är född och uppvuxen utanför Stockholm. För att utveckla sitt intresse för mat valde Gustav att utbilda sig till kock på gymnasiet. Själv hade han inga planer på att arbeta någon längre tid som kock men han fick värdefulla kunskaper från utbildningen som han fortfarande har stor nytta av.

Matlagningsintresset genomsyrar hela livet

För tillfället arbetar Gustav med att utveckla en affärsidé som grundar sig i hans matlagningsintresse; RekoBoxen. Målet med RekoBoxen är att skapa matboxar med hälsokost, superfoods, kryddor och snacks blandat med tips och recept som inspirerar till kreativitet i köket. De dagar han inte är på kontoret spenderar han oftast genom att prova nya recept eller testa en ny råvara.

- Just nu håller jag på att experimentera med chiafrön, säger Gustav. Var och varannan dag gör jag saker med chiafrön för att hitta roliga sätt att använda dem på.

Att laga mat - Månadens hobby
Chiapudding med hallon - Du hittar receptet på Gustavs matblogg

Matlagningsdagar med fokus på kvalitet

Gustav äter lagad mat varje dag. För honom är det viktigt med kvalitet och att råvarorna är bra. Det är inte alltid lätt att få tid till att laga mat från grunden varje dag, men istället för att köpa snabbmat eller halvfabrikat planerar Gustav sina måltider.

- Varannan söndag har jag min avslappningsdag, berättar Gustav. Då sätter jag mig ner på morgonen och planerar vad jag ska laga den dagen. Sedan åker jag och handlar och lagar tre-fyra olika rätter. På så sätt har jag alltid mat hemma även om jag kommer hem sent. Och så har jag lite att välja på.

Oftast lagar Gustav rätter med kyckling eller lax som bas med mycket grönsaker. Kyckling är favoriten eftersom det är både billigt, nyttigt och det bästa köttet att äta ur en miljömässig synpunkt.

- Kyckling är så bra för att det går att variera i det oändliga, säger Gustav. Det är typ som ris, det funkar med det mesta.

Följ enkla recept för att komma igång

Gustavs bästa tips till den som vill börja intressera sig för matlagning är att börja med enkla recept och lyssna på ditt smaksinne.

- Jag vet vilka råvaror som passar till varandra bara genom att tänka på det, säger Gustav, men det har tagit tid att komma dit. Följ recepten i början och lär dig vad som passar ihop med vad, sedan kan du börja experimentera själv och komma på egna recept.

Att laga mat är ett intresse som går att underhålla året runt även om det varierar vilka råvaror som är i säsong. Den tid då det är absolut roligast att laga mat är enligt Gustav på sommaren.

- Vi tycker om att ha vänner över på middag. På sommaren är det enkelt att dra ihop ett gäng och grilla och dricka rosé, berättar Gustav, och så gillar jag att göra nya marinader. Det är så klart också väldigt trevligt på hösten och vintern då vi ofta gör grytor och långkok som vi äter inomhus.

Månadens hobby - Att laga mat

Matresor ger inspiration och nya upplevelser

Tillsammans med sin fru åker Gustav gärna utomlands och njuter av mat i andra kulturer. De letar alltid upp spännande och roliga restauranger innan de reser och var de ska gå och äta är alltid i fokus. Istället för att gå till kända turistställen tar de reda på var lokalbefolkningen äter.

- När vi var i Barcelona fick vi tips av en vän om en liten boqueria på en sidogata långt bort åt hamnen, berättar Gustav. De var specialiserade på inhemsk Cava och hamburgare med olika pålägg. Det var bara ett hål i väggen men fullt med folk som alla skålade och drack Cava. Det var underbar stämning och även om vi inte fick plats att sitta beställde vi var sin macka och det är bland det godaste jag någonsin ätit!

Förutom Barcelona har de varit mycket i New York, där Gustav friade till sin fru på Daniels i Central Park, och i London där Gustavs förebild inom matlagning, Heston Blumenthal, öppnade sin första restaurang. Blumenthal öppnade The Fat Duck som har tre stjärnor i Michelinguiden när han var enbart 20 år.

- Han är inte skolad alls men vet hur saker ska göras, berättar Gustav. Han lagar inte mat på traditionellt vis utan experimenterar och blandar in de kemiska processerna och grejer för att få det bästa resultatet. Det finns många nyttiga och roliga tips från honom på Youtube.

Vill du få en kickstart med din matlagning? Spana in alla matlagningskurser här.

Se också alla indisk matlagningskurser här.


Senast uppdaterad: 13 jan 2017

Kommentarer:


Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet