Visa kurser.se som: Mobil

De åtta viktigaste fraserna inför en utlandsresa

Fraser du bör kunna vid en resa

Ord och fraser du bör lära dig innan du reser utomlands - 8 favoriter för din kunskap

Visst är kommunikation en av de saker som kan visa sig vara problematiska vid en utlandsresa? I denna guide har vi listat fram de åtta viktigaste ord och fraser du bör kunna vid en utlandsresa. För åtta saker är väl inte så svårt att lära sig? Om du har tid rekommenderar vi att du går en språkkurs - men här följer åtta tips för dig som har bråttom. Varför denna guide är bra är på grund av att den kan appliceras på alla språk. 

1

Hej, ja, nej och tack!

Hälsningsfrasen i landet är ett måste att lära sig. Det binder kontakt och är det första du kommer att säga till de du möter. Med ett hej och ett leende kommer du långt! Ja och Nej är bra att kunna när du ska markera din vilja vid exempelvis beställning vid en restaurang eller vid köp på en marknad. Att tacka är ett måste att kunna - sprid artighet ute i världen. 

2

Vart ligger polisen/sjukhuset?

Olyckan kan vara framme och då är det bra att kunna fråga om vart polisen eller närmaste sjukhus ligger. Passa på att lägga in landets larmnummer i mobiltelefonen, så att du har det lättillgängligt om något händer. Nämn ditt namn, ordet “Turist” och “Fara” och sedan gatan du befinner dig på. Då förstår polisen eller sjukvårdspersonalen att du inte talar språket flytande och är turist.

3

Vart ligger närmaste toalett?

Ibland slår nöden ner och du måste hitta en toalett snabbt. Om du inte kan lära dig hela frasen räcker det med att säga ordet toalett och se frågande ut. Om du glömmer ordet kan du googla fram en bild på en toalett, peka och se frågande ut. Kroppsspråk kan hjälpa en del i detta fall men vi rekommenderar att du lär dig frasen så att det inte blir några missförstånd. 

4

Talar ni engelska?

Du kommer säkert hamna i många situationer du du önskat att du gått en språkkurs innan resan. Men som tur är finns det många länder som också har stor kunskap i engelska. Därför kan det vara bra att veta hur du frågar om personen du möter talar engelska. Om inte denna individ kan engelska så kanske den känner någon som gör det som personen kan ringa eller hämta - därav vikten att lära sig frasen på landets huvudspråk. 

5

Vart ligger … vägen?

När du är ute och upptäcker stan kanske du tappar bort dig helt. Alla kan inte ha världens bästa lokalsinne - därför kan det vara en idé att lära dig hur du frågar om vägen. En bra sak kan också vara att bara lära sig frasen "vart ligger..." eftersom du kanske vet vart du vill - ett museum, en restaurang eller annat - men inte vet hur du kommer dit.

6

Hur kommer jag till den svenska ambassaden?

Ibland kan oturen vara framme. Du kan exempelvis ha tappat bort ditt pass och behöver få hjälp med att skaffa fram identifikation inför resan hem. Ett tips är att skapa en ny kontakt i mobilen och lägga in ambassadens adress och telefonnummer. Du kan också förbereda dig genom att markera ut vart ambassaden ligger på en karta. Men bäst är att du lär dig frasen utantill - utifall att du inte skulle ha mobil och karta med d

7

Jag förstår inte

Det kommer säkert vara någon som tycker att du är superintressant och vill prata hur mycket som helst med dig. Då är det bra att kunna säga att du inte förstår så att din nyfunna vän inte behöver stå och prata timtals. Vid denna situation kan du få användning av fras nummer fyra; "Talar ni engelska?". För om personen kan engelska (och du också gör det) kan ni mötas i det språket.  

8

Hur mycket kostar detta?

Resans dagar börjar nå mot sitt slut och du kanske vill handla med en souvenir hem eller presenter till vänner och familj. Du kanske redan skulle ha behövt frasen "Hur mycket kostar det" vid första dagen när du skulle ta en taxi till hotellet? Att lära sig att säga "hur mycket" och visa en sedel kan också vara ett sätt att göra dig förstådd. Men det bästa är ändå om du lär dig frasen utantill.  


Senast uppdaterad: 06 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet