5 (enkla) sätt att engagera sig politiskt

Har du funderat på att börja engagera dig inom politik? Här hittar du fem enkla tips för hur du kommer igång!

Engagera sig politiskt

Har du ett politiskt intresse? Öka dina chanser att påverka opinionen genom att engagera dig i frågor du brinner för. Här får du fem enkla tips på hur man kommer igång som politisk novis.

1. Vilka frågor är viktigast för dig?

Det är lätt att känna sig överväldigad av mängden politiska frågor. För att börja någonstans kan du hitta en fråga som du brinner extra för. Med ett personligt intresse i grunden är det både lättare och roligare att ta till sig fakta och argumentera för sin sak. Läs på ordentligt om din kärnfråga och gör det till ditt mission att påverka inom just detta område. Tänk ‘less is more’, en fråga i taget räcker.

2. Starta en blogg, skriv insändare och debattartiklar

Många större dagstidningar erbjuder möjligheten att skicka in egna debattartiklar och repliker på redan publicerade artiklar. Utnyttja din rätt att höras genom att skriva slagkraftiga debattinlägg som kan nå en bred publik. Om du har en fallenhet för, eller tycker om att skriva kan du också starta en blogg där du samlar dina debattinlägg och kan bygga upp en egen publik.  

3. Engagera dig lokalt och hitta organisationer

Känns riksdagen långt bort? Du behöver såklart inte sitta bland de allra högsta för att kunna påverka. Hitta en organisation som jobbar för dina kärnfrågor eller engagera dig i kommunpolitiken där du bor. Genom att bli medlem i ett parti kan du delta i kampanjer och utbildningar som hålls av partiet, därigenom är det dessutom enklare att kandidera eller bli vald till politiska uppdrag.

4. Utnyttja dina sociala kanaler och ditt befintliga nätverk

Ett bra sätt att göra sig hörd är att diskutera med de som redan lyssnar på dig. I dina sociala kanaler har du ett nätverk med vänner, familj, bekanta och kanske till och med kollegor. Vad händer om du slänger ut en fråga för diskussion i ditt flöde? Antingen gör du dig ovän med din gamla trångsynta farbror eller hamnar på fel sida med svärmor, eller så sår du ett frö, får någon att tänka till och inspirerar fler till att engagera sig. Har du startat en blogg kan du sprida den i dina kanaler och hitta grupper att diskutera dina kärnfrågor i.

5. Argumentera för din sak – men gör det med fakta

Minns du när professorn Hans Rosling läxade upp en reporter i TV genom att säga “jag har rätt och du har fel”? Han tröttnade helt enkelt på att reportern ifrågasatte hans faktabaserade argument och sa att det inte går att diskutera. Det kanske inte är det effektivaste argumentet att använda för att övertyga någon, men att kunna stödja det du argumenterar för med relevant fakta får dig att framstå som påläst och trovärdig.

Hitta en politikkurs


Annonser