Kan man vara obotligt tondöv? - Forum

2014-09-08 16:08   Sara

Den här frågan gäller inte bara om man kan vara dålig på att sjunga, utan om man kan vara tondöv rent fysiskt och obotligt? När personer, som inte är speciellt begåvade sångmässigt, söker till Idol och sjunger upp i TV så är det ofta juryn säger att personen är tondöv. Så frågan är om det är helt kört för den personen att lära sig sjunga?


RE: Kan man vara obotligt tondöv?
2014-09-08 16:11   Johanna

Om jag förstår dig rätt så undrar du om tondövhet är en kronisk svaghet eller om det går att träna bort sin tondövhet. Alla är nog överrens om att man kan vara tondöv. Då pratar vi inte om personer som har svårt att sjunga i stämmor, utan personer som inte kan träffa rätt toner och hitta rätt frekvens. Sedan finns det skillnad på medveten tondövhet och personer som inte kan höra att de sjunger falskt.

Det finns olika typer av vetenskapliga studier som visar att tondövhet är neurologiskt betingad, medfött och ärftligt. Det går även att göra frekvenstest som fastställer om du är tondöv.

Om tondövhet är obotligt råder det dock skilda åsikter om. Vissa menar att du inte kan sjunga ett ljud som du inte kan höra, medan andra säger att du kan träna dig till att ta rätt toner även om du får ta den långa vägen. Caroline af Ugglas är bland andra en av dom som menar att alla kan sjunga! 


Hitta kurser inom kategorin:
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.