Visa kurser.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din kurs? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka kurs. Läs mer här.

Hur skapar jag en konstutställning? - Forum

2015-11-03 09:49   Laleh

Hej kurser.se, Jag skulle gärna vilja skapa en konstutställning och skulle vilja ha några handfasta tips! Kan ni ge mig några? Vänliga Hälsningar, Laleh M.


RE: Hur skapar jag en konstutställning?
2015-11-03 10:00   Nina Wånggren

Hej Laleh,

Beroende på vilken sorts utställning du vill skapa går du tillväga på olika sätt. Om du vill använda museers, galleriers eller privatpersoners målningar bör du kontakta dem för att diskutera möjlig utlåning av verk. Många målningar är försäkrade och kräver en riktigt bra fraktfirma som täcker kostnaderna om målningarna blir skadade under frakten. Museerna och gallerierna kommer att ta bilder på konstverken - gör gärna det du också när de kommer till utställningslokalen och när de ska fraktas iväg - så att du inte behöver ta på dig kostnaderna om verken skadas under frakten.

Om du vill ställa ut egna konstverk eller verk från konstnärer som du känner blir det lättare. Då behöver du bara ordna frakt eller fråga om dina bekanta kan lämna verken själva vid utställningslokalen. Lokalen för utställningen är nästan det viktigaste. Platsen för utställningen kan vara vart som helst - bara din fantasi sätter stopp. Om du vill att människor ska passera platsen varje dag kan ett café vara en bra idé. Annars kan du ha utställningen utomhus, i en barack eller hemma hos dig. Möjligheterna är som sagt oändliga!

För att det ska komma någon till utställningen kan marknadsföring vara en bra idé. Beroende på vem du vill nå kan du annonsera i radio, tidning, skicka pressmeddelande eller starta ett evenemang på Facebook. Marknadsföring via sociala medier är gratis, men kräver mycket av din tid - så det är en avvägning som du själv får göra. Planera en vernissage med något att dricka och äta då dina besökare får se utställningen för första gången och möjligtvis träffa konstnärerna. Om konstverken på utställningen är till salu är det bra att ha klisterlappar att sätta brevid väggen för att markera att de blivit sålda. De flesta använder röda och runda klisterlappar - men det kan du självklart välja själv. Var tydlig i marknadsföringen att verken är till salu och sätt även upp en lapp i utställningslokalen. Om du inte har ett eget företag kan du fakturera via ett egenanställningsföretag som Frilans Finans. Alla kunder måste få ett kvitto som beskriver konstverket. Om du tänker ta en procent av vinsten på de utställande konstnärernas verk bör ett kontrakt skrivas mellan er först, så att ni är överrens om var som gäller och undviker konflikter. Efter utställningen kan det vara trevligt om du skickar ut ett tack till alla som kom på vernissagen och påminna dem om att tipsa sina vänner om utställningen. Detta kan göras via e-post. Kom ihåg att ha framme en bok eller digital enhet där besökare kan fylla i sina kontaktuppgifter.  

Det är som sagt en del att planera när det kommer till utställning vad gäller ekonomi och omfattning. Gå en projektledningskurs för att kunna ta fram en stadig plan och skapa dina drömmars konstutställning.

Lycka till!

Vänliga Hälsningar,
Nina på kurser.se  


Hitta kurser inom kategorin:
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.