05 jun 2018

En ny typ av lärande med MOOC och Flipped Classroom

MOOC och Flipped Classroom - kurser.se

Det traditionella sättet att lära ut, genom klassrumsundervisning, kan idag ses som ganska föråldrat. Just nu finns två trender i utbildningsvärlden som du som kursarrangör också kan inspireras av. Gemensamt för de båda är friheten att själv kunna styra över sitt lärande. 

Ett flippat klassrum

Att lära sig olika ämnen i skolan har under många årtionden sett likadant ut. En lärare lär ut något under lektionstid och eleverna tar hem läxor för att öva på ämnet. Men idag har vissa skolor, främst utanför Sverige, börjat göra precis tvärtom. Flipped Classroom är när eleverna får läsa om ämnet hemifrån genom att till exempel streama en föreläsning och därefter göra läxorna på skoltid. På så vis kan de få hjälp, handledning och möjlighet att ställa viktiga frågor till lärarna under lektionstid.

Att ha möjligheten att streama en föreläsning öppnar för en djupare inlärning då det finns möjlighet att pausa för att ta reda på mer information om något specifikt eller gå tillbaka till vissa delar för att upprepa något. Lärandet blir på det här sättet mer individanpassat då det är möjligt att själv välja när eller var vi tar del av undervisningen. Det flippade klassrummet har även börjat synas i svenska skolor.

MOOC – onlinekurser till alla

Om vi fortsätter titta på utbildning och lärande ute i världen så är det flera universitet som börjat erbjuda MOOCs; Massive Open Online Courses. Dessa kurser är gratis och tillgängliga via webben. Det möjliggör för ännu fler personer att lära sig nya saker då antalet deltagare inte är begränsat.

Som elev kan du där ta del av filmade föreläsningar, frågeställningar och annat material. Det finns även de som har interaktiva forum där elever och lärare kan diskutera med varandra. Detta är ytterligare ett nytt sätt att lära och öppnar upp för hur lärandets historiskt gamla form kan ändras. Återigen står individanpassning i centrum och vi kan själva styra över vårt lärande.

Senast uppdaterad: 05 jun 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-28

Generation Z – The Now Generation

Vilka är framtidens kursdeltagare? Vi talar mycket om hur vi ska nå nya och gamla kursdeltagare idag, men funderar sällan över hur beteendet kommer se ut framöver. Här dyker vi därför ner och tittar lite extra på hur framtidens kursdeltagare kan komma att se ut. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-22

7 tips som räddar relationen i Coronatider

Har du plötsligt börjat störa dig på hur högt din partner tuggar? Covid19 och tider av isolering sätter relationen på prov. Men med rätt mindset och lite kreativitet kan du och din partner ta er igenom den pågående Coronakrisen ännu starkare än förut. Här är 7 tips som kan rädda förhållandet!

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.