Visa kurser.se som: Mobil
Man och kvinna som diskuterar en bok

Starta en bokcirkel – 4 steg

Älskar du att läsa och vill diskutera böcker med andra? Då är en bokcirkel perfekt för dig! Här får du tips på hur du enkelt kan starta din egen bokcirkel i fyra steg.

En bokcirkel är en diskussionsgrupp där ämnet är en specifik bok. Upplägget och antal deltagare kan se olika ut, ett vanligt upplägg är att ni är en grupp på fyra till tio personer som träffas en gång i månaden för att prata om en spännande bok. Om du tycker om att läsa och att prata och diskutera kring det du har läst kan du gå med i en bokcirkel som passar dig – eller starta en själv! 

Hitta en bokcirkel

1. Hitta deltagare

Det kan vara skönt att ha deltagare som du redan känner för att känna dig bekväm att diskutera fritt, det är ju trots allt diskussionen du vill åt. Börja med att fråga runt bland vänner, familj eller kollegor. Om du vill lära känna nya människor i din bokcirkel är några tips att kolla med personalen på ett bibliotek eller bokhandel, eller vända dig till olika forum och grupper på sociala medier.

2. Välj ett tema

Att ha en bokcirkel med ett specifikt tema är både roligt och praktiskt. En begränsning kommer också att underlätta när det är dags att välja ut böcker i det annars nästintill oändliga utbudet.

Temat kan vara i princip vad som helst, både brett och smalt. Det kan till exempel vara böcker som utspelar sig på en specifik plats, är skrivna av en specifik författare eller som handlar om en viss typ av karaktär. Välj ett tema som passar alla i gruppen, utifrån både nivå och intressen. Ni kanske är intresserade av fantasy eller romantik, är sugna på att ge er på böcker skrivna av nobelpristagare eller varför inte klassiker?

3. Kom överens om upplägg och regler

För att bokcirkeln ska fungera rent praktiskt och för att alla deltagare ska tycka att det är så roligt som möjligt behöver ni komma överens om hur ni ska lägga upp läsandet och träffarna. Ska ni välja bok tillsammans eller turas om? Ska ni ses hemma hos någon, ute på ett café eller digitalt? Det finns många sätt att ha en bokcirkel på, det viktiga är att alla är med på hur ni lägger upp just er bokcirkel.

 • Vem väljer bok? 
 • Vart ses ni? 
 • Hur ofta träffas ni?
 • Diskuterar ni hela boken eller ett kapitel i taget?
 • Hur långa ska träffarna vara?

4. Gör en samtalsguide

För att diskussionen ska flyta på så bra som möjligt är det en fördel att ha några riktlinjer att utgå ifrån. Med en samtalsguide blir det lättare att både få igång diskussionen, täcka flera aspekter av boken och se till att alla kommer till tals.

Tips på frågor att ställa i en bokcirkel

 • Poängsätt boken från 1–5.
 • Vem är författaren? Hur påverkar det läsningen?
 • Hur är berättelsen uppbyggd?
 • Vilka är karaktärerna? Vad tycker ni om dem?
 • Var utspelar sig berättelsen?
 • Hur är språket?
 • Vilket är budskapet?
 • Vad tyckte ni mest/minst om i boken?
 • Vad gjorde starkast intryck?
 • Finns det något perspektiv eller några nya insikter ni kommer ta med er från boken?
 • Hur känner ni om boken efter diskussionen? Har er uppfattning ändrats?
 • Sammanställ poängen och gör en gemensam utvärdering av boken.

Är du sugen på att skriva en egen bok? Spana in en kurs i skrivande!

Skrivarkurser

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-05-17

5 sätt att få en vän att följa med på kursen

Är du sugen på att gå en kurs, men tycker att det är jobbigt att vara i ett sammanhang där du inte känner någon? Många av våra besökare känner precis som du. Därför har vi gjort en lista med fem sätt att få en vän att följa med på kursen!  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Lär dig något nytt - 5 populära distanskurser

Skulle du vilja lära dig något nytt, investera i din personliga utveckling eller kanske hitta en ny hobby? Gå en distanskurs! Genom att gå kurs på distans kan du välja vilken tid och plats som passar just dig. Utbudet på distanskurser är stort och här har vi samlat några populära kategorier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-27

Ge ut din bok – Guide till självpublicering

En guide för dig som vill skriva och lansera en bok genom självpublicering. 
Här hittar du information och tips för dig som vill ge ut din egen bok.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.