Starta en bokcirkel – 4 steg

Är du sugen på att starta en egen bokcirkel? Det behöver inte vara så svårt! Här får du tips på hur du kan gå tillväga i fyra steg.

Man och kvinna som diskuterar en bok

Älskar du att läsa och vill diskutera böcker med andra? Då är en bokcirkel perfekt för dig! Här får du tips på hur du enkelt kan starta din egen bokcirkel i fyra steg.

En bokcirkel är en diskussionsgrupp där ämnet är en specifik bok. Upplägget och antal deltagare kan se olika ut, ett vanligt upplägg är att ni är en grupp på fyra till tio personer som träffas en gång i månaden för att prata om en spännande bok. Om du tycker om att läsa och att prata och diskutera kring det du har läst kan du gå med i en bokcirkel som passar dig – eller starta en själv! 

1. Hitta deltagare

Det kan vara skönt att ha deltagare som du redan känner för att känna dig bekväm att diskutera fritt, det är ju trots allt diskussionen du vill åt. Börja med att fråga runt bland vänner, familj eller kollegor. Om du vill lära känna nya människor i din bokcirkel är några tips att kolla med personalen på ett bibliotek eller bokhandel, eller vända dig till olika forum och grupper på sociala medier.

2. Välj ett tema

Att ha en bokcirkel med ett specifikt tema är både roligt och praktiskt. En begränsning kommer också att underlätta när det är dags att välja ut böcker i det annars nästintill oändliga utbudet.

Temat kan vara i princip vad som helst, både brett och smalt. Det kan till exempel vara böcker som utspelar sig på en specifik plats, är skrivna av en specifik författare eller som handlar om en viss typ av karaktär. Välj ett tema som passar alla i gruppen, utifrån både nivå och intressen. Ni kanske är intresserade av fantasy eller romantik, är sugna på att ge er på böcker skrivna av nobelpristagare eller varför inte klassiker?

3. Kom överens om upplägg och regler

För att bokcirkeln ska fungera rent praktiskt och för att alla deltagare ska tycka att det är så roligt som möjligt behöver ni komma överens om hur ni ska lägga upp läsandet och träffarna. Ska ni välja bok tillsammans eller turas om? Ska ni ses hemma hos någon, ute på ett café eller digitalt? Det finns många sätt att ha en bokcirkel på, det viktiga är att alla är med på hur ni lägger upp just er bokcirkel.

  • Vem väljer bok? 
  • Vart ses ni? 
  • Hur ofta träffas ni?
  • Diskuterar ni hela boken eller ett kapitel i taget?
  • Hur långa ska träffarna vara?

4. Gör en samtalsguide

För att diskussionen ska flyta på så bra som möjligt är det en fördel att ha några riktlinjer att utgå ifrån. Med en samtalsguide blir det lättare att både få igång diskussionen, täcka flera aspekter av boken och se till att alla kommer till tals.

Tips på frågor att ställa i en bokcirkel

  • Poängsätt boken från 1–5.
  • Vem är författaren? Hur påverkar det läsningen?
  • Hur är berättelsen uppbyggd?
  • Vilka är karaktärerna? Vad tycker ni om dem?
  • Var utspelar sig berättelsen?
  • Hur är språket?
  • Vilket är budskapet?
  • Vad tyckte ni mest/minst om i boken?
  • Vad gjorde starkast intryck?
  • Finns det något perspektiv eller några nya insikter ni kommer ta med er från boken?
  • Hur känner ni om boken efter diskussionen? Har er uppfattning ändrats?
  • Sammanställ poängen och gör en gemensam utvärdering av boken.

Vill du hellre skippa arbetet med att starta upp bokcirkeln och istället gå med i en som redan finns? Det finns massor av bokcirklar du kan gå med i med olika teman, allt från Harry Potter till kriminalromaner – det är bara att välja det som passar dig bäst!

Visa mig bokcirklar

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser