Att skriva en bok – lättare än du tror!

Drömmer du att om att bli författare? Med vår enkla skriva-bok-guide får du tips på hur du kommer igång med ditt skrivande! 

Skrivarkurser

Vad är det med författare som framkallar den idylliska bilden av en tillvaro som andas intellekt och njutning? Oavsett vilken värdering du lägger i bilden av ett författarskap råder ingen tvekan om att många romantiserar att skriva en bok. Det är många som har det på sin bucket list, att kläcka ur sig en bok innan man går i graven.

Att skriva en bok är ett långsiktigt projekt, det tar tid och vissa bitar är svåra. Men det är inte så komplicerat som du kanske tror.

Bli författare – det är faktiskt bara att börja

Att skriva är som vilken annan talang som helst. Vill du börja spela fotboll så går du till en fotbollsplan. Om du vill lära dig spela ett instrument måste du öva. Om du vill något – måste du våga!

Men att lasta hem ett piano eller snöra på sig ett par fotbollsskor är mer konkret än att sätta sig ner och riva av första stycket i det som ska bli ditt fyrahundratrettioåtta-sidors mästerliga epos. Om steg ett till att lära sig spela fotboll är att sparka en boll, vad är då motsvarande för den blivande författaren?

Bokskelett

En enkel metod som många blivande författare använder sig av går ut på att sammanfatta boken i några enkla meningar, lite som stommen till ett hus. Det brukar kallas bokskelett och fungerar lika bra oavsett om du skriver skönlitterärt eller fakta.

Hon kommer från en liten by ingen känner till.

Sedan träffar hon honom och livet förändras drastiskt.

De kommer sakta varandra närmare.

Han tvingas fly bort från henne på grund av. hennes förflutna.

Hon tvingas då riskera allt genom att borra i sitt förflutna för att hitta honom.

Många upplever att det svåraste är att börja, eftersom boken inte har någon färdig form. Bokskelettet underlättar eftersom du vet var du ska börja och ungefär var du vill sluta. Se det inte som en karta utan snarare en kompass. 

Lite men ofta

Det är inte så lätt att balansera egen tid mellan familj, jobb och andra åtaganden. Om du väntar på att du har tre timmar över kommer du förmodligen få vänta väldigt länge. Sannolikheten att du sedan kommer med ursäkter när du väl har tid är överväldigande höga.

Gör det inte svårt för dig själv. Skriv lite, men ofta. Eftersom du får regelbunden kontakt med ditt projekt blir det lättare att hitta tillbaka. Du får sluta en pakt med dig själv att när du har tid, även om det bara är  en halvtimme, så räcker det! Många bäckar små.

Sätt mål

Mål är bra, men se till att sätta mål som driver dig framåt. Att skriva är en kreativ process och därför kan ett kvantitativa mål skapa mer stress än kreativitet. Sätt mål som får dig att skriva och inte tvärtom.

Exempel på mål:

  •         Antal ord.
  •         Att skriva ett antal timmar i veckan.
  •         Att skriva så ofta du kan, även om det är jobbigt!
  •         Tematiska mål: “Idag ska jag bli klar med X”.
  •         Att skriva två riktigt bra stycken.

Skriv om det du kan

Ett av de vanligaste tipsen du kan få och som egentligen inte säger så mycket. Meningen bakom uttrycket är snarare att skriva om det du brinner för, något som efter sextiotusen ord fortfarande känns spännande. Du behöver alltså inte vara expert, men du måste vara intresserad nog att bli expert. Om inte annat, expert på din egen bok. 

Bli med bok

Det kräver en prestation att skriva en bok men för den som vill finns egentligen inte så många hinder. Det är bara du själv som kan välja om och när du är redo. Mallen vi har pratat om kan hjälpa dig ta det första steget – men sedan är det upp till dig.

Om känner att du vill utveckla ditt skrivande finns det många skrivkurser som hjälper dig slipa dina bokstäver och vässa din mentala penna.

 

Hitta skrivarkurs för dig här


Annonser