Så gör du en dyr hobby billig

Är du eller ditt barn intresserad av en aktivitet som kräver massor av dyrt material? Med några goda råd och lite finess kan du komma betydligt billigare undan än du tror! Läs våra tips för hur du gör en dyr hobby billig.

Kvinna som shoppar online på ett café

Är du eller ditt barn intresserad av en aktivitet som kräver massor av material? Är du orolig för att det kommer att kosta dig för mycket pengar? Med några goda råd och lite finess kan du komma betydligt billigare undan än du tror!

Om du lägger ner lite extra tid och eftertanke när du införskaffar material till din hobby kan det göra stor skillnad för hur mycket pengar du behöver spendera. Oavsett vilken hobby du överväger – fotografering, segling, golf eller något annat – har vi tips på hur du håller kostnaderna nere!

1. Gå med i en klubb eller community

Du är sällan ensam om att utöva en hobby, oftast finns organiserade sällskap för likasinnade i form av klubbar eller liknande i anslutning till din hobby. Kanske kostar det dig en slant i medlemsavgift, men ett medlemskap kan löna sig. Inom vissa klubbar får du förmåner när det kommer till att hyra, köpa eller låna utrustning eller lokaler. Dessutom får du kontakt med andra som håller på med samma sak som du, på så sätt kan du enklare få hjälp och tips för att ta reda på mer praktikaliteter kring din hobby.

2. Skippa dyra märken

Visst, ibland kostar det att få kvalitet. Men om du har siktet inställt på det senaste och mest trendiga – kom ihåg att du inte bara betalar för kvaliteten utan även för märket. Välj ett märke i en lägre prisklass om din budget är begränsad. Förmodligen behöver du inte utrustning av ett märke som inriktar sig på proffs om du själv är amatör eller nybörjare. Det kan också göra skillnad beroende på var du handlar. Undvik dyra hobbybutiker och kolla istället på nätet eller håll utkik efter utförsäljningar och rabatter.

3. Handla second hand

Varför köpa nytt om du kan återanvända? Det här är ett tips som välbekant gynnar både miljön och plånboken! Om du inte vill chansa på garageloppis finns det gott om online-forum där du kan göra specifika sökningar, allt från Facebook till Tradera. Om du kan använda samma utrustning under lång tid kan det vara mer värt att köpa än att hyra.

4. Låna eller hyr utrustning

Kräver din hobby att du byter utrustning? Eller växer ditt barn så det knakar och varken kläder eller utrustning passar längre än en termin? Låna eller hyr utrustningen så länge! Du slipper samla på dig prylar med kort utgångsdatum om du kan lämna tillbaka dem när du inte använder dem längre, dessutom är det oftast mer ekonomiskt att hyra om utrustningen inte ska användas under en längre tid. Om du känner någon annan som redan äger det du behöver, fast inte använder det, kolla om du kan låna. I bästa fall blir utfallet helt gratis!

5. Köp inte mer än du behöver

Gör din research! Det kan kännas lockande att införskaffa allt som har med din dyra hobby att göra, men hur mycket behöver du egentligen? Om du vill fota eller filma och är nybörjare behöver du troligtvis inte en kamera med åtskilliga proffsiga inställningar och olika objektiv. Betala inte för en massa extra som du aldrig kommer att använda! Kolla upp vad det är du faktiskt måste ha och skaffa dig bara det du verkligen behöver.

Har våra tips fått inspirerat dig till att våga satsa på din hobby? Kolla in kurser för att komma igång med din drömhobby!

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser