27 nov 2019

Mindfulness i vardagen - 5 minuters meditation

Känner du att du ofta rusar på utan att ge dig själv tid för avkoppling och reflektion? Stress är en folksjukdom som de flesta mer eller mindre känt av i perioder i livet. Vi på kurser.se listar några steg för att dig som vill få in meditation i vardagen. 

För att motverka detta och hitta mindfulness i vardagen kan det räcka med att du avsätter fem minuter varje dag. En kort meditation kan du genomföra på jobbet, på bussen, i kön i mataffären eller när du borstar tänderna. Ge dig själv tid för att minska stress, känna dig mer balanserad och närvarande. 

Fem minuters meditation - steg för steg

  • Sitt eller stå upp och slappna av i den utsträckning det går, beroende på var du befinner dig
  • Släpp fokus från det som är omkring dig och fokusera helt på din andning - blunda om möjligt
  • Följ hur ditt andetag går genom kroppen från inandning till utandning - lägg märke till hur andetaget känns hela vägen
  • Om din uppmärksamhet flyttas under något andetag är det bara att hitta tillbaka till ditt andetag och börja om igen
  • När du följt några andetag kan du scanna av kroppen nerifrån och upp - notera hur det känns. Det viktiga är inte vad du känner utan var du lägger ditt fokus
  • Upprepa stegen ovan så många gånger du behöver
  • När du känner dig redo kan du komma tillbaka till din omgivning. Försök hålla kvar en lugn medveten andning så länge som möjligt

TIPS! Sätt en daglig påminnelse så du får in en kort meditation som en rutin, eller ladda ner en meditations app eller en mindfulness app för guidad meditation. För vissa är guidade meditationer mer effektiva. Vill du lära dig mer kan du gå en meditation- eller mindfulnesskurs. En kurs i meditation kan hjälpa dig att ytterligare hitta mindfulness i vardagen.

Jag vill gå en meditationskurs

Senast uppdaterad: 27 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-12-17

Därför ska du gravidyoga – 5 fördelar

Forskning visar att gravidyoga förbättrar sömnen, sänker stressnivåerna och aktiverar kroppens egna lugn och ro-system. Fortfarande inte övertygad? Här tipsar vi om fem fördelar med gravidyoga!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-12

8 kurser för hela familjen

Vill du hitta aktiviteter för barn som också skapar mervärde för dig som förälder? Gå en kurs i det som intresserar dig och din familj! Är ni en aktiv familj och vill röra på er eller vill ni skapa ett lugn i vardagen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-12-20

Mindfulness för nybörjare – 4 övningar under 4 minuter

Är du sugen på att börja med mindfulness? Testa de här fyra korta övningarna som vem som helst kan utföra.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.