Böcker för dig som vill ta jägarexamen

Kurser för att ta jägarexamen kan innefatta både teori och praktik. För dig som är redo att smygstarta studierna på egen hand kan vi tipsa om flera olika böcker.

Har du bestämt dig för att ta jägarexamen och undrar var du ska börja? För att bli godkänd måste du klara det teoretiska provet samt 1–3 praktiska prov beroende på vilken omfattning på examen du väljer. När det kommer till teorin är det mycket kunskap du behöver få tillgodogöra dig för att bli en trygg jägare.

Läs vår artikel med allt du behöver veta om att ta jägarexamen 

Jag vill ta jägarexamen

Böcker till jägarexamen

Det finns många böcker som hjälper dig klara teoriprovet. Här har vi samlat några populära alternativ som lär dig allt du behöver veta kring jakt och skytte! Glöm inte att flera av böckerna kan finnas på biblioteket så slipper du köpa nytt.

Jägarskolan – Ulf Lindroth

Det här är en komplett bok för dig som vill ta jägarexamen. Du hittar allt du behöver veta gällande jakt, viltvård, etik, vapen, djur och skytte för att klara det teoretiska provet. Boken innehåller många illustrationer och bilder som gör den pedagogisk och lättläst. När du köper paketet med Jägarskolan ingår även ljudbok, bildspel, filmer och övningsfrågor.

Din väg till jägarexamen – Dan Törnström

Denna bok är från Jägarnas Riksförbund och den berättar om hur viktig jakten är, både idag och i ett historiskt perspektiv. Du får lära dig alla nödvändiga kunskaper om jakt, ekologi, säkerhet och viltvård samt om jaktens fundamentala fördelar. Varje kapitel innehåller frågor och svar så du enkelt kan se att du lärt dig vad du behöver.

Kunskap för jakt – Christer André

En lättöverskådlig bok som ger dig teoretiska kunskaper samt råd om hur praktiska färdigheter övas in. Författaren väver in korta berättelser om egna jaktupplevelser och hans liv som viltvårdare, jägare och jaktskribent. Detta gör teorin mer lättillgänglig eftersom du får ta del av praktiska exempel.

Nischade böcker

Böckerna ovan ger en bred kunskap om livet som jägare och hjälper dig att klara det teoretiska provet för att få din jägarexamen. Det finns även böcker på jakttemat som är mer nischade och berör ett eller flera specifika ämnen inom jakt.

Jakt med älghund – Rolf Westerberg

Hunden är underbart jaktsällskap men det kräver övning och tid för att få en framgångsrik jakthund. I den här boken får du många råd alltifrån köp av valp till uppfostran och träning för livet i skogen. Du får även en inblick i jaktprovet och en översikt rörande lämpliga hundraser för älgjakt.

Läs mer om att jaga med hund

Jaktledaren – Jägarnas Riksförbund

Alla jaktlag har en jaktledare och hen har en viktig roll att leda laget rätt. Som jaktledare behöver du känna till rättigheter och skyldigheter men även hur du kan coacha ditt jaktlag. Vilka frågor kan du stöta på och hur bör ansvaret fördelas? Detta och mycket mer lär du dig i boken Jaktledaren.

Passa, flå och stycka – Dan Törnström

En steg-för-steg-bok där du lär dig grunderna i att passa, flå, stycka (grovt och fint) samt hantera olika djur. Det följer även med instruktionsfilmer om passning, styckning och kötthantering.

Jaktens historia i Sverige: vilt, människa, samhälle, kultur – Kjell Danell, Roger Bergström, Leif Mattsson och Sverker Sörlin

För den historieintresserade finns denna bok som beskriver viltsamhället och dess utveckling, från inlandsisen fram till idag. Författarna berättar om jaktens kulturhistoria, modern viltvård och lagar och regler kring jakt. Boken bygger på modern forskning om kultur, natur och samhälle, med flera tips på vidare läsning.

Allt om jaktvapen – Eirik H. Moen

För dig som vill lära dig mer om olika jaktvapen och hur de används är denna bok perfekt. Vilka vapen passar bäst för olika jaktformer, vilken ammunition ska man välja och hur fungerar ett kikarsikte? Allt detta och mycket mer får du lära dig i denna bok. Den beskriver även extrautrustning såsom skjutstöd, ställ, ljuddämpare o.s.v. en uppslagsbok för alla vapenintresserade!

Läs mer om vapenlicens

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser