Visa kurser.se som: Mobil

Instagram för nybörjare – så kommer du igång

Vill du lära dig använda Instagram? I den här guiden förklarar vi hur Instagram fungerar för dig som är nybörjare. Instagram är en gratis mobilapp för foto- och filmdelning som lanserades 2010. Sedan 2012 ägs Instagram av Facebook. Med Instagram kan du ta bilder, justera dem med olika filter och dela med dig av dem på olika sociala medier. För att skaffa Instagram laddar enkelt ner appen till din telefon. Det bästa av allt är att det är helt gratis och lättanvänt när du väl kommit igång!

Lär dig fota med mobilen


Skapa ett konto på Instagram

För att kunna ladda upp bilder och videos till Instagram, gilla och kommentera inlägg, följa dina vänner eller andra personer som intresserar dig, så måste du först och främst börja med att skapa ett konto. För att registrera ett konto behöver du skapa ett användarnamn samt lösenord och ha en fungerande mailadress.

Publicera din första bild på Instagram

När du är klar med registreringen och loggat in kan du lägga upp din första bild på Instagram. Antingen så tar du en bild direkt i appen eller så hämtar du bilder från ditt bildbibliotek i telefonen. Om du vill kan du använda dig av något av de många filter som är en del av appen, innan du lägger ut bilden. Du kan även lägga till en bildtext för att illustrera vad du känner och tycker samt ange var bilden är tagen. Det är något du helt och hållet väljer själv.

När du lägger upp din bild kan du också välja att dela den, till exempel på Facebook eller Twitter – för att kunna göra detta måste du vara inloggad på respektive site. Du behöver bara logga in en gång, sen kommer applikationen ihåg dina inställningar.

Hitta vänner på Instagram

Instagram hittar dina vänner automatiskt: antingen från din telefonbok, dina  Facebookvänner eller de personer du följer på Twitter. Instagram hittar helt enkelt de personer som du känner som också använder Instagram. Du kan också följa vem du vill, förutsatt att personen har ett öppet Instagramkonto. Annars kan du skicka en förfrågan om du får följa personen. Med sökfunktionen hittar du också enkelt de personer du vill följa. Det kan vara allt ifrån en kändis till en gammal skolkamrat.

Varför hashtaggar?

Så kallade hashtags eller hashtaggar är vanligt på Instagram. Du kan både tagga på engelska, svenska eller annat valfritt språk. Men vad är en hashtag? Hashtag (#) är ett slags etikettord samt ett sätt att kategorisera din bild för sätta den i ett sammanhang.

Låt säga att du har tagit en bild på ditt nyrenoverade kök. Bildtexten skulle då kunna lyda: "Äntligen nytt kök! #renovering #inredning". Personer som söker på de hashtags du använt har då möjlighet att upptäcka och inspireras av just dina bilder! Du väljer själv vilka hashtags du vill använda och skriver in dem i din bildtext med tecknet # framför. Testa själv att söka på hashtags du kan tänkas bli inspirerad av och se vad du hittar. Det kan vara allt från #vardagsmat till #politik.

Kurstips: Lyckas i sociala medier


Gilla bilder och kommentera

Det är enkelt att gilla bilder du hittar – du klickar helt enkelt på hjärtat eller dubbelklickar på bilden. Vill du kommentera klickar du bara i pratbubblan för att få fram fältet där du kan skriva. När någon kommenterar eller gillar dina bilder får du ett litet meddelande i appen om just detta. I appen kan du också se vilka bilder dina vänner har gillat, kommenterat och vilka som gillar dina bilder – ett perfekt sätt att upptäcka nya bilder och användare. Det går även bra att gå tillbaka och titta på de bilder du gillat längre bak i tiden.

Använd Instagram på webben

Du kanske vill visa dina bilder för de vänner som inte använder Instagram? Det går utmärkt. För att använda Instagram för webben gör du så här: gå till din egen sida genom att skriva in instagram.com/dittanvändarnamn (där du byter ut dittanvändarnamn mot det namn du använder på Instagram.) Ifall du bloggar kan du snabbt och enkelt installera en widget på din site, där du delar dina bilder.

Instagram stories – berätta med film

Med Instagram stories kan du lägga upp bilder och videos som försvinner efter 24 timmar. Dina stories syns inte i samma flöde som övriga bilder du publicerar, utan dessa syns under din profilbild. Med stories kan du interagera med dina följare genom att lägga till bland annat omröstningar och frågor med svarsfält.

Så gör du för att lägga upp stories på Instagram:

 ✓ För att lägga till något i din story (din händelse på svenska) så kan du antingen trycka på plusknappen med en cirkel runt i översta, vänstra hörnet bredvid Instagram-loggan eller bara svepa från vänster till höger när du är inne i flödet.

✓ Tryck en gång på bilden för att ta en bild, håll in för att skapa en film.

✓ När du tagit en bild eller film kan du svepa över bilden för att lägga till några enkla filter.

✓ Du kan också rita eller skriva på bilden genom att trycka på pennan respektive bokstäverna. Du kan spara dina bilder och videos från din story genom att trycka på nedåtpilen i nedersta högra hörnet när du är inne på bilden/videon.

✓ För att titta på andras story så klickar du på den runda cirkeln högst upp i flödet i appen. Klicka på bilden/filmen för att hoppa till nästa del av storyn eller till följande person. Svep från höger till vänster för att hoppa över en persons story.

Som med så mycket annat kan Instagram kännas svårt och krångligt första gångerna du använder appen, men lugn, snart är du van med appens alla roliga funktioner och kan känna dig bekväm med att använda den på egen hand!

Har du blivit inspirerad till att lära dig mer?
Lär dig fota med mobilen
Lär dig mer om sociala medier

Vill du ha mer inspiration?
Lär dig redigera dina bilder direkt i mobilen

Senast uppdaterad: 20 maj 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.