En person som spelar gitarr

Därför ska du lära dig ett instrument som vuxen

Drömmer du om att kunna ta några sköna riff på en gitarr? Det är inte för sent att lära sig! Att spela ett instrument har många positiva fördelar, inte minst för hälsan och vårt välmående. Här kan du läsa mer om varför du borde lära dig spela ett instrument som vuxen!

Är det för sent att lära sig spela ett instrument i vuxen ålder? Nej, definitivt inte. Även om det sägs vara svårare att ta till sig nya färdigheter ju äldre vi blir, kan du med lite extra engagemang och vilja lära dig spela riktigt bra. Belöningen i att kunna ta det där ackordet eller spela favoritlåten kommer vara mödan värd! Musik har visat sig ha positiva effekter på både vårt psykiska och fysiska välbefinnande.

Hitta musiklektioner

Musikutövning är bra för hälsan

Förutom att det är roligt finns det även stora hälsovinster med att spela ett instrument. Att både lyssna på och spela musik stimulerar vår hjärna. Enligt forskning främjar musicerande hjärnans neuroplasticitet, det vill säga hjärnans förmåga att förändras under hela livet. När du utövar ett instrument använder du hela hjärnan, bland annat till att läsa noter och tolka rytm, bearbeta ljud och stänga ute distraktioner, komma ihåg vad du ska spela och stimulera din finmotorik och rörelser.

Att musicera gör även att du förbättrar dina kognitiva förmågor, till exempel ditt arbetsminne och koncentrationsförmåga. Det har även visat sig att musiker lättare bibehåller sina kognitiva förmågor upp i åren, bland annat korttidsminne och tankeskärpa.

Men musikutövande har inte bara visat sig vara bra för vårt fysiska välmående. Forskning har även sett att musiklyssnande påverkar vår mentala hälsa positivt. När vi lyssnar på musik frigörs dopamin och serotonin, signalsubstanser i vår hjärna som är involverade i belöningsprocesser och som gör att vi mår bra.

Tvivlar du fortfarande på om du kan lära dig spela? Då har vi samlat några tips för dig som gör det lättare att komma i gång!

3 tips till dig som vill börja spela

1. Kom ihåg ditt varför
När du börjar lära dig spela ett instrument är det viktigt att komma ihåg varför du gör det – för dig själv och din egen personliga utveckling. En av de allra viktigaste anledningarna är såklart också för att det får dig att må bra och för att det ger dig glädje. Ditt varför kan ju såklart vara något helt annat och oavsett hur stort eller litet det är kommer det vara din drivkraft framåt.

2. Bli inte rädd
Om du tycker att det känns svårt – ge inte upp! Hinder är till för att övervinnas och det gamla ordspråket ”övning ger färdighet” är bra att ha i bakhuvudet när du övar. Alla duktiga musiker har någon gång varit nybörjare!

3. Sätt upp mål
Att ge dig själv ett mål att jobba mot kan göra att det känns lättare att öva. Kanske vill du kunna spela för familj och vänner på sommarens fest? Lära dig en specifik låt? Imponera på dejten? Oavsett vad ditt mål är kan det förhoppningsvis ge dig den där extra pushen och målmedvetenheten. 

Kurser i instrument

Gitarr, piano, flöjt, ukulele eller trummor – det finns en mängd olika instrument att välja bland. Om du inte vill öva på egen hand finns det många olika kurser du kan ta. En duktig lärare och avsatt tid för övning kan göra under för din utvecklingskurva! På kurser.se kan du hitta kurser i instrument både på distans och i klassrum.

Hitta din distanskurs

Källor: gso.se (Göteborgs Symfoniker), classicfm.com

Senast uppdaterad: 07 sep 2023
Josephine Lindgren
Josephine Lindgren
Digital Project Manager

Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️