Så blir du yogainstruktör

Älskar du yoga och vill lära andra vad yogan kan göra för kropp och själ? Då har hittat du rätt! Här kan du läsa om hur du blir yogainstruktör. 

Yogainstruktör

Det finns en uppsjö av utbildningar för att bli yogainstruktör. Innan du bestämmer dig för vilken utbildning som passar dig kan det vara klokt att fundera på varför du vill bli yogalärare. Vilken yogaform tilltalar dig mest och är det denna du i huvudsak vill lära andra? Vill du ha detta som extrainkomst eller vill du jobba med yoga och hälsa på heltid? Det kan vara svårt att få in en rimlig månadsinkomst genom att endast vara yogainstruktör. Det är vanligt att kombinera med andra utbildningar för att kunna jobba bredare med hälsa och träning.

Utbildningens innehåll

När du bestämt dig för att bli yogainstruktör och hittat ditt varför så ska du välja vilken inriktning du är intresserad av. Du kan exempelvis gå en grundkurs där du får lära dig grunderna i flera yogaformer. Du kan även inrikta dig på hathayoga, medicinsk yoga eller kanske kundaliniyoga. Förutom att du lär dig grunderna i yogaformen du valt innehåller utbildningen ofta även:

  • Kropp och balans
  • Yogans historia
  • Olika övningar och vad de är bra för
  • Energi och chakra
  • Att jobba som yogainstruktör

Det finns utbildningar både i Sverige, utomlands samt online och de kan vara alltifrån en helg och upp till ett år. Vilken utbildning du väljer beror både på din tidigare erfarenhet samt dina ambitioner. Självklart varierar priset beroende på utbildningens omfattning. Läs mer om detta på respektive kurssida. 

Vad behövs för att bli yogainstruktör?

För att bli yogainstruktör måste du såklart ha ett intresse för yoga. För att kunna lära ut yogan på ett förståeligt vis är det bra om du är pedagogisk och trygg i dig själv. Självklart bör du tycka om att se andra människor utvecklas och se vad yogan kan göra för just dem. Det är viktigt att du har kunskaper om de olika yogaformerna och hur de kan hjälpa människor på olika sätt för att ge dina elever de bästa förutsättningarna att lyckas. 

Vidare är det viktigt att du är observant och kunnig på hur du kan röra dig kropp och belasta den korrekt så du inte blir skadad eller får ont. Beroende på vilken typ av yoga du gillar kan du fokusera dina lektioner på mer fysiskt utmanande positioner eller flexibilitet. Du kan även inkludera mer spiritualitet, meditation och balansövningar. Du kan själv välja vilken typ av yogainstruktör som just du vill vara! 

Certifikat för att jobba som yogainstruktör

Det finns flera certifieringsorgan för yoga i världen. En certifiering för yogainstruktörer som används internationellt är Yoga Alliance. Den är vanligt förekommande i USA och i Sverige finns det ca 30 utbildningsarrangörer som är kopplade till Yoga Alliance och därmed har rätt att ge certifiering. För att få jobba som yogainstruktör finns inget krav om certifiering men det är ett bra sätt att intyga sin kompetens inom yrket. 

Yoga Alliance är en ideell organisation som utfärdar certifieringar för både skolor och lärare inom yoga. Den vanliga certifieringen (RYT - Registred Yoga Teacher) innebär 200 timmars utbildning. Om en skola är så kallad RYS (Registered Yoga School) innebär det att alla som examineras därifrån får certifieringen automatiskt. 

Kurser yogainstruktör

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser