Visa kurser.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en kurs? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Barnaktiviteter

Barnaktiviteter - tips på saker att göra med ditt barn i sommar

Sommaren är härlig med lediga dagar som kan fyllas med precis det man känner för. Men det kan också vara svårt att hitta på vad man ska göra och hur man ska aktivera barnen som gärna fastnar vid skärmen eller klättrar på väggarna. Det skiljer sig såklart mellan olika åldrar, men vi hoppas du kan ha nytta av något av våra tips på hur du kan skapa en aktiv ledighet för din familj.

Sommarläger och barnaktiviteter

Det finns en mängd olika sommarläger som har olika inriktningar. Lägrena kan vara anpassade för olika åldrar och har ofta en sport som tema för lägret. Det kan till exempel vara fotboll, dans, innebandy, cheerleading eller handboll. Här har barnet chans att utvecklas i en sport som hen gillar och möjlighet att prova på något helt nytt. Det finns även sommarkollo om du föredrar det.

Barn+båtliv=sant!

Har du ett barn som älskar havet och skulle vilja lära sig segla? Då kan vi tipsa om kurser i kategorin “Båt och segling för barn”. Här har barnen möjlighet att lära sig segla, göra knopar, läsa sjökort, köra motorbåt, säkerhet och sjöregler.

Kreativa barn

Det är roligt att skapa tillsammans med barn då de ofta har livlig fantasi och en ändlös kreativitet. Under kategorin “Hantverk och pyssel för barn” finns roliga kurser att gå tillsammans. Vill du lära dig mer om keramik och hur man kan skapa med lera? Eller skulle ditt barn tycka om att gå en sommarkurs där hen får prova på måleri och grafik?

Sänk kraven

Det är lätt att som förälder bygga upp massa måsten för att man ser hur mycket kul alla andra verkar göra på sin lediga tid. Försök sänk kraven och anpassa planeringen till vad ni vill göra och vad tid och plånbok accepterar. Barnaktiviteter i all ära men det är inte värt att komma tillbaka efter ledigheten och vara helt slutkörd av det höga semestertempot. Om ni hittar en kurs som börjar först i höst så kanske sommaren kan få bli en smygstart så att ni är ett steg före när kursen drar igång.

Alla sommarläger

Skriv en sommarlista

När frukosten är uppäten, solen skiner och kalendern ekar tom kan det ibland vara svårt att hitta på vad ni vill göra av dagen. Då är det perfekt att ha en lista med roliga saker att utgå från. Börja gärna sommarlovet med att sätta er ner hela familjen och brainstorma roliga saker ni vill göra under sommaren. Det kan vara att besöka något specifikt ställe, träffa kompisar ni inte sett på länge eller kanske lekparker ni vill testa. Det kan även vara recept ni vill laga tillsammans, sjöar ni vill bada i eller kanske premiärsova i tält (man kan börja på tomten).

Aktivera barnen på hemmaplan

Självklart måste man inte boka läger, kollo eller någon sportaktivitet. Med lite kreativitet och aktiva val kan man hitta på roliga saker i och kring hemmet. Här kommer en tipslista:

  1. Välj cykel eller promenad framför buss eller bil. Det är ett perfekt sätt att få röra på sig och samtidigt njuta mer av transporttiden.
  2. Bygg en koja och försök använda vad skogen har att erbjuda.
  3. Träna hemma och låt barnen vara med. Kanske föredrar du att strunta i gymmet under semestern men vill ändå hålla igång kroppen? Träna tillsammans med dina barn. De kan härma vad du gör, ni tränar gemensamt till ett pass på TVn eller så kan du ha de som extra vikt. Det är roligt för barnen och bygger extra styrka för dig, win-win!
  4. Har ni något projekt ni behöver få gjort hemma eller bara vanligt trädgårdsfix? Gör det till en rolig aktivitet ihop! Ska du måla om utemöblerna kanske barnen kan få måla något du inte är lika rädd om. Eller kan ni göra en tävling av vem som kan samla mest ogräs i en hink? Fira med glass när ni är klara!
  5. Bygg en hinderbana - inomhus, på tomten eller kanske i skogen. Låt fantasin flöda!
  6. Skapa en sommarspellista med härliga låtar som gör att man bara måste dansa. Perfekt humörhöjare närhelst det behövs!

Sommarkurser för föräldrar

Senast uppdaterad: 11 jun 2020

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.