Visa kurser.se som: Mobil

Hohoho! 🎅 Nedräkningen till jul har börjat! Det firar vi på kurser.se med en klurig jultävling. Läs mer här.

Kost och näring - vad intresserar dig?

Kost och näring - vad intresserar dig?

Du som vill intressera dig mer om livets sunda vanor och hitta en kurs för att lära dig mer om kost och näring har  flera olika inriktningar att välja mellan. Vad skiljer kostrådgivare och livsstilscoach? Vad lär du dig inom idrottsnutrition? Vi reder ut olika grenar inom kost och näring och hjälper dig välja rätt inriktning. 

Kostrådgivare

Som kostrådgivare arbetar du tillsammans med klienter där du coachar och skissar fram en livsstil och en plan efter uppsatta mål. En bra kost bidrar till en bättre hälsa och välmående. Som licensierad kostrådgivare hjälper du människor leva hälsosamt både på kort men även på lång sikt. Dina kunskaper kommer främst ligga i att kunna ta fram kostplaner där du ansvarar för att planera och ta fram recept.

I din roll som kostrådgivare är det inte bara djupa kunskaper inom näring och nutrition som krävs. Det finns inget som säger att det är enkelt att byta kostvanor vilket kommer sätta dina pedagogiska och coachande kunskaper på prov. Som kostrådgivare handlar det dels om att kunna coacha och finnas som stöd i ett förändringsbeteende men även lära ut om kost och näring så att ett långsiktigt tänk planteras hos klienten.

Som utbildad kostrådgivare kan du hitta arbete inom både privat och offentlig sektor. Exempel på framtida arbetsplatser är: 

 • Spa och hotell
 • Rehabiliteringscenter
 • Vårdcentral och sjukhus
 • Gym och fitnessanläggning

Kurser inom kostrådgivning

Idrottsnutrition

Träning och kost är idag något som allt fler intresserar sig för. Det betyder att många är i behov av rätt vägledning. För att kunna prestera bättre fysiskt gäller det att man äter rätt både innan och efter sin prestation. Du som intresserar dig för idrottsnutrition kommer med en kurs eller utbildning inom området kunna ge råd och vägleda personer som vill få ut max i sin idrott. Du läser bland annat om energikällor vid muskeluppbyggnad, kroppssammansättning, ätstörningar inom idrott och kosttillskott.

Likt kostrådgivaren kommer du behöva kunna förklara och vägleda personer som behöver din expertis. Muskler bryts ner vid träning och det är genom rätt kost som de byggs upp igen, förhopningsvis lite starkare. Att gå en kurs i idrottsnutrition passar dig som vill uppnå mål och tränar på elitnivå. Exempel på framtida arbetsplatser är:

 • Egenföretagare
 • Idrottsförening
 • Riksidrottsförbundet
 • Personlig tränare
 • Idrottsatlet

Hitta kurser inom idrottsnutrition

Livsstilsrådgivare

Vad är en sund livsstil? Det är upp till var och en att definiera. Personer som vill få till en förändring i sitt leverne ska däremot kunna få hjälp med att ändra sina vanor.

Som livsstilscoach hjälper du personer som strävar efter en mer hälsosam livsstil att nå sina mål. Livsstilsrådgivaren spelar en avgörande roll i att förebygga ohälsa och bryta dåliga mönster i vardagen. Du bemöter människors frågor om sin livssituation och hjälper personer reda ut och prioritera vad som är viktigt i livet.

Du lär dig olika metoder och verktyg för att bryta dåliga vanor och motiverar personer till en viktig förändring. Du kan verkligen göra skillnad. En livsstilsrådgivare kan arbeta i både privat och offentlig sektor, exempel på framtida arbetsplatser är:

 • Beroendecentrum
 • Skolor
 • Privata företag
 • Gym och fitnessanläggning

Livsstilsrådgivare

Fler inriktningar inom kost och näringslära

Det finns mängder med olika inriktningar inom kost och näringslära. Du kan certifierad dig till kostrådgivare, livsstilscoach eller inom idrottsnutrition och du kan hela tiden bygga på dina kunskaper utefter olika behov. Vill du göra dig redo att hjälpa fler människor kan du hitta kurser som riktar in sig mot fler målgrupper. 

Alla kurser inom kost och näringslära

Källor: Folkhälsomyndigheten 

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Max Jacobsson
Site Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-27

Kurser att gå utomhus - vi listar våra bästa tips

Vill du gå en kurs men känner dig lite osäker på om det är rätt i dessa tider? Du vill passa på att lära dig något nytt och träffa nya människor (om än på lite avstånd) men vet inte hur? Vissa arrangörer har erbjudit kurser utomhus sedan länge medan andra har ställt om sin verksamhet i och med pandemin. I denna artikel så listar vi olika kurser som man kan utgöra utomhus. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

5 anledningar att älska Gellack

Har du tröttnat på nagellack som flagnar redan efter ett par dagar? Gellack är nagelprodukten som på kort tid tagit skönhetsindustrin med storm. Varför är det så populärt? Vad är skillnaden mellan Gellack och gel naglar och hur tar man egentligen bort Gellack på ett säkert sätt? Här hittar du svaren. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-15

Här är kurserna som börjar mitt i terminen

Här är kurserna för dig som missat kursernas startdatum, eller för dig som vill bestämma helt själv när du vill starta din kurs. I den här artikeln får du 5 tips på kurser som startar i mitten av terminen!

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.