04 jul 2023

7 tips på hobbyer du kan utöva hemma

Att prioritera sig själv är viktigt för att kunna prestera både på jobbet och hemma. Hobbyer och fritidsintressen är en viktig aspekt för att få återhämtning och en naturlig paus från vardagen. Vi listar sju tips som är superenkla att ägna sig åt i hemmet.

En hobby är ett annat ord för en fritidssyssla som drivs av ditt intresse. Det är alltså en aktivitet som du vill göra på fritiden, något som du helt och hållet gör på dina egna villkor. Att ha en hobby kan ge dig något att se fram emot och kan fungera som en avlastare i en stressig vardag. 

Genom att göra något som är helt kravlöst får du återhämtning och oftast en boost av energi som smittar av sig på andra delar av vardagen. En hobby kan också vara bra om du vill utöka ditt nätverk eller om du helt enkelt vill bli lämnad ifred. 

Hur hittar jag en hemmahobby som passar mig?

Börja med att fundera på vad du är intresserad av. Kanske finns det något du alltid velat prova på eller något som du skulle vilja lära dig mer om. Fundera sen på hur mycket tid och pengar du är villig att lägga på din framtida hobby. Det går att hitta hobbyer som inte alls behöver ta upp mycket av din tid och som inte heller behöver kosta skjortan. Fundera även på om din hobby får plats i ditt hem. Om du bor i en liten lägenhet kanske inte vävning som kräver en stor vävstol är en ultimat hobby men däremot kan virkning passa dig och din lägenhet alldeles utmärkt. 

Om du vill ha inspiration på hobbyer har vi samlat en lista med sju kreativa och framförallt stimulerande hobbyer. Det bästa med dem är att du inte ens behöver lämna hemmet för att utföra dem.

1. Yoga

Namaste! Det bästa med yoga är att det passar alla och att du inte behöver några som helst redskap eller verktyg för att komma igång. Det gör det till en utmärkt hobby att plocka upp hemifrån vardagsrummet eller trädgården. Yoga är en avslappnande hobby samtidigt som den stärker din kropp. Välj mellan mer avslappnande pass så som yinyoga eller få upp pulsen med ett hatha eller vinyasapass. 

Kom igång med en yogakurs online

2. Stickning

Om vi ska nämna en hobby som går att utföra precis var som helst väljer vi stickning. Stickning är relativt enkelt att lära sig och när du väl kan grunderna kan du ta dig an nästan vilket projekt som helst. Stickning har under de senaste åren blivit populärt på nytt och idag finns det ett helt community för de som gillar att sticka. Vill du hänge dig åt en hobby där du skapar och (oftast) kan ha på dig det du skapat – då är stickning rätt för dig! 

Lär dig sticka online

3. Matlagning

Bon appétit! För dig som vill kombinera nytta med nöje är matlagning en perfekt hobby. För vad kan egentligen vara bättre än att du får utöva din hobby samtidigt som du lagar mat åt dig själv och andra? Matlagning är otroligt brett och du kan själv välja att nischa in dig på olika matkulturer och olika tekniker. Variationsmöjligheterna gör matlagning till en hobby som aldrig behöver ta slut. Behöver du hjälp att komma igång?

Gå en matlagningskurs på distans

4. Måla

Att måla passar dig som vill få utlopp för din kreativa sida när du har en stund över. Att måla förbättrar inte bara din koncentration utan främjar även din kreativa tillväxt och ditt välmående. Det bästa med måleri är att det är du själv som avgör vad som räknas som konst! Att köpa canvas, penslar och färg kostar ungefär 500 kronor vilket gör måleri till en  perfekt hemmahobby.

Lär dig måla hemifrån

5. Odla

Gröna fingrar kan vem som helst faktiskt få. Dessutom är odling perfekt för dig som vill ha en hobby som ger hälsosamma effekter. Att plantera hemma, antingen ute eller inne, kan hjälpa till att rena luften, förbättra ditt humör och sänka din stress. Du kan välja att rikta in dig på att plantera fina växter, växter som luktar gott eller varför inte växter som ger intressant frukt. Det är alltid en god idé att plantera sånt som du sen kan skörda och äta. Det enda du behöver för att komma igång med denna hobby hemifrån är jord, några krukor, frön och en fönsterkarm.

Lär dig grunderna inom odling på distans

6. Skriva 

Har du någon gång gått och drömt om att bli författare, om att skriva en bok eller starta en blogg? Nu har du möjlighet! Skriva kan du göra var som helst och det bästa är att du kan ta med dig din hobby vart du än går. Har du aldrig skrivit förut kan det vara en bra idé att ta en skrivarkurs på distans för att komma igång. På en skrivarkurs kan ni gå genom allt från hur du kommer igång med ditt skrivande, vad du gör om du hamnar i en skrivsvacka eller hur du skapar en bra skrivrutin. 

Kom igång med en skrivarkurs online

7. Släktforskning

Har du någon gång funderat över din egen och dina förfäders historia? Att släktforska är en vanlig hobby som dessutom går att utföra helt och hållet hemifrån. Det kan kännas svårt att veta hur du ska komma igång och då finns det väldigt bra kurser att gå helt och hållet på distans. På så sätt kan du ägna dig åt din nyfunna hobby när det passar dig. Inom släktforskning kan du även hitta nya vänner (och förhoppningsvis släktingar) och framförallt ha mycket glädje och nytta av att samarbeta med andra. 

Lär dig släktforska hemifrån

Senast uppdaterad: 04 jul 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-16

Så blir du influencer

Hur jobbar du med dina sociala kanaler? kurser.se har sammanställt 6 enkla tips som hjälper dig skapa värdefulla inlägg för att nå en större publik. Du får konkreta verktyg på hur du kan analysera konkurrenter, undersöka hashtags, med mera. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-15

5 vanliga ursäkter till att inte gå en kurs

Vi vet att en aktiv fritid fylld av nya kunskaper och kreativitet får människor att växa. Men vi vet också att det finns flera hinder som ska besegras innan vi tar steget och faktiskt unnar oss det. Här är de främsta anledningarna till att många stannar hemma – och hur du kan motverka dem.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-04

Hobbyer för dig som vill tjäna pengar på fritiden – 5 tips

Klirrar det för lite i din kassa? Har du funderat på det här med alternativa inkomster? Med lite fantasi kan du tjäna pengar på fritiden tack vare din hobby. Här får du fem tips!

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️