Vård- & Terapihundprogrammet

Svenska Terapihundskolan, i Strömsholm (+3 orter)
Längd
12 månader
Pris
37 848 SEK
Nästa kurstillfälle
Aktuella datum finns på hemsidan (+4 kursstarter)
Utbildningsform
Kurs
Längd
12 månader
Pris
37 848 SEK
Nästa kurstillfälle
Aktuella datum finns på hemsidan (+4 kursstarter)
Utbildningsform
Kurs
Få mer information om kursen 👍

Kursbeskrivning

Vård- & terapihundprogrammet - Svenska terapihundskolan

Hundunderstödd terapi AAT

Arbeta med hundunderstödd terapi. När du utbildar dig till terapihundsteam arbetar du antingen inom vård och omsorg eller inom socialt arbete och/eller samtal. Som terapihundsteam arbetar du målinriktat och de insatser som du utför ska dokumenteras och utvärderas. Utbildningsmaterialet är riktat både till dig som exempelvis är sjuksköterska, psykolog, kurator, läkare, socialpedagog eller liknande.

Du kan välja mellan två inriktningar

Inriktning – Vård och omsorg

Hundteamen utbildas till att arbeta med sin hund som kollega i verksamheter inom vård, omsorg. Inom äldreomsorgen kan man exempelvis få ”hund på recept”. Närvaron av en hund hos en sjukgymnast eller arbetsterapeut kan vara motivatorn som gör att man vill arbeta med sin fysiska rehabilitering. Vissa dagliga verksamheter eller gruppboende använder sig av hunden som kollega/resurs för att skapa goda förutsättningar för gemenskap och aktivitet. Hundunderstödd terapi är en målinriktad verksamhet och deltagarens utveckling dokumenteras och utvärderas. I denna utbildning gör du även ett lämplighetstest med barn om du inte gjort det redan i utbildningen i hundunderstödd aktivitet. Denna inriktning riktar sig till dig som är sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut, aktivitetspedagog m.m.

 Inriktning – Socialt arbete

Hundunderstödd terapi med inriktning på socialt arbete kan utföra verksamhetsförlagd utbildning inom exempelvis socialtjänst, coaching, professionella samtal, psykoterapi, ungdomsverksamhet, förhör eller liknande. Utbildningen bygger på kunskaper hämtade från praktisk erfarenhet samt utbildningar inom området för animal assisted psykotherapy samt Svensk Standard för utbildning av vårdhund se vårdhundsstandard SS8760000:2013.

Hundunderstödd terapi i samtal med en terapeut baseras på teorin om att emotionella svårigheter och patologier med stor sannolikhet härstammar från tidigare problematiska relationer, och att klienten därför behöver använda sig av relationer i nuet för att uppnå förbättring. Relationen mellan terapeut och klient är en viktig del för att terapin skall vara effektiv. Här kan terapihunden vara till hjälp för klienten att enklare öppna upp för en relation med både hund och terapeut, och på så vis öka effektiviteten av terapin. Målet är att med hundens hjälp utforska klientens inre värld.

Hundunderstödd terapi med inriktning på socialt arbete och samtal är en målinriktad verksamhet och deltagarens utveckling dokumenteras och utvärderas.

Denna utbildning utgår från början i arbete med personer över 13 år. Ska du arbeta med barn ska du ta ett extra lämplighetstest med barn för att fortsätta ditt arbete med hundunderstödd terapi och barn. 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Förkunskapskrav

Hundföraren ska kunna uppvisa betyg eller validerade kunskaper motsvarande utbildning inom vård, omsorg eller socialt arbete (exempelvis undersköterska, sjuksköterska, socionom, läkare) samt minst 2 års arbetslivserfarenhet med den målgrupp du ska arbeta med. Föraren ska också ha genomfört grundutbildningen HUA/Besökshund som helhet.

Kursintyg

Sista momentet är certiferingen som sker i en autentisk miljö. Därefter får du certifikat och id-handlingar.

Kursinnehåll

  • G0 – Lämplighetstest med barngrupp (valfritt)
  • A1 – AAT/Vård-/Terapihund i teorin
  • A2 – AAT/Vård-/Terapihund i praktiken
  • A3 – AAT/Vård-/Terapihund VFU
  • A4 – AAT/Vård-/Terapihund Examensarbete
  • F   –  Certifiering Läsombud
  • A5 – Certifiering Vård-/Terapihund

Kostnader

Terapihundspaket (ink. Besökshund) 

Totalpris: 31 848kr 

Terapihund efter Besökshund: 17 948kr 

Totalpris: 37 848kr (Besökshund först: 19 900kr) 

  • 450 studietimmar
  • Online/fysiska träffar 
  • Handledning av din lärare/instruktör

I paketet ingår:

  • Besökshundsprogrammet
  • lämplighetstest
  • Besökshund AAA
  • lån av tjänstetecken
  • diplomering
  • id-handlingar
  • diplom

Kostnad för kurslitteratur tillkommer

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Vård- & Terapihundprogrammet och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.