Stolpverkets grunder - bygg din egen stolpverksbock

Längd
23 timmar på 3 tillfällen
Pris
4 600 SEK
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
23 timmar på 3 tillfällen
Pris
4 600 SEK
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Att bygga en stolpverksbock är den perfekta starten på ett större bygge! Då får du nämligen testa de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion - samtidigt som du får ett utmärkt redskap för ditt framtida bygge.

Att bygga i stolpverk är inte så svårt om man lär sig att använda verktygen rätt och vet hur man ritar på materialet. Men för att kunna jobba på bästa sätt krävs det några bra stolpverksbockar, och dessa kan man lära sig att bygga på denna kurs.

Studenterna i årskurs 1 på Bygghantverksprogrammet vid Institutionen för Kulturvård i Mariestad börjar alltid sin studietid med att bygga en stolpverksbock, utvecklad av Nils Eric Anderson. Det är en mycket stabil bock med genomgående tappar och längsgående strävor, och den fungerar som en liten stolpverkskonstruktion, som innehåller de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion.

I denna kursen lär man sig bland annat att läsa konstruktionsritningar, rikta upp skevt material, göra dimensionsanpassningar, hugga tapp och tapphål, göra kilar och kilgång och tillverka dymlingar.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Kursledare, Ulrik Hjort Lassen, är timmerman och snickare som arbetar med både nybyggnation och renovering av stolpverkskonstruktioner. Han har under de senaste 10 åren även undervisat på stolpverkskurserna på Instutionen för Kulturvård i Mariestad.

Vill du betala med presentkort?
Se längre ner på sidan för detaljerad information.

Fika och lunch
Enklare lunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med
Verktyg som behövs i kursen är: minst ett grovt (vasst) stämjärn (28-40 mm), klubba, fogsvans, tumstock och penna. Verktyg som kan vara bra att ha med är: skruvtvingar, klyvsåg, borr och borrsväng, timmermansvinkel, snörslå, kombinationsvinkel. OBS: Det er en mycket stor fördel att de verktyg man tar med är vassa.

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Parkeringen betalas i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).
För resa med kollektivtrafik vänligen se www.vasttrafik.se

NÄR, VAR, HUR
Datum: 29/11-1/12
Tid: fredag, lördag & söndag kl. 10-17
Kursledare: Ulrik Hjort Lassen
Avgift: 4600 kr
Plats: Långa salen och ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs
Betalar du med presentkort? I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Veckodag: Fredag,Lördag,Söndag
Tid: 11:00-18:00
Lokal: Otto Salomons Väg 16
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

29 november, 2024

  • Kurs
  • Floda

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Stolpverkets grunder - bygg din egen stolpverksbock och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Göteborgsregionen Sydost
Gamla Kronvägen 62 E
43333 Partille

Studieförbundet Vuxenskolan - Göteborgsregionen Sydost

SV - Göteborgsregionen Sydost erbjuder kreativa mötesplatser för kunskap och gemenskap. Vi vill ge alla som deltar i våra olika verksamheter en möjlighet att utmana sig själva. En chans att prova på. Ett tillfälle att träffa nya människor. Vare sig...

Läs mer och visa alla kurser med SV Göteborgsregionen Sydost

Highlights