Kostrådgivarutbildning

Guida andra till en hälsosammare livsstil

Vill du lära dig mer om kost- och näringslära eller bli kostrådgivare och inspirera andra i deras matval? Här finns kurser inom kost- och näringslära och kostrådgivarutbildningar - alla med samma mål om att främja en sund livsstil.
Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-16 av 16 träffar

Vad lär du dig under en kostrådgivarutbildning?

Här nedan går vi snabbt igenom bakgrunden till varför utbildning inom området är viktigt och varför efterfrågan på kunskap i ämnet kost och näringslära blir allt mer eftertraktat.  Genom att klicka på en kurs i listan ovan får du mer information om pris, längd och kursinnehåll. Du kan även skicka en intresseanmälan när du har hittat en kurs som du tycker verkar intressant. I din intresseanmälan kan du även efterfråga mer information så kommer sedan arrangören att kontakta dig via mail eller telefon.

Var kan man jobba som kostrådgivare?

När du utbildat dig till kostrådgivare kan du ge kost- och näringsrådgivning till en bred målgrupp, hålla föreläsningar, workshops och kurser inom kost. Det finns många potentiella arbetsgivare och du kan exempelvis jobba inom hälso- och sjukvård alternativt socialtjänsten. En kostrådgivarutbildning ger dig en bred grund inom näringslära och nutrition och du kan jobba mot grupper, företag och provatpersoner. Det finns även möjlighet att jobba inom offentlig sektor såsom skola eller äldreboende alternativ gym eller hälsoanläggningar. 

Viktminskning, kostrådgivning och coachning

I Sverige strävar allt fler människor mot en hälsosam livsstil och då blir det extra viktigt med rätt kunskap inom kost och näringslära. I jämförelse med länder som USA och Storbritannien ligger vi fortfarande steget för vad det gäller att äta rätt mat och leva mer hälsosamt. Men trenden visar vi svenskar allt ofta glömmer bort att ta hand om våra kroppar när familj och karriär går före träning och rätt kost. Viktminskning och kostrådgivning kan vara avgörande för att vissa människor ska komma in på rätt spår och leva mer hälsosamt. Att förändra sin livsstil är bland det svårast man kan göra och därför kan det vara bra att få lite hjälp på vägen. Coachning inom kost och viktminskning har visat sig vara väldigt effektivt för de som är redo för förändring.

Kurser i Raw Food

Att gå en Raw Food-kurs innebär att du får lära dig en kosthållning som bygger på att man äter rå vegetabilisk mat med mycket färsk frukt, bär, rotfrukter, grönsaker, örter, nötter osv. för att försöka uppnå en bra hälsa och för att må bättre.

Det amerikanska uttrycket Raw food är det moderna uttrycket men det finns även ett äldre begrepp, levande föda som kom till Sverige på 70-talet. Det var amerikanskan Ann Wigmore som skapade begreppet Levande föda. Hon har skrivit ett flertal böcker om detta och drev även Hippocrates Health Institute, ett institut för levande föda i Boston.

Vad det är som förenar Raw food med Levande föda är att båda innebär en typ av kosthållning där råvarorna inte får bli upphettade över 46 grader vid tillagning. Raw food handlar om färska råvaror och att välja det som är bäst för stunden.

LCHF (Low Carb High Fat)

LCHF är en ganska ny svensk form av diet med lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett. Teorin bakom LC - lågt kolhydratintag - kan sammanfattas så här: Kolhydrater, snabba och långsamma bryts i kroppen ner till enkla sockerarter för att kunna användas som energi. Därmed stiger blodsockret som i sin tur driver på insulinproduktionen med höga socker och insulinvärden som följd. Om man istället tar ett lågt intag av kolhydrater i kosten får man lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Detta ökar frisättningen av fettsyror från fettväven och ökar fettförbränningen.

Jämför kurser