Sommarkurs Silversmide - Sandgjutning - FULLBOKAD

Längd
5 dagar
Pris
5 360 SEK
Nästa kurstillfälle
15 juli, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
5 dagar
Pris
5 360 SEK
Nästa kurstillfälle
15 juli, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Få mer information om kursen 👍

Kursbeskrivning

OBS! Kursen är fullbokad! Kontakta oss om du vill anmäla dig på reservlista.

Välkommen till en grundkurs i sandgjutning, från idé till färdigt smycke eller objekt!

Sandgjutning inom silversmide är en teknik som ger snabba resultat men vars utgång det är svårt att kontrollera fullt ut. Det finns slumpmässighet som hantverkaren måste förhålla sig till. Med övning och färdighet går det att göra snudd på exakta avgjutningar av modeller. Men det går också att bjuda in slumpen eller bryta mot reglerna. Sandgjutning är ett hantverk i sig!

Under veckan kommer vi gå igenom hur sandgjutning fungerar och hur man kan arbeta med tekniken på olika sätt för att uppnå olika saker med sitt skapande i metall. Vi börjar med att bekanta oss med verktygen och enkla tvådelade formar samt pratar om hur man skapar modeller att gjuta av. Allt eftersom går vi in mer på djupet både teoretiskt och praktiskt och experimenterar med mer avancerade formar och objekt.

Varje deltagare får arbeta med sina egna idéer och projekt, men färdiga modeller att testa och öva med kommer också finnas tillgängliga.

Kursen är på grundnivå och kräver inga som helst förkunskaper. Huvudfokus är att du ska lära dig grunderna för att kunna gjuta smycken eller mindre objekt i sand. Vi kommer främst arbeta i silver och brons, men kan också experimentera med andra metaller eller legeringar mellan främst koppar, silver och aluminium om intresse finns.

Under kursen kommer vi att gå igenom grunderna i sandgjutning:

  • Hur det praktiskt går till att göra formar och smälta metallerna.
  • Hur du kan tillverka ett original som du sedan gjuter av.
  • Vad som kan gå fel och hur man ska tänka för att maximera sina chanser för lyckade gjutningar
  • Hur man kan arbeta med eller mot slumpmässigheten i tekniken
  • Hur du kan designa smycket direkt i sanden.
  • Hur du bearbetar gjutningen till färdigt smycke eller objekt.

Den här kursen kräver inga som helst förkunskaper och är öppen för alla!

Vi har tillgång till en välutrustad verkstad, där den ordinarie metallutbildningen vanligtvis är.  Har du egna verktyg och material som du vill använda får du gärna ta med det, men allt som krävs finns på plats. Alla deltagare får en egen arbetsplats. Metaller finns att köpa på plats men det går också bra att ta med eget om man har.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

15 juli, 2024

  • Kurs
  • Leksand
  • Sista ansökan: 1 maj 2024

Kostnader

5 360 kr/person inkl. visst material, lunch, fika och en gemensam middag.
8 600 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
7 950 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

I kursavgiften för smideskurser ingår visst material, men kostnad för plåt och tråd samt visst specialmaterial tillkommer.

Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

Kursledare

Möt kursledare Carl Malmström

Hej!

Jag heter Carl och är en ingenjör som omskolat mig till silversmed. Jag fastnade för sandgjutning första gången jag fick testa det och sen dess har det varit bland det viktigaste för mitt skapande i metall. Som silversmed är min främsta inspiration dialogen med materialen och teknikerna jag jobbar med. Därför föredrar jag processer och arbetssätt där jag inte har full kontroll utan får återkoppling tillbaka från objektet jag arbetar med. Ibland kan jag känna mig lite som en arkeolog som hamrar och smälter för att undersöka de uttryck och berättelser som ligger dolda inuti metallen jag har framför mig. Kolla gärna in vad jag gör på instagram där mitt konto heter @carluminium.

Jag hoppas kunna dela med mig av den tekniska/teoretiska förståelse min ingenjörsbakgrund gett mig för metallen och gjutningen, min praktiska erfarenhet av det samt ge en gnista till den skaparlust som sandgjutning så lätt väcker!

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Sommarkurs Silversmide - Sandgjutning - FULLBOKAD och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Leksands folkhögskola
Siljegårdsvägen 21
793 26 Leksand

Leksands folkhögskola

Stiftelsen Hantverk & Utbildning är Leksands folkhögskolas huvudman. Inriktningarna vid Leksands folkhögskola är hantverk, form och design. Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk...

Läs mer och visa alla kurser med Leksands folkhögskola

Highlights